Wysłany: 2008-04-01, 19:24 UWAGA! WŁAMANIE NA SERWER Polecający: Ptaq
Dziś w nocy doszło do włamania na serwer, nie była to wina skryptu phpbb a zabezpieczenia serwer, włamywacz przejął kontrole nad serwerem - zmienił hasła, dlatego dopiero teraz dzięki ludziom z serwerowni udało mi się odzyskać kontrole nad serwerem. Luka poprzez którą doszło do włamania została zlikwidowana.
Mam też złą wiadomość - w logach serwera widać, że haker skopiował całą baze danych - loginy, hasła, maile - niestety możliwe, że przejął kontrolę nad niektórymi kontami - ewentualnych poszkodowanych proszę o kontakt, a wszystkich pozostałych o jak najszybsze zmiane hasła.
Na szczescie samo forum - poza podmianą strony głównej nie ucierpiało.
A ja żem myślał, że to prima aprilisowy żart.
Na innym forum główną stronę zastąpiono informacją o zawieszeniu działalności.
Że tylko strona główna ucierpiała, widać było, bo można było wejść przez adresy działów zachowane w pamięci przeglądarki.
Hasło oczywiście zmienione.
_________________ (...) The tiny strings inside our genome, they own us, they control us, and they torture us. Do not reproduce, do not support them, bring them to an end. Stop the agony of concious life, eradicate life.
Ostatnio zmieniony przez charon 2008-04-01, 20:09, w całości zmieniany 1 raz
Obrazek nadal jest tutaj
Moim zdaniem świetny materiał na avatar.
_________________ (...) The tiny strings inside our genome, they own us, they control us, and they torture us. Do not reproduce, do not support them, bring them to an end. Stop the agony of concious life, eradicate life.
Tak na prawdę nie było, żadnego włamania - hasła wasze nie opuściły serwera, baza forum jest tylko i wyłącznie tutaj - taki mały kawał to był - ale haslo zmieniać raz na jakiś czas nigdy nie zaszkodzi Poza tym tak jak pisał bro - hasła są w bazie danych zakodowane - BARDZO ciężko je by było odczytać jako zwykłe - ale możliwę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum