• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

szefer  

Wysłany: 2006-12-05, 08:59   Capoeira

Trenuje ktos z was capo?? :rotfl: Jezeli ktos ma ochote spróbowac to zapraszam osoby z btm i okolic na trening do Artes das Gerais sroda/piatek 18.30-20.30 Chrobrego 9:D

xdREdx  

Wysłany: 2007-01-06, 11:04   Re: Capoeira

szefer napisał/a:
Trenuje ktos z was capo??

yyyy... A co to jest :D ??

kerio  

Wysłany: 2007-01-06, 11:22   

xdREdx,
sztuka walki ;)

Kurczol  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2007-01-06, 14:03   
   Polecający: baba jaga ;P

moze autor tematu, lub ktokolwiek inny opisze dokladnie co i jak ? czas 24 h jak nie to zamykam :)

kerio  

Wysłany: 2007-01-06, 14:12   

Pani moderator o co chodzi co i jak? Jak nie wiadomo o co chodzi to od tego jest GOOGLe trudno wpisać sobie Capoeira ?

Własciwie mozna ten temat podpiąć pod ten :
http://www.forumnasze.net...walki-vt463.htm

Wyjasnienie dla leniwej pani moderator ;)
Capoeira jest sztuką walki . Stworzona w XVIII i XIX wieku przez brazylijskich niewolników w Salwadorze, stała się dla nich sposobem na manifestowanie odrębności kulturowej. Wywodzi się z rytualnych tańców plemion afrykańskich; zawiera też wiele cech kulturowych charakterystycznych dla Indian południowoamerykańskich.

Capoeira spośród innych sztuk walki wyróżnia się dynamizmem i taneczną płynnością. Niewiele jest statycznych pozycji, dużo natomiast zamaszystych kopnięć i podcięć. Ciosy przeciwnika blokuje się bardzo rzadko, zamiast tego capoeira oferuje wiele uników i przejść.

Jakby co to nie moj temat :)
Ostatnio zmieniony przez kerio 2007-01-06, 14:25, w całości zmieniany 2 razy  

Kurczol  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2007-01-06, 14:22   

kerio napisał/a:
Pani moderator o co chodzi co i jak? Jak nie wiadomo o co chodzi to od tego jest GOOGLe trudno wpisać sobie Capoeira ?

jak sie zaklada temat na forum to nie podchodzi sie do tego w sposob "sa google sam sobie znajdz", a tlumaczy sie dokladnie o co chodzi i czym to sie je :) tak dziala forum, na takiej zasadzie :) to zbyt trudne do zrozumienia ? :)

czekam 24h ;]

na co chcesz czekać ? przeciez wyjaśnił , a wiele osob wie co to jest capo a po za tym sa google i mozna sobie poszukać. Wiadomo ze temat jest dla zainteresowanych a nie dla totalnych laików. ;]/loli

kerio  

Wysłany: 2007-01-06, 19:12   

lilinka dobrze pisze ewentualnie mozna temat dopiac do sztuk walki ale nie widze w tym sensu. Cwiczy ktoś z was albo interesuje się ?

kenusarf  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2007-01-06, 19:26   

kerio napisał/a:
ewentualnie mozna temat dopiac do sztuk walki ale nie widze w tym sensu.

Pewnie dlatego, że lepiej to podpiąć pod temat tańca...

Kurczol  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2007-01-06, 19:48   

Cytat:
na co chcesz czekać ? przeciez wyjaśnił , a wiele osob wie co to jest capo a po za tym sa google i mozna sobie poszukać. Wiadomo ze temat jest dla zainteresowanych a nie dla totalnych laików. ;]/loli

Zedytowal post dlatego moj teraz nie ma sensu to raz
dwa moze i wiele osob wie, ale moga byc tez tacy co nie wiedza
trzy tematy zaklada sie nie dla zainteresowanych a dla wszystkich na forum wiec milo by bylo gdyby zakladajac temat bylo jakies wyjasnienie :)

dr frasunek napisał/a:
kerio napisał/a:
ewentualnie mozna temat dopiac do sztuk walki ale nie widze w tym sensu.

Pewnie dlatego, że lepiej to podpiąć pod temat tańca...

na przyklad

Ja osobiscie uwielbiam capo :) moj kuzyn to trenuje, ja z racji wieku starczego nie moge bo bym sie rozpadla na kawalki ;P
Pamietam jak bylam na wakacjach w Sielpi, tam po raz pierwszy sie z tym zetknelam jak chlopcy wywijali rozne salta i inne takie na plazy i sie wtedy zakochalam, trudno bylo mi znalesc to u siebie w miescie, gdyz w tamtym okresie nie bylo to tak szeroko rozpowszechnione jak teraz ... w sumie zaluje do tej pory czyli jakies 8 lat ;D ze nie udalo mi sie zalapac ... drugi kontakt z capo mialam w LO, znajomi trenowali, ale ja wtedy z racji jednej kontuzji kregoslupa nie moglam i tak jakos wyszlo. A teraz pozostaje juz tylko patrzec i podziwiac :)

owad.lezacy  

Zaproszone osoby: 2

Wysłany: 2007-01-09, 00:37   
   Polecający: google

ja sie kiedys z tym spotkalam a mianowiscie przez przypadek widzialam teningi xD i powiem ze ciekawe ... potem jakos mnie zaczelo bardziej ciekawic jak mi kumpel zaczal o tym opowiadac bo trenuje no i co nieco sobie poczytalam i poogladam ... wiecej sie w to nie zaglebialam ;P

biegam w bikini po całym mieście, gdzie jest mój wróg dajcie go nareszcie : > !
miau miau miau !

Dzahujah  

Wysłany: 2007-05-02, 12:34   Capoeira

Capoeira jest sztuką walki. Stworzona w XVIII i XIX wieku przez brazylijskich niewolników w Salwadorze, stała się dla nich sposobem na manifestowanie odrębności kulturowej. Wywodzi się z rytualnych tańców plemion afrykańskich; zawiera też wiele cech kulturowych charakterystycznych dla Indian południowoamerykańskich.

Capoeira spośród innych sztuk walki wyróżnia się dynamizmem i taneczną płynnością. Niewiele jest statycznych pozycji, dużo natomiast zamaszystych kopnięć i podcięć. Ciosy przeciwnika blokuje się bardzo rzadko, zamiast tego capoeira oferuje wiele uników i przejść.

Najpopularniejszymi stylami capoeiry są:

capoeira regional - stworzona przez Mestre Bimba (1900-1974). Szybka i dynamiczna, bardziej praktyczna w zastosowaniu do walki. Ze względu na widowiskowość, jest dzisiaj popularniejsza od angoli.
capoeira Angola - zawiera mniej elementów charakterystycznych dla sztuk walki, jest bardziej nastawiona na grę, współpracę, taniec. Wykreowana została w XX wieku przez Mestre Pastinha (1889-1981) w celu zachowania, przywrócenia tradycyjnych elementów capoeiry i była swego rodzaju odpowiedzią na stworzenie capoeira regional przez Mestre Bimba.
capoeira contemporanea - współczesna capoeira, która czerpie z obydwu tradycji - regional oraz Angola, wykorzystując różnorodne techniki i sposoby trenowania, nazywana również capoeira atual
Z capoeirą nieodłącznie wiąże się rytuał roda (wym. hoda, z port. krąg, koło). Capoeiristas tworzą zamknięty krąg, którego głównym elementem jest orkiestra - bateria. Gracze parami wchodzą do kręgu, by tam prowadzić symulowaną walkę - jogo. Pozostali w tym czasie muzyką i śpiewem nadają całości energię - axé.

Podstawowym instrumentem używanym w rodzie jest berimbau. Pozostałe intrumenty wchodzace w skład baterii to: atabaque, pandeiro, agogo, reco-reco, Pau de Chuva (Deszczowy Kij).

Capoeira jest dla mężczyzn, kobiet i dzieci; jedynymi, którzy nie powinni się jej uczyć są ci, którzy nie chcą. (Mestre Pastinha)
Do Polski capoeira została sprowadzona w roku 1995 przez Adama Fabę, obecnie profesora Sem Memoria, jednego z założycieli grupo UNICAR. Szacuje się, że w Polsce capoeirę ćwiczy około 3 tys. osób (ponad 1200 osób w samej grupie UNICAR Polonia).

W Polsce jest już wiele grup capoeiry - między innymi BRASIL, ABADÁ, FICAG, Artes das Gerais, Mundo Capoeira (wcześniej Oficina da Capoeira), Aldeia, Axé Capoeira, Beribazu, Capitaes de Areia, Companhia Pernas Pro Ar, IUNA, UNICAR, Capoeira Esporão, Capoeira Liberdade, Cordao de Ouro, Capoeira Brasil, Porto De Minas, Lagoa da Saudade.

Proponuje korzystac z opcji SZUKAJ ;/ // Kurczol ;]

[ Dodano: 2007-05-02, 14:02 ]
Ja trenuje capoeira :>

"Im Wiecej Ludzi Pali Ziolo Tym Bardziej Upada Babilon" - Bob Marley [*]

Tarosh  

Wysłany: 2007-05-13, 10:31   

Chodziłem na to kiedyś ale zaprzestałem z powodu kontuzji ręki...Teraz już mi się to znudziło, zresztą jakbym mniał trenować jakąś sztuke walki to wybrałbym K1 czy coś w tym stylu a nie Capoeire...w końcu człowiek chce sie nauczyć czegoś konkretnego a nie tańca połączonego z sztuką walki... :]

Vi`  

Wysłany: 2007-09-20, 12:27   

ja trenuje Capoeira w grupie Unicar :] piekny sport.
Gra o życie,
Więc kochaj Ją,
Nie patrząc jaka jest,
A Ona zawsze
Będzie przy Tobie.

Margaretka  

Wysłany: 2007-09-20, 13:46   

Chętnie bym się zapisała ale pewnie w moim mieście nie ma tego, do kitu :dobani:

Vi`  

Wysłany: 2007-09-21, 07:55   

Moze jest poprostu poszukaj , a jezeli niema to zbieraj ekipe i wioo otwieraj wlasna sekcje najlepiej grupy UNICAR ;) bo jest najlepsza :D

Filmik promujacy UNICAR - Klik

Batizado UNICAR - Klik
Gra o życie,
Więc kochaj Ją,
Nie patrząc jaka jest,
A Ona zawsze
Będzie przy Tobie.

Odpowiedz do tematu