Wysłany: 2006-05-23, 14:54
Polecający: to ktoś, kto poleca
Według mnie przydaje się. Tak jak już wcześniej pisał ktoś, to Yamakasi, to film a Le Parkour to ten sport. Ale co policja ma do tego, to nie wiem. Mnie z kumplami prawie spalowali za to, że siedzieliśmy za takim jednym pawilonem , ale mże dlatego, że wcześniej skakaliśmy po tym pawilonie
_________________ Impossible is nothing, free your mind and trust your skills than... RUN!!
Le Parkour, it`s not a crime, it`s a way of life.
Widziałam kiedyś filmik parkour jak typo stałna ciężarówce i chciał doskoczyć do niskiego mostka no i nie doskoczył tylko jebudu na ziemie...jedno jest pewne:musiało boleć...oj musiało
czy taki nieznany to nie wiem. u mnie w miescie nie ma chyba osoby, ktora by nie wiedziala co to jest parkour.
ale sport jest swietny, widze la parkourowcow codziennie przed swoim blokiem jak wyczyniaja coraz to nowsze triki.
Wysłany: 2006-08-11, 10:45
A ja wam powiem tyle że może za pare lat się to może przyimie ale nic nigdy niewiadomo przeciesz Polska to dziwny krai i wszystko jest możliwe. Ale pozatym to fainie wygloda jak chłopaki wyprawiaiom te pirłety ale nalepiei to wygloda jak komusi to niewyjdzi i odbie sie od ziemi jak piłeczka pinpongowa (sam widzialem na własne oczy jak kolesiowi niewyszło i go erka musiała zabraci bo sie troche połamał)
_________________ Moje życzenia są piękne jak marzenia,lecz moje marzenia są nie do spełnienia.
Ja mysle ze w polsce przyjmie sie to, a nawet powiem wiecej, ze to sie juz przyjelo i to calkiem dobrze, poniewaz jest wiele aspektow, ktore za tym przemawiaja po pierwsze nie jest ten sport drogi mozna skakac w tym co sie ma
Ktos kto bedzie skakal juz dluzej na pewno zainwestuje jedynie w jakies buty ktore podczas skakania z wiekszych wysokosci bede choc troche amortyzowaly
Nastepna sprawa to, to ze ten sport dostarcza Traceurom wiele adrenaliny zwlaszcza podczas ucieczek
Po trzecie bedzie na to "moda" (nie lubie tego slowa ) i zaczna to trenowac pozerzy tak jak na przyklad deskorolke ale oni i tak szybko wymiekna
Mysle ze Parkour z roku na rok przyjmuje sie coraz bardziej i bardziej
Pozdro
_________________ "...Wszystko ma swoje priorytety (Niestety)...Wszystko ma swoje wady, zalety...
Hierarchia wartości, obowiązki, przyjemności..."
Parkour to fajny i ładny sport... ale i bardzo niebezpieczny... jeżeli jest uprawiany przez ludzi dojrzałych i świadomych tego co robią to jest ok... ale jeżeli sa to dzieci, które chcą zainponować kolegom to może skończyć się to źle... nie raz widziałąm jak na placu pod blokiem dzieciaki niby to uprawiały parkour i namawiały jakiegoś innego dzieciaka by pokazał co potrafi...a gdy nie chciał czegoś zrobić to leciały teksty typu : "co peniasz?" albo "boisz się?!? haha"... wtedy dzieciak robił to co chcieli by zrobił, którzy chyba nie do końca zdają sobie sprawe z tego czym takie namawianie może się zakończyć... ostatnio też pogotowie ode mnie z osiedla zabrało chłopca, który chciał skoczyć z płotka wykopnując przy tym fikołka... nie wiem czy coś mu się poważnego stało... widziałam tylko jak leżał na chodniku i wołał, że chce do mamy, a pogotowie ładowało go na nosze po uprzednim zabezpieczeniu odcinka szyjnego kręgosłupa...
_________________ "Jesteśmy tym, co robimy, jesteśmy naszymi tajemnicami. Ja jestem sumą moich grzechów, tak właśnie! Chcesz poznać mnie, musisz poznać moje grzechy." T.Dekker
Le Parkour jest pochodzącą z Francji sztuką przemieszczania. Jej główną ideą jest pokonywanie przeszkód stojących na drodze w jak najszybszy, najefektywniejszy sposób przy wykorzystaniu swojego ciała i jego możliwości oraz tego wszystkiego co nas otacza, obojętnie czy jest to aglomeracja miejska czy też łono natury jak np. las, góry. W "filozofii" Parkour zawiera się również dążenie do doskonalenia własnej osoby i wzmacniania siebie zarówno fizycznie jak i psychicznie.
Aby lepiej pokazać "jak to się je" przedstawię kilka filmów:
Link1 Link2
To nie jest tylko głos betonowych osiedli
Sami nie wiemy dokąd jeszcze będziemy biegli
My chcemy tylko żeby ludzie sami dostrzegli
Kiedyś będzie nas więcej!
Parkour daje nam wolność, wolność jakiej mało kto może doświadczyć! Satysfakcja z tego, że jesteśmy wyjątkowi daje nam dużo POWERa i motywuje nas do dalszych postępów w rozwoju fizycznym jak i umysłowym! Parkour polega na pokonywaniu własnych barier i w odróżnieniu od innych sportów, nie ma tu rywalizacji między sobą - chodzi o pokonanie własnego strachu i zapanowanie nad własną psychiką! Ale parkour to też baaardzo ciężka(nierzadko bolesna) praca! Do wszystkiego najlepiej dochodzić małymi kroczkami! Rzucanie się z samego początku "na głęboką wodę" jest idiotyzmem! Nie należy się oglądać
na to co potrafi kolega, a ja nie-to może być fatalne w skutkach, chioć niejednokrotnie może też dodatkowo motywować! Trzeba wiedzieć, "na co mnie stać" Krótko mówiąc, trzeba
"pokonywać bariery, ale znać granicę!"
Co sądzicie o takim spędzaniu wolnego czasu??
_________________ Zamykam oczy i widzę piękny świat
to ma wyobrażnia, to co często widzę w snach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum