Wysłany: 2007-07-05, 16:47
Polecający: Dzięki Google i Mojej Wyobraźni
Mam sporo znajomych ktorzy skacza po dachac , wspinaja sie na lampy i takie tam ... Powiem szczerze ze to fajna zajafka :) Podoba mi sie bardzo takie cos .. jak i C-Walk .
Z tym sportem właśnie zapoznałam się oglądając film "Yamakasi" - podoba mi się, nie znam jednak nikogo osobiście, kto by takowy sport preferował na tyle, by samemu go uprawiać. Ogólne moje wrażenie jest pozytywne, ciekawie, co ja piszę, nawet imponująco wyglądają różne akrobacje (że tak to napiszę). Po filmie "Yamakasi" trafiłam na "13 dzielnicę", który właśnie ukazuje te "akrobacje" bohaterów.
W moim mieście nie widziałam, nie spotkałam nikogo, kto by się tym zajmował
_________________ "Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!"
'A w kominie szurum burum, a na polu wiatr do wtóru, a na chmurze bal do rana, a pogoda rozśpiewana.Zielono mi i spokojnie, zielono mi' wszystko gra
Kiedyś uprawiałem ten sport i to nienajgorzej ale pózniej ze wzgledu na zbyt dużo ilośc kontuzji powiedziałem STOP i Myśle że Polska to odpowiedni kraj na taki sport takie kraje w stylu Łotwy, Ukrainy, Rosji, Chorwacji, Bułgarii, Estonii, Szwecji itp.
_________________ www.gangsta.nmj.pl - to moje forum o Życiu Ulicznym o Sporcie O muzyce i o grach jest też wiele innych...
Parkour... Sam trochę uprawiam. Myślę, że w każdym większym mieście jest jakaś grupka osób, które chcą uprawiać ten "sport". Jeżeli są fajne miejsca to jest i parkour.
Chyba nikt nie wspomniał oprócz Colorblind o filmie "13 Dzielnica" gdzie grał wspaniały mistrz David Belle. Też warto obejrzeć. A oto jego parę słów na temat PK:
"Zrozumcie, że ta sztuka została zapoczątkowana przez kilku żołnierzy w Wietnamie, by jak najskuteczniej uciekać lub móc się gdzieś przedostać i chciałbym żeby Parkour został utrzymany w takim znaczeniu. Trzeba sobie wyraźnie powiedzieć, co jest użyteczne a co nie w sytuacji awaryjnej. Jeżeli więc wykonujecie bezsensowne akrobacje na ulicy by tylko pokazać swoje umiejętności nie mówcie, że jest to Parkour."
David Belle
_________________ "Nie podobało mi się to przedstawienie, ale los dał mi miejsce w pierwszym rzędzie." Max Payne
Wysłany: 2007-08-26, 10:06
Polecający: Świt nad Bugiem
Ja nie mam szans na uprawianie czegoś takiego, ale bardzo mi się to podoba. Uwielbiam film Yamakashi (wiem, żę to nie wygląda dokładnie tak, że skaczą sobie po budynkach, ale z pewnością jest troszkę podobieństwa). Kibicuję parkurowcom i mam nadzieję, że się rozwiną w Polsce. Lepiej, żeby robili parkour niż wciągali dragi...
_________________ My w Polsce nie znamy pojęcia pokoju za wszelką cenę. Jest jedna tylko rzecz w życiu ludzi, narodów i państw, która jest bezcenna. Tą rzeczą jest honor.
Józef Beck
Nie trawie tego czegoś. Grupa ludzi, skacząca przez murki, ławki i Bóg wie co jeszcze. Ale sie podjaralem, no nie moge. Dla mnie beznadzieja.
Niedługo zaczną robić zawody "kto ładniej wskoczy na główke do kosza na smieci" i też nazwą to sportem.
_________________ Summoning his cosmic powers
And glowing slightly from his toes
His psychic emanations flowed...
Chcialbym ,ale raczej nie przyjmie się Parkour .Zobaczę co na YouTube jest z tego "Le Parkour" .
EDIT:Aż zapomniałem .... Ale chyba się na video nudzi po kilku minutach ,tak sądzę .
Ostatnio zmieniony przez maximus 2007-11-10, 14:51, w całości zmieniany 1 raz
ja to sobie myślę, że może sie przyjąć... sama znam kilka osób uprawiających ten sport, choć to raczej sie na to nie pisze
w sumie to jest niegłupi sport trzeba tylko mieć umiejętności, a nie skakać bez przygotowanie z jakiegoś dachu czy coś...
_________________ "Szukam abstrakcyjnych sposobów na wyrażenie rzeczywistości, abstrakcyjnych form, które oświecą moją własną tajemnicę" Eric Cantona
Wysłany: 2007-12-28, 23:08
Parkour jest fajny i myslę (czyt. chce) że sie przyjmie w polsce. Mój chłopak to tenuje i mu to tak dobrze wychodzi. Ja tez próbowałam ale jestem nieco za leniwa bo jak se porównam jego umiejetności z moimi to mi sie odechciewa. No bo po co mam to trenowac? - żeby sie ze mnie smiał?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum