jeśli będziesz jeszcze chciał wiedzieć coś na temat "izmów" to służę pomocą
kenusarf napisał/a:
Istny geniusz ;>
coś mi się przypomniało jeszcze o tym geniuszu otóż: "Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć."
poza tym podobają mi się jeszcze obrazy tego typu:
[ Dodano: 2007-07-28, 23:37 ]
bądź obrazy typu "Primabalerina" Degasa - przede wszystkim to uchwycenie momentu ruchu - może to dzięki tej nietypowej kompozycji, w której przesuwał główne elementy ku krawędziom? Elementy obrazu zdają się ruszać - genialne.
_________________ "Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!"
'A w kominie szurum burum, a na polu wiatr do wtóru, a na chmurze bal do rana, a pogoda rozśpiewana.Zielono mi i spokojnie, zielono mi' wszystko gra
jusstti, obraz, który zamieściłaś jest bardzo dobry, jednak nie ma w sobie tego "czegoś", co by sprawiło, że bym sobie go powiesiła na ścianie. Obraz ładny, jednak nie wyróżnia się niczym specjalnym.
Napiszę jeszcze, że jest niewiele takich obrazów, które mnie na tyle zachwycają, by pojawiła się u mnie ochota na powieszenie takowego dzieła na ścianie
'A w kominie szurum burum, a na polu wiatr do wtóru, a na chmurze bal do rana, a pogoda rozśpiewana.Zielono mi i spokojnie, zielono mi' wszystko gra
Nie mam określonego ulubionego stylu, okresu czy malarza. Nudzą mnie obrazy lasów, łąk, dolin, gór itp. czego teraz wszędzie pełno. Lubię oglądać obrazy ulicznych malarzy. Czasami nawet zobacze coś co mi się podoba
_________________ They said it changes when the sun goes down
niektóre z takich obrazów są nawet ciekawe, ja natomiast zawsze chciałam zostać namalowana przez takowego malarza np. w Kazimierzu, ale nigdy jakoś czasu na to nie było, muszę się kiedyś w końcu zmobilizować - co się nie robi dla sztuki
Bardzo lubie malarstwo. Ulubione okresy to impresjonizm, postimpresjonizm. Bardzo lubie secesje z Gustawem Klimtem na czele.
Mój ulubiony obraz to: "Skąd przychodzimy? Kim jesteśmy? Dokąd zmierzamy?" Paula Gauguin'a. Niezwykle symboliczny, wieloznaczny - takie obrazy lubię : )
Jak ktoś nie widział, a chce obejrzeć oto link:
http://pl.wikipedia.org/w...5d_zmierzamy%3F
Widze, ze lubisz van Gogh'a Colorblind (Gwieździsta noc). Pewnie czytałaś "Pasję życia"? Na mnie najbardziej działa i tym samym jest moim ulubionym obrazem, jeden z jego ostatnich Pole pszenicy z krukami. Ten kontrast nieba i pola pszenicy jest niesamowity!
pozdro : )
_________________ Wszyscy jesteśmy braćmi... no oprócz pielęniarek, bo one są siostrami : )
"Skąd przychodzimy? Kim jesteśmy? Dokąd zmierzamy?" Paula Gauguin'a
obraz mi się głównie kojarzy z lekcją języka polskiego całe dwie godziny polonista wyjaśniał symbolikę tego obrazu, a ja nie wiedziałam, czy śmiać się, czy płakać - jego interpretacja była żałosna
jane_lane napisał/a:
Widze, ze lubisz van Gogh'a Colorblind (Gwieździsta noc). Pewnie czytałaś "Pasję życia"?
Lubię - to za mało powiedziane
Tak, czytałam tą książkę i to pare razy - przeczytałam (chyba) wszystko, co się dało i było związane z tym malarzem a książka "Pasja życia" jest bardzo interesująco napisana i wyjaśnia wiele zachowań malarza Polecam także listy van Gogha do brata, jeśli lubisz czytać takowe rzeczy ;P
Uwielbiam Salvadora Dali, piękne sż obrazy Jacka Malczeskiego , ostatnio widziane na wystawie w Poznaniu malarstwo Alfonsa Muchy.
Lubię oglądać stare obrazy (reprodukcje) malarzy Hiszpańskich i wiele innych. Nie przemawiają do mnie obrazy abstrakcyjne, kubizm i tym podobne.
ja nie interesuję się za bardzo malarstwem samym w sobie, ale uwielbiam "Stworzenie Adama" Michała Anioła
w moim pokoju wisi antyrama a w niej plakat przedstawiający dwa palce próbujące się złączyć ehh... piękny
Niestety nie jest to cały obraz:/ ale taka namiastka mi w zupełności wystarcza
_________________ "Szukam abstrakcyjnych sposobów na wyrażenie rzeczywistości, abstrakcyjnych form, które oświecą moją własną tajemnicę" Eric Cantona
Od około trzech lat maluje... chodziłam w szkole na kółko plastyczne... czy jest może ktoś kto wie jakie płótno trzeba wybrać do malowania akwarelami a jakie do olejnych i jaki pędzelek nadaje sie do malowania na płótnie farbą olejną a jaki akwarelą... czy szkice są tylko szkicami czy też formą sztuki? Chętnie porozmawiam i podyskutuje z kimś takim...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum