• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

Aniusia17 

Wysłany: 2007-12-27, 22:16   Ukrywanie swojego hobby

Moja przyjaciółka uczy się w gimnazjum. Pięknie wyszywa krzyżykiem kartki, bombki, obrazy. Nie mówi o tym jednak swoim znajomym, bo boi się że ją wyśmieją. Ja uważam inaczej. Takie coś powinno się cenić, a nie się z tego śmiać. A co wy o tym myślicie?

Sol  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2007-12-27, 23:35   

Co tu do ukrywania? Ja też miałam w gimnazjum koleżankę, która się tym "bawiła" i nie robiła z tego tajemnicy. Myślę, że Twoja koleżanka przesadza. Odwagi i niech moc będzie z wami ;P

need a hug .
anyone?

Colorblind  

Wysłany: 2007-12-27, 23:37   

Aniusia17 napisał/a:
Nie mówi o tym jednak swoim znajomym, bo boi się że ją wyśmieją.
a co w tym aż takiego śmiesznego? o.O I czego tu się bać? Nie popadajmy w jakieś skrajności.

'A w kominie szurum burum, a na polu wiatr do wtóru, a na chmurze bal do rana, a pogoda rozśpiewana. Zielono mi i spokojnie, zielono mi'
wszystko gra

Alena  

Wysłany: 2007-12-28, 00:17   

Są ludzie, którzy by się chętnie pośmiali - ale trzeba być pewnym tego, co się robi. :) To jest fajne, i tyle - niech sobie powie raz na zawsze.
Niech poszuka jakiegoś kręgu osób, które robią podobne rzeczy - w ich otoczeniu poczuję się bardziej dowartościowana, zainteresowana.
Fajna sprawa w ogóle, lepsze to niż komputer ;)

Colorblind  

Wysłany: 2007-12-28, 00:28   

Alena napisał/a:
Fajna sprawa w ogóle, lepsze to niż komputer
co za majaczenie xD co za profanacja xD tak nie wolno...

Co do samego haftowania, wyszywania to jest to genialna sprawa, pielęgnować trzeba taki talent i go rozwijać ;]

'A w kominie szurum burum, a na polu wiatr do wtóru, a na chmurze bal do rana, a pogoda rozśpiewana. Zielono mi i spokojnie, zielono mi'
wszystko gra

sis  

Zaproszone osoby: 2

Wysłany: 2007-12-28, 00:29   

Alena napisał/a:
Niech poszuka jakiegoś kręgu osób, które robią podobne rzeczy - w ich otoczeniu poczuję się bardziej dowartościowana, zainteresowana.
Podejrzewam, że nie tak łatwo będzie takowe znaleźć. Umiejętność haftowania nie jest obecnie zbyt popularna, zajmują się nim raczej ludzie w wieku naszych mam czy babć, a nie rówieśnicy.
Ale tym bardziej powinna rozwijać swoje hobby, nie przejmując się opinią innych - dla jednych, to, że wyszywa może być śmieszne, a inny będą ją podziwiać. Fajnie, że robi coś, co sprawia jej satysfakcję.

grlało, matulu

Alena  

Wysłany: 2007-12-28, 00:35   

Colorblind napisał/a:
co za majaczenie xD co za profanacja xD tak nie wolno...

wszystko można co nie można, byle z wolna i ostrożna!.. ;)

sis napisał/a:
Podejrzewam, że nie tak łatwo będzie takowe znaleźć.

Co racja, to racja.
Ale sama siebie powinna przekonać, że to w porządku, że ma prawo robić, co chce. Bez tej pewności dosyć trudno w życiu.
Poza tym, na pewno po jakimś czasie znalazłaby coś pasującego do jej zajęć. Internet dopomoże...

Colorblind  

Wysłany: 2007-12-28, 00:36   

sis napisał/a:
Fajnie, że robi coś, co sprawia jej satysfakcję.
i przynosi radość, właśnie to jest piękne w posiadaniu pasji, nie chodzi przecież, by robić to co wszyscy, ale tak bez serca, lepiej znaleźć sobie coś, co sprawia przyjemność, pomimo, że inni tego nie podzielają - wiesz, miło być kreatywnym i mieć oryginalny talent ;]

wszystko gra

Sol  

Wysłany: 2007-12-28, 00:37   

Ja też próbowałam się kiedyś za to zabrać, ale cóż - nie wyszło ;P teraz mój kontakt z muliną ogranicza się do robienia bransoletek, jak mnie najdzie :)

need a hug .
anyone?

Colorblind  

Wysłany: 2007-12-28, 00:39   

Sol napisał/a:
Ja też próbowałam się kiedyś za to zabrać, ale cóż - nie wyszło
a ja właśnie przeciwnie, jak glupia nawet ze znajomą skupuję z jednego sklepu stare po przecenie gazety ze wzorami do haftowania :D - wiesz, miło relaksuje takie zajęcie, szkoda tylko, że jest takie czasochłonne, a ja jestem niepoprawnym leniem ;P

wszystko gra

Sol  

Wysłany: 2007-12-28, 00:43   

Tzn. coś tam wyszywałam, ale akurat nie krzyżykami :D odprężające, ale teraz i tak nie mam czasu. Aczkolwiek, nie uważam tego za nic wstydliwego - jeśli ktoś naprawdę lubi to co robi, to nie powinien się tego wstydzić, sporo zależy od tego, w jakim swietle sam to swoje hobby przedstawi. Wystarczy trochę entuzjazmu i można kogoś zachęcić do spróbowania zamiast zostać wyśmianym ;P

need a hug .
anyone?

Colorblind  

Wysłany: 2007-12-28, 00:46   

Sol napisał/a:
ale teraz i tak nie mam czasu
właśnie wszystko przez ten brak czasu, gdyby ja miała więcej czasu to wzięłabym się za to wyszywanie na poważnie - i taki obraz sobie wyszyła van Gogha i na ścianę powiesiła - hmm w sumie to nie jest głupi pomysł, może na ferie się za to wezmę.
Sol napisał/a:
Wystarczy trochę entuzjazmu i można kogoś zachęcić do spróbowania zamiast zostać wyśmianym ;P
właśnie, własne nastawienie to podstawa, trochę optymizmu i można podbijać świat!

wszystko gra

Sol  

Wysłany: 2007-12-28, 00:49   

Colorblind napisał/a:
może na ferie się za to wezmę.
nie, w ferie się za to nie weźmiesz ;>

Colorblind napisał/a:
właśnie, własne nastawienie to podstawa, trochę optymizmu i można podbijać świat!
Dokładnie, np. ta moja koleżanka wcale się tego nie wstydziła, ja też nie - raz, jak akurat obrusik, który wyszyłam leżał na stole, to się pochwaliłam znajomej, która akurat zwróciła uwagę na niego - wcale się nie smiała ;)

need a hug .
anyone?

Colorblind  

Wysłany: 2007-12-28, 00:51   

Sol napisał/a:
nie, w ferie się za to nie weźmiesz ;>
ehh, nie ma to jak wiara we mnie, a może byś mnie trochę zmobilizowała?

Sol napisał/a:
Dokładnie, np. ta moja koleżanka wcale się tego nie wstydziła, ja też nie - raz, jak akurat obrusik, który wyszyłam leżał na stole, to się pochwaliłam znajomej, która akurat zwróciła uwagę na niego - wcale się nie smiała
bo z takich rzeczy, wg mnie nie powinno się śmiać, tylko podziwiać! Ileż to pracy i czasu zostało włożone w wykonanie jednej takiej rzeczy - cuda wychodzą.

wszystko gra

sis  

Zaproszone osoby: 2

Wysłany: 2007-12-28, 00:52   

Colorblind napisał/a:
Sol napisał/a:
Wystarczy trochę entuzjazmu i można kogoś zachęcić do spróbowania zamiast zostać wyśmianym ;P
A bo w ogóle to jest jakieś takie głupawe podejście, że jeśli ktoś interesuje się czymś, o czym zwykli śmiertelnicy mają słabe albo i żadne pojęcie, to tak, jakby robił coś wstydliwego, więc się z tym ukrywa.
Ja tam zazdroszczę - do robótek ręcznych typu szydełkowanie czy wyszywanie nigdy nie miałam talentu ani cierpliwości, a szkoda, bo można stworzyć tymi technikami istne cuda.

grlało, matulu

Odpowiedz do tematu