Wysłany: 2007-08-22, 14:11 Z czym Ci się kojarzy słowo "kreskówka" lub "
Z czym Ci się kojarzy słowo "kreskówka" lub wyrażenie "film animowany"? Z bajkami dla dzieci, czy może z ogólnie pojętą animacją, którą się tworzy zarówno dla dorosłych i dla dzieci? Czy może "kreskówka" to kategoria wyłącznie przeznaczona dla dzieci?
Mnie osobiście animacja kojarzy się z produkowaniem filmów dla wszystkich grup wiekowych - czyli zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. We wcześniejszych latach zauważyłam w Polsce pewien syndrom - że kreskówka jest traktowana jako coś, co jest wyłącznie dla dzieci. Na szczęście to się zmienia, ale - jak wielu ludzi uważa, że animacja jest dla wszystkich?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
A. Jursza
owszem kreskowki powinny byc tez dostepne dla doroslych, ale nie w porach kiedy dzieci siedza przed telewizorem... czesto zdarzaja sie sytuacje, gdy dziecko siedzi do 23 przed telewizorem np. samo, bo mama jest u sasiadki tata konczy swoja powiesc w gabinecie a ono oglada "kreskowke" rodzice przychodza i sie pytaja co robi dlaczego nie idzie spac ... a ono twierdzi, ze oglada bajke, wiec zostawiaja je w spokoju nie obawiajac sie niczego bo przeciez kreskowka to kreskowka nie ?? a tam potem uprawiaja seks itp.
sama nie przepadam za kreskowkami dla doroslych ..
pani_kreskowka napisał/a:
"film animowany"
to filmy przeznaczone dla calej rodziny typu shrek, roboty itp.
bajke mozna przeczytac dzieciom na dobranoc poza tym jak samo znaczenie tego slowa wskazuje wychodzi z niej jakis moral
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2007-08-22, 14:32
Z czym Ci się kojarzy słowo "kreskówka" lub wyrażenie "film animowany"?
Kreskówka to film animowany dla dzieci. Takie mam skojarzenia.
We wcześniejszych latach zauważyłam w Polsce pewien syndrom - że kreskówka jest traktowana jako coś, co jest wyłącznie dla dzieci. Na szczęście to się zmienia, ale - jak wielu ludzi uważa, że animacja jest dla wszystkich?
A kto używa słowa "kreskówka" jako synonimu "film animowany"? Ja nie.
[ Dodano: 2007-08-22, 15:34 ]
Zmieniłem zdanie ;>
Są też filmy animowane nie dla dzieci, które nazwałbym kreskówką.
Z czym Ci się kojarzy słowo "kreskówka" lub wyrażenie "film animowany"? Z bajkami dla dzieci, czy może z ogólnie pojętą animacją, którą się tworzy zarówno dla dorosłych i dla dzieci? Czy może "kreskówka" to kategoria wyłącznie przeznaczona dla dzieci?
Ciężko to opisać słowami z czym mi się kojarzy kreskówka. Są to dla mnie filmy animowane o pewnym stylu rysowania, ale ja muszę widzieć film to go sobie określę według własnego "widzimisię".
Kreskówka z filmami dla dzieci. Lecz film animowany kojarzy mi się dwuznacznie z animacją komputerową (Shrek, Epoka Lodowcowa) i japońskim przedziałem bajek czyli Anime. (I te ostatnie najbardziej mi się podoba >:) )
Z bajkami przystępnymi dla dzieci, które lubię oglądać (nawet czasem wolę, niż filmy) mimo że dawno już nie chodzę do przedszkola, ani klas zintegrowanych w podstawówce.
lub wyrażenie "film animowany"?
Z nieco poważniejszymi kreskówkami, warto przy tym zaznaczyć że zdecydowanie z Anime. ^^'
kreskówka zdecydowanie kojarzy mi sie z wakacjami u kuzyna^^ wtedy potrafilismy cały dzien oglądac kanały telewizyjne na których leciały kreskówki typu Struś Pędziwiatr;]. natomiast film animowany jest to cos w rodzaju Shreka czy tych z wyzszej półki np. Final Fantasy.
_________________ "Seks bez miłości to puste doświadczenie. Ale wśród pustych doświadczeń to jedno z najlepszych."
kreskowka kojarzy mi sie z bajkami, ale tymi rysowanymi, jak sama nazwa mowi kojarzy mi sie z 'kreska', zas bajka animowana, to juz dla mnie pojecie ogolnie obszerniejsze- bo nie wiem wtedy do konca czy jest to bajka animowana komputerowo czy tez tradycyjnie:P
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum