• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: lolinka
2007-02-17, 16:25
Autor Wiadomość

Twardziel  

Wysłany: 2007-02-17, 14:14   Do trzech lat za uchylanie od służby wojskowej

W związku z brakiem poborowych, Armia Polska, ma problemy z utrzymaniem stanów osobowych w jednostkach. Głównym problemem jest fakt, że wielu potencjalnych poborowych odbywa naukę, a po jej ukończniu zamiast wywiązać się z obowiązku służby wojskowej wyjeżdża za granicę i tam podejmuje pracę. W tej chwili podjęta została decyzja o skorzystaniu z ustawowych uprawnień i na powracających z zagranicznych wyjazdów za pracą może czekać nieprzyjemna niespodzianka. Zamiast do rodzin trafią do aresztu, a potem przed oblicze sędziego. Jak w temacie, za uchylanie się od służby wojskowej (oprócz obowiązkowego odbycia służby wojskowej) grozi kara do trzech lat więzienia. Wyjazd za granicę nie zwalnia od obowiązku obrony kraju - ciekaw jestem jak wiele osób przekona się o tym dopiero w areszcie ?

jusia_like  

Wysłany: 2007-02-17, 14:27   
   Polecający: Google

Szczerze nie dziwię się uchylaniu ich spod służby wojskowej. Jeślibym miała wybór wyjechać i pracować= zarabiać a siedzieć w koszarach i unikaniu fali to mój wybór byłby prosty.
Zresztą czy jesli oni zaczną egzekwować od nich kary pozbawienia wolności czy coś innego to nie zmieni to ich sytuacji w żadnych wypadku- potencjalni rekruci zamiast siedzieć w koszarach lub zagranicą posiedzą za kratkami.... Absolutnie nie uważam tego za coś co może przynieść efekt :)

Katharsis  

Wysłany: 2007-02-17, 14:31   
   Polecający: www.google.com -> Forum ogolnotematyczne

Twardziel napisał/a:
Wyjazd za granicę nie zwalnia od obowiązku obrony kraju - ciekaw jestem jak wiele osób przekona się o tym dopiero w areszcie ?

Omg... czy ja, mieszkajac w Niemczech od 13 roku zycia (mam zamiar studiowac w DE), bede musial wrocic do Polski, do wojska? Czy to dotyczy tylko tych, ktorzy wyjechali za granice bedac pelnoletnimi? Nie mam zamiaru isc do wojska... do niemieckiego tez nie, w koncu nie bede przysiegal, ze zrobie wszystko dla kraju niemieckiego, ewentualnie moge pracowac w przedszkolu albo w domu starcow...
Ostatnio zmieniony przez Katharsis 2007-02-17, 14:40, w całości zmieniany 1 raz  

Twardziel  

Wysłany: 2007-02-17, 14:37   

Nori napisał/a:
Omg... czy ja, mieszkajac w Niemczech od 13 roku zycia (mam zamiar studiuowac w DE), bede musial wrocic do Polski, do wojska? Czy to dotyczy tylko tych, ktorzy wyjechali za granice bedac pelnoletnimi?

Decyduje obywatelstwo jakie posiadasz. Jeśli jesteś obywatelem Polski podlegasz temu obowiązkowi.

jusia_like  

Wysłany: 2007-02-17, 14:40   
   Polecający: Google

Twardziel napisał/a:
Jeśli jesteś obywatelem Polski podlegasz temu obowiązkowi.

nom to Nori pakuj walizki :P
Wiesz że będziesz musiał zgolić głowę ? :hyhy:

Katharsis  

Wysłany: 2007-02-17, 14:41   
   Polecający: www.google.com -> Forum ogolnotematyczne

Twardziel napisał/a:
Decyduje obywatelstwo jakie posiadasz. Jeśli jesteś obywatelem Polski podlegasz temu obowiązkowi.

Swietnie, mam polskie obywatelstwo :/ koniec offtopu

[ Dodano: 2007-02-17, 14:42 ]
jusia_like napisał/a:
nom to Nori pakuj walizki
Wiesz że będziesz musiał zgolić głowę ?

skosze wlosy prawdopodbnie jeszcze zanim zostane pelnoletni :p

Twardziel  

Wysłany: 2007-02-17, 15:28   

Nori napisał/a:
Swietnie, mam polskie obywatelstwo koniec offtopu

jeszcze taki mały OT abyś wiedział o co chodzi:

Służba wojskowa studentów i absolwentów szkół wyższych
Absolwenci szkół wyższych są zobowiązani do odbycia przeszkolenia wojskowego ( również szkół wyższych ukończonych za granicą). Absolwenci szkół wyższych będący żołnierzami rezerwy mogą odbyć przeszkolenie wojskowe na własną prośbę. W drodze rozporządzenia Rada Ministrów może nałożyć obowiązek odbycia przeszkolenia wojskowego również na absolwentki szkół wyższych posiadające kwalifikacje przydatne do czynnej służby wojskowej.
Przeszkolenie wojskowe absolwentów szkól wyższych odbywa się w jednostkach wojskowych, w których funkcjonują szkoły podchorążych rezerwy w wymiarze do 6 miesięcy. Poborowych powołuje się do odbycia przeszkolenia wojskowego nie później niż w ciągu 18, licząc od dnia, w którym stali się absolwentami szkół wyższych. Należy w tym miejscu podkreślić, że wojskowy komendant uzupełnień odracza absolwentowi szkoły wyższej przeszkolenie wojskowe wtedy, gdy bezpośrednio po ukończeniu studiów podjął on naukę na studiach doktoranckich prowadzonych w systemie studiów dziennych. W tym przypadku poborowego powołuje się na przeszkolenie wojskowe nie później niż w ciągu 4 lat od dnia rozpoczęcia tych studiów.

To nie to samo co służba poborowych z wykształceniem średnim, a tych właśnie mają głównie dotyczyć plany armii.

kenusarf  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2007-02-17, 15:39   

Twardziel napisał/a:
W tej chwili podjęta została decyzja o skorzystaniu z ustawowych uprawnień i na powracających z zagranicznych wyjazdów za pracą może czekać nieprzyjemna niespodzianka. Zamiast do rodzin trafią do aresztu, a potem przed oblicze sędziego.

Genialny pomysł. Wybije z głowy głupie pomysły o powrocie do ojczyzny...

MariJah  

Wysłany: 2007-02-17, 15:40   

hm. jak tak to będzie wyglądać to pewnie skończy się na tym, że mlodzi ludzie będą wyjeżdżać i już po prostu nie wracać. myślę, ze to tylko pogłębi problem unikania służby wojskowej.

jusia_like napisał/a:
Jeślibym miała wybór wyjechać i pracować= zarabiać a siedzieć w koszarach i unikaniu fali to mój wybór byłby prosty.

dokładnie. w ogóle służba wojskowa to moim zdaniem bezsens. zwłaszcza, że większość moich znajomych, którzy byli/są w wojsku i tak niczego się tam nie nauczyła. i sami uważają, że przy obronie kraju i tak do niewielu mogliby się przydać.

Twardziel  

Wysłany: 2007-02-17, 23:23   

dr frasunek napisał/a:
Genialny pomysł. Wybije z głowy głupie pomysły o powrocie do ojczyzny...

Dużo skuteczniejszy w tym jest rząd i jego polityka, sprawiająca, że większość młodych osób nie mysli o Polsce jako o miejscu w którym warto byłoby żyć.

MariJah napisał/a:
dokładnie. w ogóle służba wojskowa to moim zdaniem bezsens. zwłaszcza, że większość moich znajomych, którzy byli/są w wojsku i tak niczego się tam nie nauczyła. i sami uważają, że przy obronie kraju i tak do niewielu mogliby się przydać.

Wyjaśnie od razu, że ja jestem zwolennikiem w pełni zawodowej armii złożonej z ludzi, którzy uważają swoją służbę za powinność i zaszczyt. Armia poborowa , jest najgorszym wyjściem z możliwych (jednak najtańszym dla kraju). Armia poborowa powinna stanowić tylko uzupełnienie armii zawodowej, formowane na wypadek zagrożenia kraju (wojny) , a wtedy to zawodowi żołnierze przejmowaliby rolę kadry wśród z założenia niedouczonych poborowych.

Tyle jeśli chodzi o moje chciejstwo i teorię.

Sytuacja jest inna i dlatego każda wyjeżdżająca osoba powinna pamiętać, o czym jest informowana kiedy pierwszy raz stanie przed komisją poborową. Ma obowiązek podać swoje stałe miejsce pobytu w sytuacji wyjazu i stawić się na wezwanie. Dura lex, sed lex.

kenusarf  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2007-02-18, 10:54   

Twardziel napisał/a:
Dużo skuteczniejszy w tym jest rząd i jego polityka, sprawiająca, że większość młodych osób nie mysli o Polsce jako o miejscu w którym warto byłoby żyć.

Tyle że teraz robi się z Polski kraj, w którym nie warto przebywać np. żeby wrócić na święta.
Twardziel napisał/a:
Sytuacja jest inna i dlatego każda wyjeżdżająca osoba powinna pamiętać, o czym jest informowana kiedy pierwszy raz stanie przed komisją poborową. Ma obowiązek podać swoje stałe miejsce pobytu w sytuacji. Dura lex, sed lex.

Durne prawo, ale prawo. Bo jak nazwać prawo które mówi, że można iść na 3 lata do więzienia, bo się urzędu nie poinformowało o tym, że się wyjechało za granicę pracować.

Twardziel  

Wysłany: 2007-02-18, 13:16   

dr frasunek napisał/a:
Durne prawo, ale prawo. Bo jak nazwać prawo które mówi, że można iść na 3 lata do więzienia, bo się urzędu nie poinformowało o tym, że się wyjechało za granicę pracować.

"Durne" jak każde związane z armią , które narzuca jakiekolwiek obowiązki wobec spokojnych obwateli. Może najprościej byłoby rozwiązać armię, dzięki czemu nasza młodzież uniknęłaby stresu ?

MariJah  

Wysłany: 2007-02-18, 13:58   

Twardziel napisał/a:
Może najprościej byłoby rozwiązać armię, dzięki czemu nasza młodzież uniknęłaby stresu ?

no własnie. może to byłoby najlepsze rozwiązanie. :) i faktycznie pozostawić tylko armię zawodową, gdzie każdy wie, gdzie jego miejsce i wie, dlaczego w niej jest i dlaczego robi to, co robi.

krzak  

Wysłany: 2007-02-18, 14:08   

jusia_like napisał/a:
Szczerze nie dziwię się uchylaniu ich spod służby wojskowej. Jeślibym miała wybór wyjechać i pracować= zarabiać a siedzieć w koszarach i unikaniu fali to mój wybór byłby prosty.

dla mnie bylo oczywiste ze po skonczeniu szkoly musze jak najszybciej wypelnic ten obowiazek sluzby wojskowej i miec to z glowy. gdybym chcial to odwlekac moglbym dostac wezwanie w mniej korzystym dla mnie momencie mojego zycia. nie rozumiem dlaczego dla innych to taki problem.
a to ze obowiaskowa sluzba wojskowa jest totalna glupota, marnowaniem czasu poborowych i pieniedzy podatnikow to druga sprawa. juz myslalem ze w polsce roszy sie cos w tym temacie do przodu w kierunku armi wylacznie zawodowej. a to co teraz probuje sie wprowadzac jest krokiem w tyl.

Twardziel  

Wysłany: 2007-02-19, 00:46   

MariJah napisał/a:
no własnie. może to byłoby najlepsze rozwiązanie. i faktycznie pozostawić tylko armię zawodową

No to może kilka liczb:

Liczba żołnierzy zawodowych – 77 553, wg rodzaju służby wojskowej:

generałowie – 145,

oficerowie starsi – 11 008,

oficerowie młodsi – 14 490,

podoficerowie zawodowi – 43 332,

szeregowi zawodowi – 8 578

limit CFE - 234 000

Jak widać, gdybyśmy pozostawili tylko zawodowych żołnierzy mielibyśmy armię o 156 447 osób mniejszą od limitu, czyli stanowiłaby ona około 33% tego limitu. Trochę mało jak na kraj o aspiracjach powodujących wysyłanie wojsk na każdy konflikt made in USA. Nie zmienia to jednak faktu, że armia zawodowa byłaby lepszym, choć droższym rozwiązaniem - i w tym cały problem.

Odpowiedz do tematu