• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

Michał - Drań  

Wysłany: 2008-11-23, 17:44   Irakijczyk zastrzelił żołnierzy USA, bo śmiali się z modlitw

Iracki żołnierz - muzułmanin - otworzył w środę w Mosulu ogień do żołnierzy amerykańskich, ponieważ ci wyśmiewali się z niego, kiedy się modlił - donoszą irackie media, powołując się na naocznych świadków.

Według źródeł w irackich siłach bezpieczeństwa żołnierz sięgnął po służbową broń i zastrzelił czterech Amerykanów oraz ranił kolejnych trzech, zanim jego samego zastrzelili inni żołnierze USA.

Irackie MSW informowało w środę, że żołnierz iracki otworzył ogień do żołnierzy amerykańskich podczas wspólnego patrolu, zabijając co najmniej dwóch i raniąc innych.

Amerykańskie wojsko potwierdziło, że są ofiary w wyniku strzelaniny we wspólnej bazie sił bezpieczeństwa w prowincji Niniwa, której stolicą jest Mosul. Odmówiono podania szczegółów, motywując to chęcią powiadomienia najpierw rodzin ofiar.

źródło:

http://wiadomosci.gazeta.pl

naya  

Wysłany: 2008-11-23, 19:43   

pierwsze co mi przyszło do głowy to: no i dobrze, po cholere się z niego śmieli, też bym się wqrwiła jakby ktoś się śmiał z mojej wiary i z tego w jaki sposób się modle, moja prywatna sprawa jak i do kogo się modle... ale później odezwał się cywilizowany i zdrowy rozsądek i pomyslałam, że może jednak mimo wszystko trochę przesadził z reakcją... ale nie przychodzi mi do głowy żadna reakcja zastępcza, czyli jak mógłby sie zachować inaczej... bo co, nie reagować? pośmiać się z nimi? pogrozić paluszkiem? powiedzieć 'oj wy niedobrzy chłopcy'... naprawdę nie mam pojęcia...

Greggy  

Zaproszone osoby: 3

Wysłany: 2008-11-27, 10:22   
   Polecający: Leopold Butters Stotch

Michał - Drań napisał/a:
otworzył w środę w Mosulu ogień do żołnierzy amerykańskich, ponieważ ci wyśmiewali się z niego, kiedy się modlił

Brawo, to się nazywa religijność. Nie to, co reprezentują ludzie na zachodzie, u których polega ona na robieniu zakupów na święta. A Amerykanie, po jakiego grzyba się śmiali? Nie wierzę, że naprawdę było to zabawne, po prostu chcieli muślima sprowokować, co im wyszło aż za dobrze. I dobrze.

bro  

Wysłany: 2008-11-27, 21:54   

grg7133 napisał/a:
Nie wierzę, że naprawdę było to zabawne, po prostu chcieli muślima sprowokować, co im wyszło aż za dobrze. I dobrze.
To jest zwykłe chamstwo i brak kultury, ale czy za coś takiego powinno się ich zastrzelić? Nie sądzę.

neverending  

Wysłany: 2008-11-27, 23:38   

grg7133 napisał/a:
Brawo, to się nazywa religijność. Nie to, co reprezentują ludzie na zachodzie, u których polega ona na robieniu zakupów na święta. A Amerykanie, po jakiego grzyba się śmiali? Nie wierzę, że naprawdę było to zabawne, po prostu chcieli muślima sprowokować, co im wyszło aż za dobrze. I dobrze.

Nie cierpię tego słowa przez forum onetu, tam tylko ludziom to w głowie ale i tak je wypowiem: marna prowokacja.

Religia /nasza, islam/ zabrania zabijania, mszczenia się itd. Prześladowany za wiarę to brzmi dumnie i jest powodem do dumy. Ale morderca? O nie. Amerykanie na pewno przesadzili ale co to za różnica. Co innego jest nawet najpodlejsze traktowanie człowieka a co innego strzelanie do niego. U Ametykanów brak rozumu, u Irakijczyka frustracja i już. Nieszczęście. I dla niego i dla nich, bo przecież nikt nie wyszedł z tego na +. Druga sprawa to media. Informacja może być podana z ich punktu widzenia. Amerykańskiego bądź to Irakijskiego, niekoniecznie wszystko musi się zgadzać. Tajemnic wojskowych (Quantanamo...) jest pełno. A i 2 strona potrafi każdy fakt naciągnąć. Sprawa przedostatnia - tam jest wojna, różne rzeczy się zdarzają i stwierdzanie przy takiej okazji
Cytat:
Brawo, to się nazywa religijność...po prostu chcieli muślima sprowokować, co im wyszło aż za dobrze. I dobrze.
jest nieporozumieniem żenującym.

grg7133
Kod:
Nie to, co reprezentują ludzie na zachodzie, u których polega ona na robieniu zakupów na święta

Tak to jest prawda. Ale oprócz takich są i ludzie myślący, religijni i to się chwali. Chyba też kolego z
Cytat:
Brawo, to się nazywa religijność
pomyliłeś pojęcia.
To się nazywa fanatyzm / desperacja / zaszczucie / zło lub inne pojęcia w zależności od dokładnego kontekstu.
Nie spiesz się w ten słoneczny dzień, Ty wiesz
Albo być, albo mieć
Ostatnio zmieniony przez neverending 2008-11-27, 23:39, w całości zmieniany 1 raz  

Hermes 

Ostrzeżeń:
 5/3/5

Wysłany: 2008-11-28, 00:25   

Gazeta.pl? Jakieś irackie media?

Pewnie będzie jak z tym, że rozdają czarne samochody, tylko że nie czarne, ale czerwone, nie samochody, ale rowery i nie rozdają, tylko kradną.

neverending  

Wysłany: 2008-11-28, 10:25   

Święte słowa. Tak jak nasz Prezydent w Gruzji. Rosja mówi 1, Gruzja 2, Polska 3 a świat ma to w .... .
Albo być, albo mieć

Katharsis  

Wysłany: 2008-11-28, 21:16   
   Polecający: www.google.com -> Forum ogolnotematyczne

Cytat:
To się nazywa fanatyzm / desperacja / zaszczucie / zło lub inne pojęcia w zależności od dokładnego kontekstu.
To sie nazywa prawidlowe oddanie sie wierze, zycie wg niej, zycie dla niej. Pozytywny przyklad dla wierzacego wg wiekszosci znanych mi religii.

A blasfemie trzeba tepic.
Ostatnio zmieniony przez Katharsis 2008-11-28, 21:17, w całości zmieniany 1 raz  

ciastko z dziurką  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2008-11-28, 21:40   

Katharsis napisał/a:
Pozytywny przyklad dla wierzacego wg wiekszosci znanych mi religii.
chrześcijaństwo - dekalog: nie zabijaj, judaizm - Bnei Noach, siedem przykazań, zakaz mordu, islam - ten, kto zabił człowieka, który nie popełnił zabójstwa i nie szerzył zgorszenia na ziemi Boga i Jego Posłańca, czyni tak, jakby zabił wszystkich ludzi. (Koran 5:32)*, buddyzm - Właściwy Czyn - to powstrzymanie się od zabijania, od kradzieży, od nieskromności, hinduizm - ahinsa – zasada moralna, która nakazuje poszanowanie wszelkiego życia, zaleca niezabijanie i niezadawanie obrażeń cielesnych żadnym istotom żywym - ludziom, zwierzętom.

* Nie uważam, żeby zachowanie żołnierzy było szerzeniem zgorszenia. Jak pisał bro - to brak kultury i chamstwo. Ci ludzie nie występowali oficjalnie przeciwko religii. Głupio się zabawili.

I gdzie tu ten pozytywny przykład?

neverending  

Wysłany: 2008-11-28, 23:06   

Katharsis napisał/a:
To sie nazywa prawidlowe oddanie sie wierze, zycie wg niej, zycie dla niej
Zginąć w obronie wiary. Coś w tym jest. Ale zabijać w obronie wiary wtedy gdy człowiek nie jest do tego zmuszony? Nie. W jakich znanych ci religiach to pozytywny przyklad? Fanatyczni przedstawiciele owszem, pewnie tak uwazają ale jak ciastko z dziurką, pokazała pięknie : ) istota religii jest inna

ciastko z dziurką napisał/a:
* Nie uważam, żeby zachowanie żołnierzy było szerzeniem zgorszenia. Jak pisał bro - to brak kultury i chamstwo. Ci ludzie nie występowali oficjalnie przeciwko religii. Głupio się zabawili.

Wg[bez kropy patrz post niżej:P] mnie było, czyny się liczą. Jak ktoś jest uwrażliwiony na tym punkcie, może go to bardzo zranić. Zresztą pojmowanie religii chyba jednak jak ktoś tu czy tam wspomniał jest na Wschodzie troche inne. No i do tego okupacja. Jakby Ruscy [no wiem przykład głupi?] byli nadal u nas i szydzili otwarcie z Kościoła, gorzej, jakby innowiercy byli okupantami w Polsce, pewnie wielu nerwy też by puściły. Nie ma co osądzać, sytuacja tam jest napięta.
Albo być, albo mieć
Ostatnio zmieniony przez neverending 2008-11-29, 11:23, w całości zmieniany 2 razy  

ciastko z dziurką  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2008-11-28, 23:21   

neverending napisał/a:
Wg. mnie było
Bez kropy:)

neverending napisał/a:
Jak ktoś jest uwrażliwiony na tym punkcie, może go to bardzo zranić. Zresztą pojmowanie religii chyba jednak jak ktoś tu czy tam wspomniał jest na Wschodzie troche inne
Zgadzam się. I rozumiem, że ten człowiek poczuł się urażony, bo ktoś szydził z niego i jego religii. Ale mimo tego, nie uważam, żeby zachowanie amerykańskich żołnierzy było "szerzeniem zgorszenia", a tym samym - powodem do zabójstwa.
Ostatnio zmieniony przez ciastko z dziurką 2008-11-28, 23:28, w całości zmieniany 2 razy  

Greggy  

Zaproszone osoby: 3

Wysłany: 2008-11-29, 18:41   
   Polecający: Leopold Butters Stotch

Ja jestem wciąż zdania, że dobrze, że ci amerykanie ponieśli karę. Może trochę surową, ale chociaż się to już nie powtórzy przynajmniej. A z pewnością wiedzieli, że igrają z ogniem, wiedzieli przecież w jakim są kraju i z kim mają tam do czynienia.
neverending napisał/a:
Ale zabijać w obronie wiary

Katolicy czynili nie lepiej w historii. Weźmy pod lupę choćby takie wojny z Turkami. Ksiądz na lekcji religii powiedział mi to, co zaraz tu przytoczę, nie dosłownie, ale sens będzie ten sam: "To dobrze, że Polscy katolicy powstrzymali Turków w Wiedniu mimo iż nie przyniosło to Polsce faktycznych wymiernych korzyści na arenie międzynarodowej. Inaczej sporą część Europy byłaby muzułmańska i islam byłby też główną religią na kontynencie". Czy to nie jest zabijanie w obronie wiary? Jest. Takie same, jakiego dopuścił się ten pogardzany (nie)słusznie muzułmanin.

Hermes 

Ostrzeżeń:
 5/3/5

Wysłany: 2008-11-29, 20:59   

ciastko z dziurką napisał/a:
Ale mimo tego, nie uważam, żeby zachowanie amerykańskich żołnierzy było "szerzeniem zgorszenia

A jakie ma to znaczenie co Ty uważasz? Masz zamiar zabijać tych co sieją zgorszenie na ziemi Boga i Jego Posłańca?

ciastko z dziurką  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2008-11-29, 21:32   

Hermes napisał/a:
A jakie ma to znaczenie co Ty uważasz?
Dokładnie takie, jak i cała ta dyskusja.
Hermes napisał/a:
Masz zamiar zabijać tych co sieją zgorszenie na ziemi Boga i Jego Posłańca?
To miało być jakieś błyskotliwe pytanie maskujące Twoje problemy dotyczące czytania ze zrozumieniem?

morfina 

Wysłany: 2008-11-29, 22:01   

Cytat:
(...)Czy to nie jest zabijanie w obronie wiary? Jest. Takie same, jakiego dopuścił się ten pogardzany (nie)słusznie muzułmanin.
Tyle, że mu nie groziło narzucenie innej wiary, ani też jego wiara nie została jakoś specjalnie zagrożona;
Cytat:
A z pewnością wiedzieli, że igrają z ogniem, wiedzieli przecież w jakim są kraju i z kim mają tam do czynienia.
Na pewno podczas wspólnego patrolu z ekipą z innego państwa byłoby Ci w głowie, że za jakiegoś joke'a możesz zarobić kulkę w łeb.

A tak swoją drogą, zastanawia mnie, jak on się modlił podczas patrolu, w sensie obchodu. Pewnie jak zaczął namaz w jakimś konkretnym miejscu, to znając cały rytuał i niektóre niecodzienne pozy, mogło to zdać się cudaczne. Tylko Amerykanie nie od dzisiaj tam siedzą. No i może nie do końca na miejscu, ale mnie intrygujące - czy zanim ich kropnął, dokończył rytuał?

Odpowiedz do tematu