Wysłany: 2008-10-10, 18:11 Krach na giełdzie. Polecający: Paulinaaa
Już od dłuższego czasu mozna zaobserwować gigantyczne spadki na GWP i giełdach swiatowych. Zdaniem analityków kryzys finansowy jeszcze mocniej sie pogłębi. Wszystkie indeksy spadają w dramatycznym tępie.
Nasza waluta traci na wartości bardzo szybko i wątpie, zeby przez 4 lata odzyskała wysokie notowania - wtedy mamy wkroczyć w strefe euro.
Co sądzicie o spadkach na giełdach? Jak myślicie, ma to jakiś wpływ na zwykłych obywateli?
_________________ "Seks bez miłości to puste doświadczenie. Ale wśród pustych doświadczeń to jedno z najlepszych."
"Podawanie wysokości pensji w wartości brutto, jest jak podawanie długości członka razem z kręgosłupem."
Ostatnio przeczytałem że Warren Buffett zakupił spore ilości akcji banków, które mają kłopoty. Co mądrzejsi jak on skorzystają na krachu (kupuj kiedy na parkiecie leje się krew).
_________________ "w naszych źrenicach jest za mało Boga, a droga jest prosta, czy jest kręta droga?"
Ostatnio przeczytałem że Warren Buffett zakupił spore ilości akcji banków, które mają kłopoty. Co mądrzejsi jak on skorzystają na krachu (kupuj kiedy na parkiecie leje się krew).
dokładnie, taki Warren i wielu wielu innych ludzi co kupili akcje upadajacych firm zarobią krocie. Dzieje sie tak, poniewaz akcje danej firmy są warte 20%, 30% góra 40% normalnej wartości. A krach powoli zbliza sie do naszych drzwi.. :\
_________________ "Seks bez miłości to puste doświadczenie. Ale wśród pustych doświadczeń to jedno z najlepszych."
"Podawanie wysokości pensji w wartości brutto, jest jak podawanie długości członka razem z kręgosłupem."
Dodam na ten temat pewną ciekawostkę. Rozmowę dwóch ekonomistów z sierpnia 2006 roku. Artura Laffera, twierdzącego wtedy że wszystko jest super i Petera Schiffa, przewidującego obecny kryzys.
_________________ (...) The tiny strings inside our genome, they own us, they control us, and they torture us. Do not reproduce, do not support them, bring them to an end. Stop the agony of concious life, eradicate life.
A czemu miałabym się bać? Przecież mi ich nie ubędzie z powodu krachu. Gdyby krach miał negatywny wpływ na pieniądze trzymane na kątach, to ludzie woleliby trzymać kasę w domowych sejfach, a banki chyba nie chcą tracić klientów.
_________________ The joy of celebration, the happiness of sharing,
The beauty of a perfect year -
Thats what you're wished at New Year and always!
Happy New Year!
Gdyby banki 'odbierały' swoim klientom pieniądze, komu opłacałoby się trzymać kasę na kontach? Wolałabym przechowywać gotówkę w domu, bo nigdy nie wiadomo, kiedy znów będzie krach na giełdzie.
Happy New Year!
kto tu mówi o "odbieraniu pieniędzy przez banki" ?
wiesz czym grozi krach na giełdach światowych?
bo jak Cię czytam to mam wrażenie, że w ogóle nie wiesz o czym piszesz ;]
Anka_DD napisał/a:
komu opłacałoby się trzymać kasę na kontach?
opłaca się każdemu, dopóki nie wystąpi coś tak nieoczekiwanego jak krach na giełdach światowych. zwróć uwagę na słowo: nieoczekiwanego.
_________________ egzystuję więc myślę.
niestety to drugie nie wszystkim jest dane.
na czym opierasz swoją teorię? skąd ta pewność, proszę wyjaśnij mi, że nie ubędzie Ci pieniędzy z powodu krachu na giełdach światowych?
bo rzecz dotyczy bardziej pieniędzy, które zostały zainwestowane "gdzieś tam", problem jak już, będą miały fundusze inwestycyjne - oczywiście banki też inwestują, ale akurat polskie to nie bardzo. Poza tym jest coś takiego jak bankowy fundusz gwarancyjny, który gwarantuje wypłatę kasy do bodajże (nie pamiętam teraz dokładnie) 100 tys. euro;
Poza tym jest coś takiego jak bankowy fundusz gwarancyjny, który gwarantuje wypłatę kasy do bodajże (nie pamiętam teraz dokładnie) 100 tys. euro;
Zgadza się, jest. Tyle, że z tego, co twierdzą eksperci, ekonomiści, gdyby polskie banki zaczęły upadać, nie starczyłoby nawet dla połowy obywateli, którzy straciliby oszczędności.
_________________ egzystuję więc myślę.
niestety to drugie nie wszystkim jest dane.
* Jeśli kwota depozytów* nie przekracza równowartości w złotych 1.000 euro, to jest gwarantowana w całości.
* Jeżeli wartość depozytów jest wyższa niż równowartość w złotych 1.000 euro, to wówczas kwota o równowartości 1.000 euro gwarantowana jest w 100%, zaś pozostała kwota depozytów, powyżej równowartości 1.000 euro, do równowartości 22.500 euro, gwarantowana jest w 90 %.
Cytat:
Skąd Bankowy Fundusz Gwarancyjny bierze środki na wypłacanie kwot gwarantowanych?
*
W razie upadłości banku, BFG zbiera środki od wszystkich innych banków, aby wypłacić kwoty gwarantowane klientom upadłego banku.
_________________ -40 lat ?!
-Mojżesz nie był nawet w połowie takim kojotem jak ja.
Ostatnio zmieniony przez plujwzupe 2008-10-21, 20:52, w całości zmieniany 1 raz
Dlatego napisałam 'odbierały'. Na szybkiego nie znalazłam odpowiedniego słowa, którego nie musiałabym ująć w cudzysłów. I wiem o czym piszę. A "nigdy nie wiadomo" to chyba to samo co "nieoczekiwane"
Happy New Year!
kanarinho18, Backspace, rozumiem, że bierzecie kredyty i będziecie zarabiać krocie na zakupach akcji upadających firm.
Od jakiegoś czasu czekam na odpowiedni moment myśle że za kilkanaście dni zaczne coś kupować, systematycznie, nawet jak indeksy wciąż beda spadać. Oczywiście nie bede brał na to kredytu, jedynie ze swojej wypłaty jakieś kilkaset złotych
thinker napisał/a:
Z mojej strony dwa pytania: <pytam, bo sprawa mnie również dotyczy>
Czy posiadacie duże sumy na kontach bankowych?
A jeśli tak, czy nie boicie się o swoje pieniądze?
Jak już ktoś nade mną wspomniał; banokwy fundusz gwarancyjny. W tym tygodniu posłowie zmienili ustawe, kwote z 1000 euro podwyższyli na 50.000 euro gwarantowanych w 100 % powyżej tej kwoty fundusz gwarantuje zwrot w 90 %.
_________________ "w naszych źrenicach jest za mało Boga, a droga jest prosta, czy jest kręta droga?"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum