Dzisiaj w Wyborczej ukazał się artykuł, którego już sam tytuł przykuł moją uwagę "Polskie szkoły uczą formułek". Przeczytałam, Wam też polecam. Nie znalazłam go jeszcze w sieci, ale pewnie się pojawi, szukajcie, a znajdziecie
Mnie polskie szkoły nie uczyły i nie uczą formułek, więc nie będę szukał artykułu, który już w tytule zawiera kłamstwo.
_________________ Znów patrzysz nie tam, gdzie trzeba patrzeć
Ostatnio zmieniony przez Hermes 2008-11-25, 21:06, w całości zmieniany 3 razy
Witam wtorkowo,
toście powybierali z moich wypowiedzi po jednym, dwóch zdaniach i się do nich przyczepili (do tego pewnie też się przyczepicie) zapewniając mi wczoraj świetną rozrywkę
To miło, że dobrze się bawiłaś. Serio. Nie masz już argumentów, więc odpowiedzi na pytania (a trochę ich się w kilku powyższych postach zebrało) zastępujesz opisem swego samopoczucia? Sprytne.
pół_szatan napisał/a:
Więc jak to jest?
Co jak jest?
pół_szatan napisał/a:
Dzisiaj w Wyborczej ukazał się artykuł, którego już sam tytuł przykuł moją uwagę "Polskie szkoły uczą formułek". Przeczytałam
Też uważam, że powinni zdelegalizować nauczanie praw fizyki. Złe szkoły, złe i formułki złe.
pół_szatan napisał/a:
Ile jest prawdy w tym co napisałam ja, a ile napisaliście Wy, rozważcie już sami
Gdyby w Twoich postach zawierała się jakaś prawda, nie byłoby tej dyskusji. Rozważ.
pół_szatan napisał/a:
Też się burzyłam jak ktoś krzyknął dlaczego studia nie mogłyby być płatne, ale po chwili zastanowienia, właściwie czemu nie?
Bo w przeciwieństwie do Anglii, o której pisałaś, w Polsce nie mamy tak rozwiniętego systemu stypendiów i kredytów studenckich. Ergo studia nadal byłyby modne, tyle, że wśród dzieciaków bogatych rodziców.
pół_szatan napisał/a:
Nie sądzicie, że w Polsce wszystko jest nadmuchiwane?
To miło, że dobrze się bawiłaś. Serio. Nie masz już argumentów, więc odpowiedzi na pytania (a trochę ich się w kilku powyższych postach zebrało) zastępujesz opisem swego samopoczucia? Sprytne.
Masz tak zawsze? "Prowokacja"? Stawiasz kontry żeby dobić do 3 tys. postów i jeszcze bardziej podkreślić, że stałą bywalczynią jesteś? Może po to, żeby pokazać, że ten, kto nie zgadza się z Twoimi poglądami jest "be" mówiąc najprościej, może, że "gupi" jest? A może po prostu chcesz pokazać jaki to masz cięty język i jaka jesteś fajna?
A może moja prawda też jest właściwa? Właściwa wg mnie? Może mogliby tego uczyć zamiast formułek, co?
Jeśli nie jest nadmuchiwane wg Ciebie, to tylko gratuluję percepcji rzeczywistości.
Co do argumentów, to gdybyś miała je Ty, nie wyciągałabyś po jednym zdaniu z moich postów, tylko wyraziła jasno swoje zdanie, bez wywlekania czegokolwiek. Chciałabyś być taka sprytna jak ja, hm?
To tyle jeśli chodzi o moje jakiekolwiek dyskusje z Tobą
Hermes Ciebie już nawet nie czytam
Cytat:
Bo sporej części osób nie byłoby na to stać.
Dlaczego na przykład studenci prawa studiują na uczelniach państwowych, jeśli przecież znaleźliby kasę na uczelnie prywatne (dobre, ktoś już tutaj tak napisał)
Innymi słowy, czy to, że w Polsce co drugi człowiek w wieku 19-24 lat studiuje nie wpływa na poziom uczelni, po drugie czy nie pielęgnuje fałszywego obrazu "wykształconego" społeczeństwa?
Nie wiem, na razie próbuję sobie wyobrazić scenariusz, w którym co raz to większa ilość napływających studentów zmienia "poziom uczelni", ale to drugie jestem w stanie ogarnąć (radocha ^^), i tak, to, że co raz więcej osób wkracza w szeregi kiedyś elitarne, wcale nie robi z nich elity. W ogóle, trzeba by było zastanowić się jak wygląda dzisiejszy student i co w nim takiego elitarnego. Wyróżniam kilka typów, które opiszę w czasie późniejszym (bo właśnie przyszli świadkowie jechowy). Póki co, stwierdzam, że większa ilość studiujących wcale nie przedkłada się na wykształcenie ogólne społeczeństwa... zresztą widzę to na co dzień.
A może moja prawda też jest właściwa? Właściwa wg mnie?
Jeśli masz swoją prawdę i nie umiesz dyskutować z osobami, które mają inne zdanie od Ciebie albo podważają sensowność Twojego zdania, to odpuść sobie udzielanie się na forach dyskusyjnych.
pół_szatan napisał/a:
Dlaczego na przykład studenci prawa studiują na uczelniach państwowych, jeśli przecież znaleźliby kasę na uczelnie prywatne (dobre, ktoś już tutaj tak napisał)
bro, uhmm Wujku Dobra Rada myślę jednak, że dyskusji można się właśnie nauczyć, udzielając się na forach dyskusyjnych
A może dlatego, że prywatnych, dobrych w tym kierunku nie ma?
Nie twierdzę, że wszystkie prywatne są złe, ale jak grzyby po deszczu pojawiają się takie, które są zwykłą "przechowywalnią", papierek przecież zwalnia z woja, można siorbać od państwa rentę itd.
Masz tak zawsze? "Prowokacja"? Stawiasz kontry żeby dobić do 3 tys. postów i jeszcze bardziej podkreślić, że stałą bywalczynią jesteś? Może po to, żeby pokazać, że ten, kto nie zgadza się z Twoimi poglądami jest "be" mówiąc najprościej, może, że "gupi" jest? A może po prostu chcesz pokazać jaki to masz cięty język i jaka jesteś fajna?
Nieudolna psychoanaliza nadal nie jest odpowiedzią na pytania, które pojawiły się w tym temacie, a na które Ty nie bardzo raczyłaś odpowiedzieć. Niemniej zawsze miło dowiedzieć się jakichś interesujących rzeczy na własny temat, z niecierpliwością czekam zatem na więcej.
pół_szatan napisał/a:
No pewnie, "mam własne zdanie i mam do tego prawo" - złota myśl na tym forum. Dyskusyjnym, o ironio.
pół_szatan napisał/a:
Jeśli nie jest nadmuchiwane wg Ciebie, to tylko gratuluję percepcji rzeczywistości.
Czyli co, Twoja prawda jest bardziej Twojsza, a jeśli mojsza nie jest z nią zbieżna, to z mojszą percepcją jest coś nie tak? Że tak pozwolę sobie zacytować:
pół_szatan napisał/a:
pół_szatan napisał/a:
Co do argumentów, to gdybyś miała je Ty, nie wyciągałabyś po jednym zdaniu z moich postów, tylko wyraziła jasno swoje zdanie, bez wywlekania czegokolwiek.
Wyraziłam, odnosząc się bezpośrednio do Twoich wypowiedzi, dzięki urokom wynalazku, zwanym cytowaniem selektywnym. Tak, to inne określenie na "wywlekanie czegokolwiek". Taki forumowy bajer.
pół_szatan napisał/a:
Dlaczego na przykład studenci prawa studiują na uczelniach państwowych, jeśli przecież znaleźliby kasę na uczelnie prywatne
Skąd pewność, że znaleźliby?
Poza tym, jak słusznie zauważył bro:
bro napisał/a:
Masz dwie uczlenie (równie dobre) - na jednej płacisz, na drugiej nie. Jaką szkołę wybierasz?
Da radę ale musi być pasja, nie da rady, bo tytułu nie dostaniesz
1 Jakiego tytułu? Inżyniera? A jak ktoś już ma tytuł inżyniera to mu zabiorą, bo zaczął studiować filozofię?
neverending napisał/a:
i mało programów poznasz,
2 Jakich programów?[/quote]
1. Nie o to biega, pracować w zawodzie inżyniera tylko po studiach np. filozoficznych przeciez tez da radę, na upartego. Ale bez papierka inżyniera jest z tym duzo ciezej.
2 Programów, tak tak, programów. Ciągnąc wątek inżyniera będą to np. MathCad AutoCad SolidWorks, FanucS, AitechSfinks, PC-Shell, CDN Optima, MathLab itd.
Morfijna napisał/a:
...coraz więcej osób wkracza w szeregi kiedyś elitarne, wcale nie robi z nich elity. W ogóle, trzeba by było zastanowić się jak wygląda dzisiejszy student i co w nim takiego elitarnego...
Mi się to podoba, bo nie wyrastają już tylko i wyłącznie elity typu bez kija nie podchodź, ach och co to nie ja. Ilość osób studiujących zmienia (na szczęście) opinię że ktoś po studiach jest lepszy od innych. Nie lubię takiej pychy, każdy może być dobry w czymś, studia mają tylko to ułatwić i pokazać drogę. Z 2 strony część studentów z założenia stanie się ludźmi potrafiącymi myśleć szerzej i to jest ważne.
_________________ Pędzący tłum mija Cię, powietrzem jakbyś był.
Na ulicy setki aut i krzyk.
Siedzisz sam na ławce tej, poezji czytasz tom,
Nie spiesz się w ten słoneczny dzień, Ty wiesz
Albo być, albo mieć
Programów, tak tak, programów. Ciągnąc wątek inżyniera będą to np. MathCad AutoCad SolidWorks, FanucS, AitechSfinks, PC-Shell, CDN Optima, MathLab itd.
http://www.twojaksiazka.c...599-410002.html co ciekawe nie trzeba być studentem, aby kupić tę książkę jak i wiele innych. A jeżeli na studiach uczą obsługi konkretnych programów to są to kiepskie studia.
Ostatnio zmieniony przez Hermes 2008-11-28, 00:35, w całości zmieniany 1 raz
[quote=Hermes]co ciekawe nie trzeba być studentem, aby kupić tę książkę jak i wiele innych. A jeżeli na studiach uczą obsługi konkretnych programów to są to kiepskie studia.[/quote]
Racja co do książki, ale z książek wszystkeigo się nie dowiesz... zresztą kto ma tyle samozaparcia żeby rozwijać się na wszystkie strony samemu. Co do kiepskich studiów gdzie się uczy programów to tutaj palnąłeś;] bo nie uczy się obsługi programów ale wykorzystywania. Zresztą nie o tym jest dyskusja.
Moda na studiowanie to nie tylko "moda" to częściowo konieczność, bo i papierek poświadczający umiejętności i te umiejętności są przydatne. Z 2 strony 3-5 lat więcej nauki to 3-5 lat mniej doświadczenia, chyba że ktoś godzi 1 z 2.
_________________ Pędzący tłum mija Cię, powietrzem jakbyś był.
Na ulicy setki aut i krzyk.
Siedzisz sam na ławce tej, poezji czytasz tom,
Nie spiesz się w ten słoneczny dzień, Ty wiesz
Albo być, albo mieć
Racja co do książki, ale z książek wszystkeigo się nie dowiesz... zresztą kto ma tyle samozaparcia żeby rozwijać się na wszystkie strony samemu.
Wystarczy jedna osoba, która by miała tyle samozaparcia i to ja mam rację, a nie Ty. A jak książki Ci nie wystarczają to są jeszcze kursy.
neverending napisał/a:
Co do kiepskich studiów gdzie się uczy programów to tutaj palnąłeś;] bo nie uczy się obsługi programów ale wykorzystywania.
Jeżeli uczą wykorzystania konkretnych programów to również są to kiepskie studia, bo jest to wiedza, która jest zawarta w instrukcji do konkretnego programu.
Dlaczego na przykład studenci prawa studiują na uczelniach państwowych, jeśli przecież znaleźliby kasę na uczelnie prywatne
dlaczego sugerujesz, że wszyscy studenci prawa byliby w stanie znaleźć pieniądze na uczelnię prywatną? czy wszyscy studenci prawa są z bogatych rodzin?
_________________ Jutro, gdy zabraknie poezji,
Jutro dziwne słońce nauki zmrozi krew,
Jutro przestaniemy być piękni,
Jutro! Lecz dzisiaj ostatni chwalmy dzień..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum