Widoczność z daleka to podstawowy argument. Jeżeli uważasz, że jednokolorowe taksówki ustawione w rzędzie na postoju nie są widoczne z daleka bardziej niż każdy inny kolor obok siebie to nie wiem jak mam ci na to odpowiedzieć. Zmiana koloru na jeden, ma tylko zalety, nie będzie przeciwni taksówkarze, wzrośnie wam ilość kursów.
[ Dodano: 2008-10-28, 14:29 ]
Ale szok. Nie chodziło o taksówki wcale hehe to nowa oferta heyah. A już myślałem że taksówki będą jednego koloru hehe. Dobrze chociaż że ofertę mają niesamowitą.
Wysłany: 2008-10-28, 14:32
Polecający: myszka mi poleci(a)ła...
Anka_DD napisał/a:
mi chodzi o to, by łatwiej było odróżnić słupy od zrzeszonych taksówek, a jednolity kolor rzuca się w oczy. A gdyby do tego słupom zabroniło się posiadania taksówek w tym kolorze
I może jeszcze zabronić jeżdżenia po tych samych trasach, co zrzeszeni?
Dla mnie pomysł jest niewartym wprowadzenia, bo taksówkę jest wystarczająco łatwo rozpoznać, a jeśli komuś potrzeba rozróżnienia zrzeszonych od niezrzeszonych, zawsze może choćby zapytać (przypuszczam, że kierowca będzie wiedział pod jakim szyldem jeździ oraz jakie ma stawki za kurs).
Poza tym co z samochodami prywatnymi, kt. miałyby kolor wybrany dla taksówek? Co się tyczy:
Katharsis napisał/a:
IMO dobry pomysl, bedzie mozna latwiej rozpoznac ktory samochod to taksowka, a ktory nie.
(Już widzę te tłumy niedowidzących i/lub analfabetów pakujących się do samochodów o "taksówkowym" kolorze, bo przecież... )
Katharsis, czy efekt w postaci łatwiejszego rozpoznania taksówki jest wartym wszelkich kosztów związanych z wprowadzeniem tego pomysłu w życie? A może wprowadzić dodatkowe oświetlenie takowej? Może jakieś mrugające światełka (o określonym kolorze oczywiście)?
Katharsis napisał/a:
Zacytowalem slabe punkty Twojej [thinker] wypowiedzi.
Nie nazwałbym tego słabymi p., bo to, czy napis "TAXI" jest świecący, czy nie świecący, nie robi większej różnicy komuś, kto taksówki szuka.
Anka_DD napisał/a:
ujednolicenie aut zwiększyłoby ilość kursów w korporacjach, bo mniej byłoby osób wsiadających do taksówek wolno stojących.
Dlatego, że...? Nie wiem jak inni, ale np. ja przed jazdą pytam się ile mnie będzie ona kosztować. Jeśli za dużo - szukam innej. Nie potrzebuję do tego kolorów.
Katharsis napisał/a:
nie wiem jak mozna taksowke obkleic
Np. tak, jak na załączonym przez Ciebie zdjęciu. Vide: te napisy na drzwiach.
Katharsis napisał/a:
Az takie drogie to to lakierowanie nie jest. Poza tym jest ono jednorazowe.
Na szybko znalazłem zakres ceny od 1000 do 3000 zł za osobowy. Może i nie dużo... Przynajmniej do czasu, kiedy to nowy kolor zechcą przejąć zrzeszeni mleczarze.
Ragazzo napisał/a:
duże koszty?? wcale nie wiem. wszystko się zwróci przecież a jaka reklama!
No tak - przy nowej kolorystyce auta nikt nie zauważy tego malutkiego, sterczącego na dachu "TAXI".
Ragazzo napisał/a:
Trzeba to zrobić nie oszukujmy się. Starajmy się coś zmienić a nie tam siedzieć i nic nie robić.
Po co? Dlaczego zmieniać coś, co działa dobrze, a czego zmiana kosztuje?
Sol napisał/a:
Ragazzo, cały Twój ostatni post ubawił mnie niesamowicie
I parę innych osób
Ragazzo napisał/a:
chodzi o to żeby wszystkie taksówki były w jednym kolorze. Wtedy to by było spoko. Widzimy całą grupkę samochodów jednego koloru i jest dobrze. Nie zastanawiamy się do której taksówki wsiadamy, bo wszystkie wyglądają tak samo
I odejdzie mi uciążliwa niemożność wybrania (koloru) taksówki, kiedy widzę choć dwie różne. Nieraz i z godzinę na to tracę
solitary napisał/a:
Fajnie by było gdyby wszystkie taksówki były w jednakowym kolorze i to na dodatek takim aby rzucał się w oczy.
Bo?
Ragazzo napisał/a:
Widoczność z daleka to podstawowy argument.
( ) Dlaczego? Jakoś nigdy nie udało mi się zatrzymać jadącej taksówki (gdy dojrzałem ją nawet z daleka). A kiedy chcę sobie jakąś pojeździć, to albo po nią dzwonię, albo idę na ich postój, gdzie rozpoznaję taksówki po takim napisie na m.in. dachu, do czego nie potrzeba mi widzieć jej z dwóch km.
_________________ "Mądry nie jest ten, który martwi się z powodu niedostatku, lecz ten, który cieszy się z tego co ma."
Lubię internet, bo w internecie nikt nie wie, że jestem psem
Per aspera ad astra...
...wszędzie można dojść na piechotę
Ostatnio zmieniony przez Zombwbij 2008-10-28, 14:58, w całości zmieniany 1 raz
Zombwbij bo łatwiej by było znaleźć taksówkę, bo np. jak szukam taksówki, jest parking i stoją różne samochody w tym taksówki to gdyby wszystkie miały jednakowy kolor to łatwiej byłoby mi znaleźć taksówkę dajmy na to, bo wiem jakiego koloru ona jest.
No co ty spoko by było, na przekład pomarańczowe taxi. Szkoda ze wszystko się zepsuło, i nie bedzie tej całej akcji. Nieźle to wykombinowali hehe wkręciliśmy się nieźle
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum