• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

Ragazzo 

Wysłany: 2008-10-23, 18:59   Taksówki w jednym kolorze - akcja równa taryfa. Tak czy Nie

Napotkałem dość burzliwą dyskusję dotyczącą zmiany koloru wszystkich taksówek na jednakowy. Jestem ciekaw co na to społeczeństwo. Jest trochę za i przeciw, dlatego zapraszam do dyskusji.

Katharsis  

Wysłany: 2008-10-23, 19:10   
   Polecający: www.google.com -> Forum ogolnotematyczne

IMO dobry pomysl, bedzie mozna latwiej rozpoznac ktory samochod to taksowka, a ktory nie. Niestety koszty bylyby sa duze i nie byloby to raczej oplacalne.

Propozycja: Niech sie taksowkarze umowia na jakis kolor, i ktory bedzie chial, ten przemaluje ;) ktos moze powiedziec "niech wszystkie nowe beda juz w tym kolorze", tylko ze tak zmusiloby sie tez i starych do zmiany koloru.

Ragazzo 

Wysłany: 2008-10-23, 19:56   

Jest to trudne do przeprowadzenia, ale nie niemożliwe. Obklejenie to nie taka kosztowna sprawa. A przecież Unia Europejska, miasto poparłoby coś takiego. Kasy fiskalne były refundowane w olbrzymim stopniu, tak mogłoby być i w tym przypadku. Należałoby tylko dobrze to zorganizować i przeprowadzić w miare sprawnie przed euro.

charon  

Wysłany: 2008-10-23, 20:11   
   Polecający: Colorblind

Nie wydaje mi się to konieczne. Nie sądzę, by były problemy z rozpoznaniem taksówek, bo przecież są oznaczone napisem "taxi" na dachu. Po co narażać taksówkarzy na zbędne koszty, gdy nie jest to konieczne.

Oczywiście jeśli taksówkarze sami zorganizują taką akcję i się umówią, że pomalują na jakiś kolor, ale nie zmuszając do tego nikogo, to będzie OK. W końcu każdy może malować swoje auto na jaki kolor chce. Ale bez przymusu.
(...) The tiny strings inside our genome, they own us, they control us, and they torture us. Do not reproduce, do not support them, bring them to an end. Stop the agony of concious life, eradicate life.

thinker  

Wysłany: 2008-10-23, 20:36   

Bezsensowny pomysł, kto to w ogóle wymyślił i czy miał świadomość ewentualnych kosztów?

Osoby, które są ZA na tym forum bardzo proszę, łaskawie mi wytłumaczcie jaki korzyść wynikałaby z takiej zmiany?

BO chyba nie taka:
Katharsis napisał/a:
IMO dobry pomysl, bedzie mozna latwiej rozpoznac ktory samochod to taksowka, a ktory nie.

...
Pozostawię to bez komentarza :]

Katharsis  

Wysłany: 2008-10-23, 20:44   

thinker napisał/a:
BO chyba nie taka: Katharsis napisał/a:
IMO dobry pomysl, bedzie mozna latwiej rozpoznac ktory samochod to taksowka, a ktory nie.

...
Pozostawię to bez komentarza

Zadna inna?

thinker  

Wysłany: 2008-10-23, 20:52   

Katharsis, nadal utrzymujesz, jak widzę, że Twoim argumentem ku zmianie kolorów Wszystkich taksówek jest:
Katharsis napisał/a:
bedzie mozna latwiej rozpoznac ktory samochod to taksowka, a ktory nie.

W takim razie pytanie do Ciebie - czy napis "TAXI" + nazwa firmy taksówkarskiej na aucie -> to za mało dla Ciebie, byś poznał, że to taksówka?

Katharsis  

Wysłany: 2008-10-23, 20:57   

Czy takie kolory nie rzucaja sie w oczy?

thinker napisał/a:
byś poznał, że to taksówka?

Kolor nie zaszkodzi. Nie jest to konieczne, ale byloby lepiej, gdyby wszystkie byly podobne :)

Anka_DD  

Zaproszone osoby: 2

Wysłany: 2008-10-23, 20:57   
   Polecający: Google :P

A mnie się wydaje, że ten pomysł sprawdziłby się u zrzeszonych taksówkarzy. Swojego czasu pracowałam w korporacji i wiem, że taksówki wolno stojące tzw. słupy często są mylone z tymi korporacyjnymi ze względu na chociażby podobne numery telefonów na kogucie (w przypadku tych słupów numery te nie istnieją, a różnią się np. jedną cyfrą). Do korporacji, w której pracowałam, często były telefony ze skargami od klientów, którzy czuli się oszukani, że taksówkarz zażądał zbyt wiele za kurs, który do tej pory był znacznie tańszy, a potem okazywało się, że to nie była nasza taksówka. Ale za niewiedzę się płaci.
Tak więc jednolity kolor taksówek korporacyjnych + naklejka z nazwą danej korporacji byłyby rozpoznawalne dla ludzi, którzy nie chcą przepłacać u kierowców jeżdżących na własną rękę.
Happy New Year!

thinker  

Wysłany: 2008-10-23, 21:06   

Napis <często 'neon'> " TAXI" na taksówce dla mnie wystarczy, oczywiście z reguły jest też nazwa firmy, no chyba, że taksówkarz jeździ na własną rękę. Jednak nikt nie powinien mieć problemu z rozpoznaniem, że to jest właśnie taksówka, a nie prywatny samochód :] Ja zawsze dzwonię po taksówkę, kosztuje to mnie niecałe 20 gr, a mam pewność, że nie będzie tak jak opisujesz Ty Anka_DD. Wiem, kto przyjedzie pod mój dom, jaką ma wstępną taryfę i ile dana firma liczy za kilometr.
Jeśli taxi biorę z postoju taksówek to też nie widzę większego problemu, na pewno widać, które auto jest taksówką, nie wspominając już o tym, że auta, które taksówką nie są, na postoju dla taksówek nie stoją ;]

Podsumowując cała akcja wydaję mi się niepotrzebna i bezsensowna.

Anka_DD  

Wysłany: 2008-10-23, 21:18   

Ale na postojach stoją też słupy i łatwo o nieuwagę, zwłaszcza gdy wracasz późno z np. imprezy. Nawet w ciągu dnia ludzie, którym się spieszy, nie patrzą na to, czy jest to korporacyjna taksówka.
Logiczne, że taksówki mają napis 'TAXI' na kogucie i drzwiach, ale mi chodzi o to, by łatwiej było odróżnić słupy od zrzeszonych taksówek, a jednolity kolor rzuca się w oczy. A gdyby do tego słupom zabroniło się posiadania taksówek w tym kolorze, który miałyby te zrzeszone, to sprawa byłaby dużo prostsza.
W Niemczech (przynajmniej w Hamburgu) dla przykładu taksówki mają kolor écru, choć nie mam pojęcia, czy wszystkie, czy tylko te zrzeszone.
Happy New Year!

thinker  

Wysłany: 2008-10-23, 21:21   

Katharsis, I co to zmienia? w jakim celu piszesz tak bezsensowny post? nie wolno mi napisać nic o sobie na forum, co dotyczy tematu? musisz skomentować tak mądrym i merytorycznym tekstem jak: "Ty", "często" ?

I pytam Cię ponownie, jakie widzisz ZA zmienianiem koloru wszystkich taksówek? Orientujesz się chociaż ile to by kosztowało? Pewnie skoro jesteś za czymś, to masz argumenty, słucham :] Może tym razem pokusisz się o napisanie więcej niż dwóch słów nic nie wnoszących do tematu.

Anka_DD napisał/a:
Ale na postojach stoją też słupy i łatwo o nieuwagę,

co to te "słupy" ? ;] jak rozumiem chodzi Ci taksówki niezrzeszone, jeśli można spytać, a pewnie wiesz, bo pracowałaś w korporacji, skąd pochodzi taka nazwa "słup" ?
Ostatnio zmieniony przez thinker 2008-10-23, 21:25, w całości zmieniany 2 razy  

Katharsis  

Wysłany: 2008-10-23, 21:28   

thinker napisał/a:
Katharsis, I co to zmienia? w jakim celu piszesz tak bezsensowny post?

Zacytowalem slabe punkty Twojej wypowiedzi.
thinker napisał/a:
I pytam Cię ponownie, jakie widzisz ZA zmienianiem koloru wszystkich taksówek?

Tak wiec odpowiadam ponownie i ponownie banalnie, bo Twoje argumenty do mnie nie docieraja: taksowki bedzie mozna lepiej rozpoznac.
thinker napisał/a:
Orientujesz się chociaż ile to by kosztowało?

Nie, ale cena zalezna jest od tego co dokladnie mialoby byc zmienione.
Niestety nie mam ojca lakiernika.
thinker napisał/a:
Może tym razem pokusisz się o napisanie więcej niż dwóch słów nic nie wnoszących do tematu.

Pokusilem sie juz przedtem, starczy.

Ten post przypomina mi jakos spam :oczami:

Anka_DD  

Wysłany: 2008-10-23, 21:32   

Zapewne to trochę kosztuje, ale weź pod uwagę, że koszt radia, koguta, kasy fiskalnej, obklejenia samochodu, a w niektórych korporacjach również terminali jest tak wysoki, że przemalowanie nie zrobiłoby pewnie większej różnicy :joke: :P
A poważnie, wydaje mi się, że ujednolicenie aut zwiększyłoby ilość kursów w korporacjach, bo mniej byłoby osób wsiadających do taksówek wolno stojących.
Jak pracowałam w radio taksi, to kierowcy przychodzący na bazę często żalili się, że stali na postoju, a potencjalny klient wsiadał do słupa...
Happy New Year!

thinker  

Wysłany: 2008-10-23, 21:37   

Katharsis napisał/a:
Zacytowalem slabe punkty Twojej wypowiedzi.

Przyczepiłeś się fragmentu zdania, bo nie miałeś nic mądrego do napisania.

Katharsis napisał/a:
Tak wiec odpowiadam ponownie i ponownie banalnie, bo Twoje argumenty do mnie nie docieraja: taksowki bedzie mozna lepiej rozpoznac.

Jeśli umiesz czytać, to zapewne słowo "TAXI" pozwoli Ci taksówkę rozpoznać.
Jeszcze jakieś argumenty?

Katharsis napisał/a:
Nie, ale cena zalezna jest od tego co dokladnie mialoby byc zmienione.

pewnie kolory taksówek, w końcu o tym jest ten temat :]
Katharsis napisał/a:
Niestety nie mam ojca lakiernika.

skoro zupełnie nie orientujesz się w cenie, to jak możesz być za? a jeśli później Twoje przejazdy taksówką wzrosną dwukrotnie? być za czymś i nie wiedzieć z czym to się wiąże? :]

Katharsis napisał/a:
Ten post przypomina mi jakos spam

dla mnie post z dwoma słowami również przypomina spam, miło mi się z Tobą zgodzić.

Odpowiedz do tematu