• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: lolinka
2007-02-11, 18:30
Autor Wiadomość

ozber 

Wysłany: 2007-02-11, 18:02   Tarcza Antyrakietowa

Witam !!
Słyszeliście moze ze w Polsce ma powstac Amerykańska tarcza antyrakietowa!!
W rejonach Koszalina dalszych szczegołów nie znam !! Wie tylko ze ma to byc około w 2010 r i ze wszystkie rakiety beda leciały w Polske !!
Niedosc ze dla Amerykanow walcza i gina Polscy zołnierze :( to teraz beda gineli Cywile !! :szok: Normalnie smiech na sali !!

vere  

Wysłany: 2007-02-11, 18:17   Re: Tarcza Antyrakietowa

ozber napisał/a:
Witam !!
Słyszeliście moze ze w Polsce ma powstac Amerykańska tarcza antyrakietowa!!
W rejonach Koszalina dalszych szczegołów nie znam !! Wie tylko ze ma to byc około w 2010 r i ze wszystkie rakiety beda leciały w Polske !!
Niedosc ze dla Amerykanow walcza i gina Polscy zołnierze :( to teraz beda gineli Cywile !! :szok: Normalnie smiech na sali !!

Hm radzę się dokształcić a potem siać defetyzm ...
Jak sama nazwa wskazuje to tarcza ANTY rakietowa.
Instalacja służąca do przechwytywania i niszczenia rakiet nad danym obszarem nie koniecznie wycelowanych w ten obszar.
będzie ona ulokowana u nas dlatego że trajektoria pocisków balistycznych lecących powiedzmy z terenu Rosji na teren USA musi przecinać nasze państwo. Pozatym nad naszym terytorium one dopiero nabierają wysokości. (jeśli mówimy o przechwytywaniu pocisków międzykontynentalnych). Jeżeli chciałabyś uderzyć w terytorium naszego państwa to nie musisz używac rakiety, wystarczy wysłać eskadrę bombowców strategicznych z eskortą powiedzmy kilku skrzydeł Migów-35 a zapewniam Cię że nasi dzielni lotnicy nie obronią się tymi 4 F-16 które posiadamy, nie wspominam o Migach 21 bo to żart i kpina. Tych samolotów nie trzeba stracać one spadają same. Więc jak widzisz żadne pociski napewno nie będa skierowane w naszą stronę, bo sposób unicestfienia naszych sił zbrojnych jaki podałem to jeden z wielu i zapewniam Cię że są skuteczniejsze niż rakiety balistyczne.

Polscy żołnierze walczą i giną dla swojego kraju i dlatego że taki mają zawód. Nie wiem co mają do tego amerykanie.
Polski Kontyngent został wystawiony zdaje się przez Rząd RP a rozkaz wyjazdu podpisał Prezydent RP a nie Prezydent USA.
Śmiechem na sali są takie posty.
Moja raqda zanim coś napiszesz to się najpierw doinformuj, doczytaj, ewentualnie skonstruujj posta w postaci pytania, a nie wyskakuj z bzdurami jak Filip z Konopi.

"Spalcie ich wszystkich. Bóg rozpozna swoich"

"Od czego umarł ? Od nadmiaru ołowiu kaliber 7.62 w potylicy."

ozber 

Wysłany: 2007-02-11, 18:22   

Ale 1 celem rosjan może być zlikwidowanie własnie tarczy !! a 2 wypuszczenie jakiejś rakiety na Ameryke !!

vere  

Wysłany: 2007-02-11, 18:31   

No to tłumacze Ci że by zlikwidować instalację nie trzeba w nią wypuszczać pocisków, wystarczy eskadra bombowców strategicznych.
Zresztą wg. doktryny wojny atomowej najpierw likwiduje się zdolności przeciwnika do skutecznego kontrataku atomowego czyli w tym wypadku wyrzutnie umiejscowione na terenie USA.
Ta tarcza jest po to żeby do takiego uderzenia nie doszło.
Pomysl logicznie jeżeli Rozjanie wystrzelili by swoje rakiety w instalację na terenie naszego państwa to tym samy rozpoczeli by wojnę i narazili się na kontratak ze strony USA bez możliwości odpowiedzenia ogniem no bo przecież swoje rakiety już wystrzelili.

Ta instalacja to poprostu rodzaj odstraszacza na zasadzie : "Pilnujemy was więc nie próbujcie żadnych sztuczek".

Kolejną sprawą jest to że wystrzelenie rakiety w stronę samej instalacji to jej zmarnotrawienie bo zostanie ona zestrzelona.
Dlatego wydaje mi sie bardziej logiczne, że w przypadku wojny należy bardziej obawiać się wrogiego lotnictwa przeciw któremu nie mamy praktycznie zadnej obrony niż wrogich rakiet.

Kolejna sprawa że to co tutaj piszę jest rozważaniem czysto teoretycznym, wątpię by kiedykolwiek zaszła potrzeba użycia owej traczy.
Świat po dwóch wojnach, przynajmniej Europa ma już dosyć wojowania.

Twardziel  

Wysłany: 2007-02-13, 00:50   

W przypadku budowy tarczy antyrakietowej bardziej zagrożone atakiem byłyby Czechy, bo tam będą znajdowały się systemy radiolokacji, a ich zniszczenie byłoby dużo pewniejszą oraz prostszą formą oślepienia całego systemu niż zniszczenie silosów z rakietami. Tarcza antyrakietowa chroni wyłącznie terytorium USA, więc naszego bezpieczeństwa nie podniesie, dlatego istotnym aspektem ewentualnej budowy, byłoby sfinansowanie w rewanżu przez USA wymiany naszych starych zestawów o.p.lot. Newa (zmodernizowany Wołchow made in USSR) na zestawy Patriot, co podniosłoby w istotny sposób bezpieczeństwo naszej przestrzeni powietrznej. A co odłamków, to rakieta balistyczna po trafieniu może spaść w kazdym miejscu Europy - i to może być problemem, choć co to za różnica w sytuacji wojny atomowej ?

Zombwbij  

Wysłany: 2007-02-13, 20:22   
   Polecający: myszka mi poleci(a)ła...

vere napisał/a:
trajektoria pocisków balistycznych lecących powiedzmy z terenu Rosji na teren USA musi przecinać nasze państwo
Nie muszą; z Rosji do USA jest bliżej przez biegun.

vere napisał/a:
bez możliwości odpowiedzenia ogniem no bo przecież swoje rakiety już wystrzelili
Tak, na pewno mają 4 sztuki...

ozber napisał/a:
Ale 1 celem rosjan może być zlikwidowanie własnie tarczy
Nawet ja nie jestem tak głupi żeby uderzać w tarczę. To tak jakby narzucić piłkę pałkarzowi prosto na pałkę. Zgadnij czy w nią trafi.

Lubię internet, bo w internecie nikt nie wie, że jestem psem ;)
Per aspera ad astra...
...wszędzie można dojść na piechotę

Twardziel  

Wysłany: 2007-02-13, 21:00   

Zombwbij napisał/a:
Nawet ja nie jestem tak głupi żeby uderzać w tarczę.

Samo uderzenie w tarcze byłoby oczywistym bezsensem, poza tym jak na razie nie istnieją żadne powody, dla których Rosja miałaby zaatakować USA. Samo USA dużo bardziej obawia się możliwości ataku ze strony państwa arabskich dysponujących bronią jądrową i co naważniejsze jej nosicielami( rakiety). Poza tym najkrótszą drogą rakiet z terenu Rosji do USA nie jest wcale przelot nad Polską, tylko nad biegunem Pn, a to trochę nieporęczna trasa dla baterii rakiet zlokalizowanych w Europie.

farbenheit  

Wysłany: 2007-02-14, 22:26   
   Polecający: Przeznaczenie

vere napisał/a:
Polscy żołnierze walczą i giną dla swojego kraju i dlatego że taki mają zawód.

WOLNE ŻARTY! Giną np. w Iraku, czy Awganistanie dla swojgo kraju??? Ojczyzna na obczyźnie. Przeciesz Polacy angażują się nie potrzebnie w obce konflikty. niestety

Twardziel napisał/a:
Samo USA dużo bardziej obawia się możliwości ataku ze strony państwa arabskich dysponujących bronią jądrową i co naważniejsze jej nosicielami( rakiety)

Wystarczyło by żeby jakiś nienawidze tegi słowa terrorysta zapakował sobie bobke w walizeczke leciał nad usa o tworzył okno i wyżucił. :cwaniak:

vere  

Wysłany: 2007-02-14, 22:39   

Cytat:
WOLNE ŻARTY! Giną np. w Iraku, czy Awganistanie dla swojgo kraju??? Ojczyzna na obczyźnie. Przeciesz Polacy angażują się nie potrzebnie w obce konflikty. niestety

A Amerykańscy żołnierze walczący np we Francji podczas II Wojny światowej może też nie walczyli dla swojego kraju ?
Polacy w Afganistanie, Pakistanie, Somalii, Ruandzie czy Iraku walcza tylko i wyłącznie dla swojego państwa bo taki od niego dostali rozkaz. Gdyby tak nie było byli by najemnikami, bo obywatel innego państwa walczący w armii innego państwa to najemnik.

Twardziel  

Wysłany: 2007-02-14, 23:23   

farbenheit napisał/a:
Wystarczyło by żeby jakiś nienawidze tegi słowa terrorysta zapakował sobie bobke w walizeczke leciał nad usa o tworzył okno i wyżucił.

Gdyby to było tak proste, USA byłoby obecnie największą atrakcją dla miłośników postapokaliptycznych pejzaży i martwej natury;)

vere napisał/a:
Polacy w Afganistanie, Pakistanie, Somalii, Ruandzie czy Iraku walcza tylko i wyłącznie dla swojego państwa bo taki od niego dostali rozkaz.

I dlatego wyraźnie rozgraniczałbym błędne (lub nie) dezyzje rządu, od tego co robią żołnierze. Jak na razie na misje wyjeżdżają ochotnicy i robią to głównie dla pieniędzy oraz adrenaliny. Motywacja ideowa w ich wypadku jest tylko wygodnym wytłumaczeniem które pozwala uniknąć dalszych pytań. Żołnierze którzy powrócili z misji w Afganistanie na przykład dość głośno mówili o niesprawiedliwości, ponieważ im płacono 1500 dolarów miesięcznie, a żołnierze z USA za tę samą "pracę" dostawali 5500 dolarów. Walczący dla idei nie rozmawiają o pieniądzach, a nasze bezpieczeństwo (aż do udziału w wojnie wywołanej przez USA) nie było zagrożone w żaden sposób.

Wojsko (nawet w najbardziej demokratycznym kraju) nie używa demokracji przy wydawaniu rozkazów. Prawdziwy problem rozpocznie się wtedy, kiedy zamiast ochotników na front USA- Afganistan, zaczniemy wysyłać poborowych. Myślę, że dopiero wtedy wybuchnie prawdziwa dyskusja o celowości naszego udziału w tych działaniach - tylko tyle, że będzie już dużo za późno.

faster  

Wysłany: 2007-02-15, 10:35   
   Polecający: Google

Moim zdaniem to głupi pomysł bo atakujący stany najpierw zniszczy obronę, czyli nas.

jusia_like  

Wysłany: 2007-02-15, 12:08   

Cytat:
najpierw zniszczy obronę, czyli nas

My nie jesteśmy obroną dla USA. My jesteśmy położeni strategicznie pod względem geograficznym. jak już ktoś wcześniej wspomniał przez nasz kraj musiałyby ewentualne pociski przelecieć.
Tarcza jest raczej elementem 'przezorny zawsze ubezpieczony'
Ja jako Polak jestem za tarczą i smieszą mnie komentarze że my jesteśmy zagrożeni-
z jakiej racji Rosja miesza sie w sprawy tarczy? Nie możemy importowac mięsa, odcinają nam gas, mieszają sie w sprawy polityczne.
Mogliby w końcu zrozumeić że polska nie jest za żelazną kurtyną.

Twardziel  

Wysłany: 2007-02-15, 15:15   

jusia_like napisał/a:
My jesteśmy położeni strategicznie pod względem geograficznym. jak już ktoś wcześniej wspomniał przez nasz kraj musiałyby ewentualne pociski przelecieć.
Tarcza jest raczej elementem 'przezorny zawsze ubezpieczony'
Ja jako Polak jestem za tarczą i smieszą mnie komentarze że my jesteśmy zagrożeni-
z jakiej racji Rosja miesza sie w sprawy tarczy? Nie możemy importowac mięsa, odcinają nam gas, mieszają sie w sprawy polityczne.
Mogliby w końcu zrozumeić że polska nie jest za żelazną kurtyną.

My też jesteśmy zagrożeni w wypadku zainstalowania silosów, ale tak jak mówiłem w stopniu mniejszym niż Czechy. Uderzenie w samą tarczę, również jest bezsensem , jednak można wykonać uderzenie wyprzedzające na tarczę z równoczesnym atakiem przy użyciu rakiet balistycznych. Oślepienie tarczy byłoby warunkiem koniecznym dla powodzenia głównego ataku i taki jest schemat działania w wypadku ataku na terytorium USA. Wtedy właśnie będziemy potrzebowali silnej obrony o.p.lot. ponieważ skryty atak na tarcze będzie wymagał użycia pocisków średniego zasięgu. Na pewno celem numer jeden będzie system naprowadzania pocisków umieszczony w Czechach , ale przeciwnik posiadający wystarczająco dużo środków ataku, na tym nie poprzestanie i może spróbować uderzyć bezpośrednio na silosy - czyli Polskę.

Rosja zawsze będzie miała coś do powiedzenia, bo to Polska jest małym krajem na obrzeżu Rosji a nie na odwrót (niezależnie czy nam się to podoba czy nie). Nasza lokalizacja (co udowodniła historia) czyni z nas bufor pomiędzy wschodem i zachodem, a obecnie po wystąpieniach Putina, nasza wschodnia granica może stać się właśnie żelazną kurtyną. Putin szuka porozumieia z krajami arabskimi, pokazując, że sojusz z Rosją może stać się przeciwwagą dla amerykańskiej dominacji na świecie. Być może stajemy się świadkami formowania nowego układu sił złożonego z dwu bloków: pro i antyamerykańskiego.

jusia_like  

Wysłany: 2007-02-16, 09:56   

Twardziel napisał/a:
nowego układu sił złożonego z dwu bloków: pro i antyamerykańskiego.

Myślę że taki układ w praktyce działa juz od lat. Szczególnie po II wojnie, a teraz gdy Rosja robi coś przeciwstawnego do USA - ona wchodzi z Arabami w układ w ramach negocjacji; czyli zupełnie inaczej niż Stany które robią to siła...

Nic na to nie poradzimy, nie zmienimy naszego położenia ale mamy wybór- co do sprzymierzeńców.

Twardziel  

Wysłany: 2007-02-17, 13:53   

Najgorszym zagrożeniem ze strony potencjalnego na razie układu Rosja-państwa arabskie będzie możliwość gospodarczego uderzenia w najczulszy punkt gospodarki państw rozwiniętych - przemysł energetyczny. Wspólne dyktowanie cen ropy praz Rosją i państwa arabskie, może mieć bezpośredni wpływ na wywołanie kryzysu gospodarczego w Europie. Polityka wspólnych profitów, zawsze jest bardziej zachęcająca niż polityka siły stosowana przez USA. Nie sądzę aby UE była przygotowana na coś takiego.

Odpowiedz do tematu