• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

naya  

Wysłany: 2008-08-15, 15:10   

tak naprawdę ciężko kogokolwiek tu oskarżać, cokolwiek sądzić... tak naprawdę nie wiadomo o co chodzi cz yo tą nieszczęsną ropę i o to, że Rosja chce odciąć zachodni świat od jakichkolwike alternatywnych jej żródeł... czyli poprostu o to, że Rosja chce być jedynym dostawća ropy na zachód i zamierza zniszczyć wszystkich swoich konkurentów... czy chodzi tu o obronę osetii, która chciała uniezaleznić się od Gruzji, a ta jej na to (delikatnie mówiąc) nie pozawlała... ciężko stwierdzić więc ciężko oceniać... jedno jest pewne, że jak każda wojna i ta jest złem sama w sobie... niszczy i zabija...

bro  

Wysłany: 2008-08-15, 15:16   

naya napisał/a:
tak naprawdę ciężko kogokolwiek tu oskarżać, cokolwiek sądzić...
mi tam nie jest ciężko
naya napisał/a:
czy chodzi tu o obronę osetii, która chciała uniezaleznić się od Gruzji
bez jaj :rotfl:

naya  

Wysłany: 2008-08-15, 16:00   

bro napisał/a:
mi tam nie jest ciężko
a mi jest bo nie oceniam na podstawie pozorów... IMO wszystko co wiążę się z tym zdarzeniem jest niejasne tak jak i chiny-tybet, tam też holera wie o co chodzi, ale wszyscy sa mądrzy i wszyscy besztają czy to Rosję czy Chiny bo to hegemony i to w dodatku z przeszłością i niechlubną teraźniejszością...

bro napisał/a:
bez jaj
ja tam ci w spodnie nie zaglądałam, więc ciężko stwierdzić... ale owszem nie ma tu nic śmiesznego... Osetia to niezły kawałek ziemi przyległy do Rosji... od lat 90. XX w. walczy o autonomiczność, której ani świat ani Gruzja nie chcą uznać... nie zdziwiłabym się gdyby rosja podjudzała osetyńczyków ofiarując im pomoc... terytorium osetii bardzo przydałoby się Rosji, byłaby bliżej Gruzji, praktycznie kontrolowałaby sporą część jej granicy a to już bardzo wiele i bardzo dobry powód by pomóc osetii uzyskać autonomię i wyrobić w niej poczucie wdzięcznoci...

bro  

Wysłany: 2008-08-15, 16:16   

naya napisał/a:
a mi jest bo nie oceniam na podstawie pozorów...
nieładnie sugerować, że inni oceniają na podstawie pozorów
naya napisał/a:
wszystko co wiążę się z tym zdarzeniem jest niejasne
bzdura
naya napisał/a:
holera
cholera
naya napisał/a:
tak jak i chiny-tybet
nie mieszaj w tę dyskusję następnego tematu
naya napisał/a:
ale wszyscy sa mądrzy i wszyscy besztają czy to Rosję czy Chiny bo to hegemony i to w dodatku z przeszłością i niechlubną teraźniejszością..
a co, coś nie zgadza w tym opisie?
naya napisał/a:
nie zdziwiłabym się gdyby rosja podjudzała osetyńczyków ofiarując im pomoc...
to nie kwestia zdziwienia, tylko oczywistości, przy czym pomoc ta polega na dostarczaniu broni i/lub pieniędzy dla partyzantów i buntowników
naya napisał/a:
by pomóc osetii uzyskać autonomię
Rosja raczej nie pozwoli na autonomię, a na pewno nie na niekontrolowanie tego terenu, jeśli nie dojdzie do wcielenia do Rosji to decydenci będą sterowani przez Moskwę

naya  

Wysłany: 2008-08-15, 16:50   

bro napisał/a:
nieładnie sugerować, że inni oceniają na podstawie pozorów
a na podstawie czego jak nie pozorów wszyscy tutaj zgromadzeni za oczywistego i jedynego winnego uznali Rosję... kto z was był tam i widział na długo przed wybuchem co się tam działo, kto z was wczesniej interesował się autonomią i walką osetii, kto z was z całą pewnością (conajmniej 99,9%) jest w stanie powiedzieć, że to Rosja jest winna wszystkiemu tamtejszemu złu... nikt z was nie wiem co tam się działo, wszyscy tylko teraz mówią Rosja be, bo Rosja silna... Rosja be, bo Rosja bije...

bro napisał/a:
pomoc ta polega na dostarczaniu broni i/lub pieniędzy dla partyzantów i buntowników
a to chyba właśnie taka pomoc jest najbardziej pożądana w czasie działań wojennych... gdyby do ciebie strzelano wolałbyś dostać trumne czy broń?

bro napisał/a:
Rosja raczej nie pozwoli na autonomię
oczywiście, że nie... ale od czego jest wdzięczność... w ramach wdzięczności Rosja może czegoś wymagać... czyż nie?
Ostatnio zmieniony przez naya 2008-08-15, 16:51, w całości zmieniany 1 raz  

bro  

Wysłany: 2008-08-15, 17:14   

naya napisał/a:
a na podstawie czego jak nie pozorów
historia dawna i współczesna, znajomość stosunków międzynarodowych + oczywiście doniesienia z różnych mediów
naya napisał/a:
wszyscy tutaj zgromadzeni za oczywistego i jedynego winnego uznali Rosję...
Ty chyba nie czytałaś tego tematu
naya napisał/a:
kto z was był tam i widział na długo przed wybuchem co się tam działo
rozumiem, że nie można też się wypowiadać na temat bitwy pod grunwaldem, bo przecież tam nikogo z nas nie było?
naya napisał/a:
a to chyba właśnie taka pomoc jest najbardziej pożądana w czasie działań wojennych...
Nie widzę powodów, dla których nie można działać również pokojowo na rzecz uznania niezależności Osetii przez społeczeństwo międzynarodowe
naya napisał/a:
gdyby do ciebie strzelano wolałbyś dostać trumne czy broń?
a czemu tylko taki wybór?
naya napisał/a:
w ramach wdzięczności Rosja może czegoś wymagać... czyż nie?
nie musi wymagać czegokolwiek, bo co chce to sobie weźmie

naya  

Wysłany: 2008-08-15, 17:37   

bro napisał/a:
historia dawna
aham... no tak... jak ktoś raz coś ukradł to już zawsze będzie złodziejem...
bro napisał/a:
(historia) współczesna
czyli jaka?
bro napisał/a:
znajomość stosunków międzynarodowych
czyli, że co?
bro napisał/a:
rozumiem, że nie można też się wypowiadać na temat bitwy pod grunwaldem, bo przecież tam nikogo z nas nie było?
to jest fakt historyczny, obadany przez historyków, opisany na wszystkie możliwe sposoby... można o nim dyskutować i wygłaszać opinie, ale jak się wie więcej niż miejsce i datę... tło historyczne bardzo często zmienia postać rzeczy... a w sytuacji Gruzja - Rosja tło jest niewyraźne...
bro napisał/a:
Nie widzę powodów, dla których nie można działać również pokojowo na rzecz uznania niezależności Osetii przez społeczeństwo międzynarodowe
działania pokojowe to sa możliwe w warunkach pokoju... przypominam, że w Iraqu także trwają działania pokojowe... pokój zaprowadza się tam czołgiem i karabinem... więc byćmoże czołg i karabin to najsilniejsze argumenty...
bro napisał/a:
a czemu tylko taki wybór?
a co chciałbyś innego? ... dostajesz albo broń albo trumnę... bo gdy nie masz broni zginiesz... PCK przywiezie ci bandaże, ONZ chleb i wodę spróbuj z tego strzelać, sbróbuj obronić się bandarzem lub bochenkiem chleba...

bro  

Wysłany: 2008-08-15, 19:00   

naya napisał/a:
aham... no tak... jak ktoś raz coś ukradł to już zawsze będzie złodziejem...
bardzo dziwnie pojmujesz historię
naya napisał/a:
czyli jaka?
zasadniczo przyjmuje się, że historia współczesna to czas od zakończenia Drugiej Wojny Światowej
naya napisał/a:
czyli, że co?
Encyklopedia PWN
naya napisał/a:
a w sytuacji Gruzja - Rosja tło jest niewyraźne...
zasadniczo nie jest
naya napisał/a:
działania pokojowe to sa możliwe w warunkach pokoju...
ale bzdura
naya napisał/a:
przypominam, że w Iraqu także trwają działania pokojowe
przypominam, że temat ten nie dotyczy Iraku
naya napisał/a:
a co chciałbyś innego?
samolot na Hawaje
naya napisał/a:
bo gdy nie masz broni zginiesz
ciekawa teoria
naya napisał/a:
sbróbuj obronić się bandarzem lub bochenkiem chleba...
rozumiem, że najlepszą obroną jest atak, ale zasadniczo tarcza służy do obrony, a broń do ataku

Slonce Peru  

Wysłany: 2008-08-30, 19:41   

http://www.dziennik.pl/sw...a_Kaukazie.html
Cytat:
Raporty obserwatorów OBWE mają dowodzić, że to niewłaściwe działania gruzińskich władz doprowadziły do wojny. A gruzińscy żołnierze mordowali cywilów.
czytaj dalej...
REKLAMA

Centrala Organizacji Bezpieczeństwa i Współpracy w Europie ma coraz więcej wskazówek świadczących o tym, że to niewłaściwe działania gruzińskich władz doprowadziły do eskalacji konfliktu w Osetii Południowej - stwierdza niemiecki tygodnik "Der Spiegel" w najnowszym wydaniu.

A nasi wspaniali premier i prezydent już dawno opowiedzieli się po stronie Gruzji.

Reksio  

Wysłany: 2008-08-31, 09:27   

Slonce Peru napisał/a:
A nasi wspaniali premier i prezydent już dawno opowiedzieli się po stronie Gruzji.

I bardzo dobrze zrobili :) Tez popieram Gruzje,zwlaszcza teraz co zrobila Rosja , Przeciez to jest sczyt !

Moj nowy mentor To Kanar!!

*Pozegnal sie z tym forum*

Odpowiedz do tematu