Wysłany: 2008-08-11, 17:00
Każdy konflikt zbrojny nie niesie ze sobą nic dobrego, a jedynie śmierć i cierpienie. W jakimś źródle czytałem, że 90% ofiar tej wojny to niczmu nie winni cywile, poprostu ludność w tym dzieci czy kobiety. Konflikt oczywiście powinien zakończyć się zawieszeniem broni, rozejm jest tu jedynym słusznym rozwiązaniem. W przeciwnym razie Gruzja poprostu w niedługim czasie przejdzie do historii. Faktem jest, że już od dłuższego czasu tam wesoło nie jest, ale świat ma zmydlone oczy wojną w Iraku czy Afganistanie, do tego doszedł Tybet, a Rosjanie wykorzystali moment i zamiast dyplomatów wysłali czołgi.
_________________ Do trjumfu zła wystarczy tyle by dobrzy ludzie nic nie robili...
świat ma zmydlone oczy wojną w Iraku czy Afganistanie, do tego doszedł Tybet, a Rosjanie wykorzystali moment i zamiast dyplomatów wysłali czołgi
To nie jest kwestia "zamydlania oczu" innymi wojnami, tylko kwestia interesów. Nikomu nie opłaca się walczyć z Rosją, dlatego takie sytuacje jak na Kaukazie będą zawsze wygraną Rosji.
Ciężko mi oceniać, bo trudno mi się rozeznać w sytuacji, ale z tego co się dowiedziałem to co można usłyszeć w tv, że Polska ze względu na swoją historyczną walkę o niepodległość powinna wspierać narody które walczą o niezależność czyli Gruzję, wydaje mi się głupi, bo przecież to Osetyjczycy walczą o niezależność od Gruzji.
_________________ Unless I'm wrong, which, you know, I'm not...
człowiek honoru napisał/a:
ja nawet jak dobije do 600postów odczekam kolejny miesiąc i dopiero wtedy bede starałs ie o niebieskosc.
Ostatnio zmieniony przez dj RKNZ 2008-08-11, 19:38, w całości zmieniany 1 raz
moim zdaniem to jedna wielka głupota, przez jakis tam głupi konflikt, ktory mozna rozwiazac poprzez negocjacje, tylu niewinnych ludzi musi opuszczac swoje domy, swoj kraj, zeby ujsc z tego wszytkiego z zyciem i po co to wszystko ??
_________________ "Raz łapię chwile te słodziutkie, choć krótkie. Innym razem te bezpowrotne i ulotne."
Czy można rozwiązać to nie jest takie pewne. Ja podobnie jak dj jestem średnio w tym obeznany, ale wiem, że ten konflikt ciągnie się już od wielu lat i jakoś rozwiązania pokojowego nie widać.
Zresztą nie widzę tutaj żadnego dobrego rozwiązania konfliktu. Żadnego możliwego kompromisu.
Przez Gruzję biegnie ropociąg Baku - Tbilisii - Ceyhan oraz gazociąg. Z tego co wiem, to umożliwiają transport ropy i gazu z pominięciem Rosji, co jest Moskwie nie na rękę. Na pewno Rosjanie go nie oszczędzą, choćby tutaj o tym wspomniane.. A Europa na bierności może przez to stracić, bo nie będzie alternatywnego źródła gazu i się jeszcze bardziej uzależni od Rosji.
Jedyne co mnie w tym wszystkim tutaj, to prezydent Kaczyński, wychylający się przed szereg. Już mu się chce tam jechać. Gruzji swoimi popisami nie pomoże, a Polsce zaszkodzić za to może.
_________________ (...) The tiny strings inside our genome, they own us, they control us, and they torture us. Do not reproduce, do not support them, bring them to an end. Stop the agony of concious life, eradicate life.
Ostatnio zmieniony przez charon 2008-08-11, 21:13, w całości zmieniany 1 raz
Polska ze względu na swoją historyczną walkę o niepodległość powinna wspierać narody które walczą o niezależność czyli Gruzję, wydaje mi się głupi, bo przecież to Osetyjczycy walczą o niezależność od Gruzji.
I dlatego Rosja pozwoliła sobie na zbrojne działania na terenie Gruzji np. w Poti, Gori etc.?
Cytat:
moim zdaniem to jedna wielka głupota, przez jakis tam głupi konflikt, ktory mozna rozwiazac poprzez negocjacje, tylu niewinnych ludzi musi opuszczac swoje domy, swoj kraj, zeby ujsc z tego wszytkiego z zyciem i po co to wszystko ??
Po to aby pokazać kto rządzi? Aby odciąć dopływ źródeł energii omijający Rosję? Aby przetestować reakcję zachodu? Sporo się tego znajdzie.
I dlatego Rosja pozwoliła sobie na zbrojne działania na terenie Gruzji np. w Poti, Gori etc.?
Z tego co ja rozumiem to najpierw Gruzini najechali na Osetię i dlatego Rosjanie mieli pretekst do najechania na Gruzję. Nie chcę rozstrzygać po czyjej stronie jest "słuszność historyczna", ale to nie z powodu historii walki o niepodległość,ale Polska jest po stronie Gruzji ze względu na bieżące interesy, a nie ze względu na walki o niepodległość.
_________________ Unless I'm wrong, which, you know, I'm not...
człowiek honoru napisał/a:
ja nawet jak dobije do 600postów odczekam kolejny miesiąc i dopiero wtedy bede starałs ie o niebieskosc.
Ostatnio zmieniony przez dj RKNZ 2008-08-12, 10:05, w całości zmieniany 1 raz
Wojna jak wojna, ale jakby wkręciły się Stany byłoby ciekawie i może byłoby wkońcu mniej komuchów. Rosja jest zagrożeniem dla świata, tak samo jak inne komunistyczne i"demokratyczne na papierze" kraje, trzeba je nawrócić albo zutylizować:) Ale to moje i tylko moje zdanie.
_________________ Kim Ty jesteś, że tak Cię nienawidzę?
Oczywiście ropa to nie jedyny powód. Rosjanie bardzo by chcieli odsunąć Saakaszwiliego od władzy i zainstalować tam mniej prozachodni rząd, by nie obawiać się członkostwa Gruzji w NATO i powstania amerykańskich baz wojskowych tuż przy swojej granicy. Jeśli rząd w Tibilisi przetrwa, sprawa członkostwa Gruzji w NATO może przyspieszyć, a jeśli zakończy się pozytywnie, to Rosja przegra na tym wszystkim.
_________________ (...) The tiny strings inside our genome, they own us, they control us, and they torture us. Do not reproduce, do not support them, bring them to an end. Stop the agony of concious life, eradicate life.
ale abstrahując od tego - wtrącanie się Kaczyńskiego w konflikt i udawanie wielkiego wpływowego przywódcy bardzo mnie denerwuje. za słabi jesteśmy by wtrącać się w takie konflikty.
_________________ egzystuję więc myślę.
niestety to drugie nie wszystkim jest dane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum