• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

Hellblade  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2008-07-24, 10:46   

Windows tylko dlatego, że się już z nim zapoznałem i nie stwarza mi problemów. Linuxa nigdy nie miałem i mieć nie zamierzam :wstyd:

kanarinho18  

Wysłany: 2008-07-28, 20:10   
   Polecający: Paulinaaa

Linux nie jest dla ludzi o słabych nerwach;] trzeba troche sie namęczyc przy początkowej konfiguracji, ale potem juz jest odrobine z górki, ale tylko odrobine. Na Linuxa nie ma wielu programów trzeba szukac czesto gorszej jakosci zamienników z popularnych programów pod Windows. Mysle, ze dobór oprogramowania to równiez jest kwestia gustu.

charon  

Wysłany: 2008-07-28, 20:46   
   Polecający: Colorblind

Zamienniki są czasem gorsze, czasem lepsze, a czasem podobne. Różnie z nimi bywa. jest trochę programów, które zostały przeniesione z Linuksa na Windows.

To, czego najbardziej nie lubię, to całe multum przeróżnych bibliotek powiązanych zależnościami. Przez to nieraz nie da się normalnie (czyli szybko) czegoś zainstalować, bo wymaga aktualizacji biblioteki A, a z kolei A wymaga B i C, B wymaga...

Miałem tak, że aby zaktualizować odtwarzacz do muzyki, by mieć poprawione wsparcie dla last.fm, musiałbym aktualizować cały system.
(...) The tiny strings inside our genome, they own us, they control us, and they torture us. Do not reproduce, do not support them, bring them to an end. Stop the agony of concious life, eradicate life.

Alucard  

Wysłany: 2008-07-28, 21:13   
   Polecający: Fantasmagoria

charon napisał/a:
To, czego najbardziej nie lubię, to całe multum przeróżnych bibliotek powiązanych zależnościami. Przez to nieraz nie da się normalnie (czyli szybko) czegoś zainstalować, bo wymaga aktualizacji biblioteki A, a z kolei A wymaga B i C, B wymaga...

ale to samo masz w windowsie, tylko, że o ile aktualizacja w linuksie sama dociąga potrzebne pakiety (yum, apt-get, itp.), tak w windowsie wyszystko co potrzeba w instalatorach masz zazwyczaj popakowane, dlatego czasem one są takie duże, chyba, że to instalatory online są.

A wszystko zależy do czego tak naprawde potrzebujesz komputera. Jeśli ja używam go jako zestawu audio/video, maszyny do pisania i internetu, to tu zupełnie wystarczy.

charon  

Wysłany: 2008-07-28, 21:17   
   Polecający: Colorblind

Alucard napisał/a:
tak w windowsie wyszystko co potrzeba w instalatorach masz zazwyczaj popakowane, dlatego czasem one są takie duże, chyba, że to instalatory online są.

Często tak, ale o ile to mniej problemów sprawia. Nie ma sytuacji, że po aktualizacji biblioteki jakiś inny program przestaje działać, bo oba są pod tę samą bibliotekę, ale inne wersje (nie zawsze kompatybilne wstecz).

Oczywiście problemów nie ma, jeśli po wydaniu kolejnej wersji aktualizuje się cały system. tylko, że to zabiera trocheczasu, często się wychrzania i po tym można oczekiwać różnych problemów i kolejnej dawki niechcianej rozrywki.
(...) The tiny strings inside our genome, they own us, they control us, and they torture us. Do not reproduce, do not support them, bring them to an end. Stop the agony of concious life, eradicate life.

Alucard  

Wysłany: 2008-07-28, 21:40   
   Polecający: Fantasmagoria

no ale przeciez są dependency checki (sprawdzanie zależności) - ja przynajmniej (Fedora9) mam tak, ze jeśli
charon napisał/a:
oba są pod tę samą bibliotekę, ale inne wersje (nie zawsze kompatybilne wstecz)

to system automatycznie robi tak, żeby kazdy z tych progsów miał dostęp do swojej biblioteki nie krzacząc drugiej. Zwyczajnie przy działaniu
Kod:
yum update
wyrzuca mi w konsoli komunikat o takim zajściu

DJ Jogurt 

Wysłany: 2008-08-14, 16:29   

Do autora: Jeśli chcesz wybierać spośród groma dystrybucji, modyfikacji itd. i jesteś początkującym użytkownikiem polecam ci Ubuntu bądź Mandrive.

Sam ze wszystkich najczęściej mam do czynienia z Ubuntu i jestem nim zadowolony. Co do wstrzymywania to spróbować zawsze warto... Nie musisz niczego instalować. Na początku odpal Boot - CD/DVD i zobacz jak "to" wygląda i działa...

Ja przykładowo (choć sam do końca nie wiem dlaczego) mam sentyment i bardzo lubię poczciwego już SUSE'a (OpenSUSE). O linuxie warto myśleć bo jest on jedyną trak naprawdę wartą zachodu alternatywą dla komercyjnego Windowsa. Nie mówię, że system z Redmond jest zły, ale czasami warto spróbować czegoś innego :D .

Jeśli chodzi o gry to jest CS, ET, UrT i sporo innych gier, które bez problemu startują na Linuxie, a jeśli nie pozostaje Wine :chytry:
Ostatnio zmieniony przez DJ Jogurt 2008-08-14, 16:29, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu