• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

rouge 

Wysłany: 2008-06-26, 09:10   

Ja też zastanawiam się nad kupnem nowego komputera i jednak pożegnam się z pecetami i przesiądę się na Maca. Może za jakiś miesiąc lub dwa kupię sobie nowiutkiego Makintosha Pro z salonu - 2 procki 4 cztero rdzeniowe Intel Xeon, max 32 GB RAM obsłuży - więc o RAM się nie martwię, o dyski też nie, w gry nie gram i nie potrzebuję ich.

kanarinho18  

Ostrzeżeń:
 2/3/5

Wysłany: 2008-06-27, 12:05   
   Polecający: Paulinaaa

rouge napisał/a:
Ja też zastanawiam się nad kupnem nowego komputera i jednak pożegnam się z pecetami i przesiądę się na Maca. Może za jakiś miesiąc lub dwa kupię sobie nowiutkiego Makintosha Pro z salonu - 2 procki 4 cztero rdzeniowe Intel Xeon, max 32 GB RAM obsłuży - więc o RAM się nie martwię, o dyski też nie, w gry nie gram i nie potrzebuję ich.

ja nie wiedziałem, ze taka maszyna nawet istnieje, ale jak ktos ma kase to pozwala sobie na sprzęt z najwyzszej półki. Ja narazie musze się zadowolic moim poczciwym komputerkiem :)

"Podawanie wysokości pensji w wartości brutto, jest jak podawanie długości członka razem z kręgosłupem."

rouge 

Wysłany: 2008-06-27, 17:11   

kanarinho18, wole teraz wydać więcej kasy i wiem ze pięć lat ta maszynka będzie nadal dobra - a w pececie to kilka razy trzeby wymienić płytę głowną, RAM, Grafikę i CPU. Wolę raz a konkretnie. Poniżej wstawiam pełną specyfikację techniczną tego Maka którego chcę sobie kupić
Kod:
Dwa procesory 3.0GHz Quad-Core Intel Xeon 5300 "Clovertown" 
8MB pamięci podręcznej L2 na procesor.

- Dwie niezależne 64-bitowe magistrale typu frontside 1,33GHz

- Pamięć RAM 1 GB (2x512MB) 667MHz DDR2 EEC całkowicie buforowana       (możliwość rozbudowy do 16GB)

- Gniazdo grafiki PCI Express Double-wide, 16-lane z NVIDIA GeForce 7300 GT z  256MB pamięci GDDR2 SDRAM

- Cztery niezależne kieszenie na dyski twarde 3 Gb/s Serial ATA

- 250GB Serial ATA 3Gb/s, 7200 obr./min., 8 MB cache ( z możliwością rozszerzenia do 4x750GB)

- 16x SuperDrive z obsługą dwóch warstw (DVD+R DL/DVD+-RW/CD-RW) (jedna otwarta kieszeń na napęd optyczny dla opcjonalnego, drugiego SD)

[ Dodano: 2008-06-27, 18:13 ]
ewentualnie taka maszynka wchodzi w grę

Kod:
Mac Pro 2 x 3GHz Quad-Core Intel Xeon 2GB/320GB/SD/ATI2600XT/bez klawiatury
- procesor 8-core: dwa czterordzeniowe procesory z rodziny Intel Xeon 5400 taktowane zegarem 3,0 GHz
- 2GB ramu Pamięć DDR2 800 MHz ECC (możliwość rozbudowy do 32Gb)
- karta graficzne ATI Radeon HD 2600 XT z 256 MB pamięci GDDR3 z dwoma podwójnymi portami DVI
- dysk 320 GB Serial ATA 3 Gb/s, 7200 obr/min (4 niezależne kieszenie na dyski)
- napęd SuperDrive 16x obsługujący dyski dwuwarstwowe (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW)
- Dwa porty FireWire 800
- Dwa porty FireWire 400
- Pięć portów USB 2.0
- Interfejs Bluetooth 2.0

kanarinho18  

Ostrzeżeń:
 2/3/5

Wysłany: 2008-06-27, 23:15   

rouge napisał/a:
kanarinho18, wole teraz wydać więcej kasy i wiem ze pięć lat ta maszynka będzie nadal dobra - a w pececie to kilka razy trzeby wymienić płytę głowną, RAM, Grafikę i CPU. Wolę raz a konkretnie. Poniżej wstawiam pełną specyfikację techniczną tego Maka którego chcę sobie kupić
Kod:

- Pamięć RAM 1 GB (2x512MB) 667MHz DDR2 EEC całkowicie buforowana       (możliwość rozbudowy do 16GB)

- Gniazdo grafiki PCI Express Double-wide, 16-lane z NVIDIA GeForce 7300 GT z  256MB pamięci GDDR2 SDRAM

- 250GB Serial ATA 3Gb/s, 7200 obr./min., 8 MB cache ( z możliwością rozszerzenia do 4x750GB)

- 16x SuperDrive z obsługą dwóch warstw (DVD+R DL/DVD+-RW/CD-RW) (jedna otwarta kieszeń na napęd optyczny dla opcjonalnego, drugiego SD)

[ Dodano: 2008-06-27, 18:13 ]
ewentualnie taka maszynka wchodzi w grę

Kod:
Mac Pro 2 x 3GHz Quad-Core Intel Xeon 2GB/320GB/SD/ATI2600XT/bez klawiatury
- procesor 8-core: dwa czterordzeniowe procesory z rodziny Intel Xeon 5400 taktowane zegarem 3,0 GHz
- 2GB ramu Pamięć DDR2 800 MHz ECC (możliwość rozbudowy do 32Gb)
- karta graficzne ATI Radeon HD 2600 XT z 256 MB pamięci GDDR3 z dwoma podwójnymi portami DVI
- dysk 320 GB Serial ATA 3 Gb/s, 7200 obr/min (4 niezależne kieszenie na dyski)
- napęd SuperDrive 16x obsługujący dyski dwuwarstwowe (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW)
- Dwa porty FireWire 800
- Dwa porty FireWire 400
- Pięć portów USB 2.0
- Interfejs Bluetooth 2.0

no maszyny bardzo konkretne :) ale na Twoim miejscu dokupiłbym troche pamięci RAM

"Podawanie wysokości pensji w wartości brutto, jest jak podawanie długości członka razem z kręgosłupem."

rouge 

Wysłany: 2008-06-28, 15:38   

wiesz mi tyle co tam mają to wystarczy - ja w swoim mam 384 MB SDRAM więc przesiadka na DDR-y będzie nieporównywalna. Maszynki wymiatają, to jest fakt.

kanarinho18  

Ostrzeżeń:
 2/3/5

Wysłany: 2008-06-29, 13:32   

rouge, no tak w gry nie grasz, a wiec po co Ci tyle RAM :) (małe niedopatrzenie z mojej strony)

darkmaster 

Wysłany: 2008-07-04, 15:12   

Ja osobiscie zamierzam kupic sobie nowy komputer w cenie od 2000 do 2500.
Plyta glowna asus z gniazdem 775
Procesor Intel c2d E8400 2x 3,0 GHz 6 mb cache
karta graficzna GeForce 9600 gt 1gb
4 gb ram ddr2
jakas obudowa niedroga z anelem lcd
zasilacz 500w
nagrywarka dvd
stacja dyskietek

kanarinho18  

Ostrzeżeń:
 2/3/5

Wysłany: 2008-07-04, 19:06   

darkmaster, eee fuuu co to za procesor?? jak juz składasz taki komp to bierz procek 2.4ghz x4 czyli popularnie zwany Q6600 intela. Karta 9600 1GB jak bierzesz to tylko Asus'a i DDR4. Hmmm no i jakis sprzęt grający by sie przydał.

darkmaster 

Wysłany: 2008-07-08, 08:55   

Po co mi 4 rdzeniowy procek ?? Przeciez taki do gier sie nie nadaje :P Wybralem taki procesor a nie inny z tego wzgledu, ze ma taktowanie 3 ghz i mozna podkrecic go na 4 ghz. Oczywiscie jest wykonany w technologii 45 nm. Jeszcze zastanawialem sie nad kupnem Athlona 6400+ 2x 3.2 ghz. Taki athlonik tez bylby dobry do gier.

rouge 

Wysłany: 2008-07-08, 15:53   

darkmaster napisał/a:
Po co mi 4 rdzeniowy procek ?? Przeciez taki do gier sie nie nadaje
nadaje się lepiej niż dwurdzeniowy - kto tobie nagadał takich bzdur ??

darkmaster 

Wysłany: 2008-07-08, 16:53   

Moze zle sie wyrazilem. 4 rdzeniowe tez sie nadaja ale c2d jest lepszy do gier.

kanarinho18  

Ostrzeżeń:
 2/3/5

Wysłany: 2008-07-08, 16:57   

darkmaster napisał/a:
mozna podkrecic go na 4 ghz
nie polecam podkręcania procka w razie jakiegos uszkodzenia nie masz na niego gwarancji a jak wiemy w procesorze nie da sie wymienic częsci :P
darkmaster napisał/a:
zastanawialem sie nad kupnem Athlona 6400+ 2x 3.2 ghz
athlony zazwyczaj mają mniej pamięci podręcznej (cache) i za taki procesor dasz sporo kasy, zobacz sobie ile kosztuje 4x to wtedy pogadamy i moge ręczyc na to ze jest lepszy do gier bo ma 8mb cache a taki athlon na 2mb w porywach do 4 :P nie patrz na częstotliwosc bo to nie jest oznaka iz procesor jest dobry :) zastanów sie i daj nam znac.

darkmaster 

Wysłany: 2008-07-09, 07:17   

Oczywiscie, ze trzeba zwracac na pamiec podreczna. Tylko, ze gra korzysta z jednego rdzenia. Core 2 Duo ma 6 mb cache i ma wyzsze taktowanie w ghz na jeden rdzen niz Core 2 Quad.

kanarinho18  

Ostrzeżeń:
 2/3/5

Wysłany: 2008-07-09, 16:10   

darkmaster napisał/a:
Tylko, ze gra korzysta z jednego rdzenia
mylisz sie, gra nie kozysta tylko z jednego rdzenia, gdy konczą sie zapasy rdzenia podstawowego system przestawia sie na rezerwy, czyli rdzen nr. 2. Napisze Ci jeszcze, ze core 2 quad to nie jest procesor 4x rdzeniowy, tylko to są 2 procki 2 rdzeniowe połączone ze sobą.
darkmaster napisał/a:
4 gb ram ddr2

ddr2? mam złą wiadomość, ddr2 ma zbyt słabą częstotliwość, zainwestuj w ddr3(oczywiscie jesli fundusze na to Ci pozwolą). :)

Aru3000  

Wysłany: 2008-07-09, 16:39   

rouge napisał/a:
Kod:

Erm... Przecież ta maszynka poza prockiem jest bardzo słaba. Słuchaj, na co Ci dwa czterordzeniowe procki jak Twoja karta i RAM nie będą jej odzwierciedlać i przez to wykorzystasz może ze 30% mocy swojego Maca? W Macu, komputerze to grafiki i dla grafików, najważniejszy jest RAM i karta grafiki, a procki są trochę mniej ważne. Procesor w komputerze zajmuje się przeliczaniem skomplikowanych algorytmów, typu możliwość wyświetlenia w grze większej ilości postaci z niezależnymi zachowaniami lub pozwoli Ci na przyspieszenie działania Twoich programów pootwieranych jednocześnie. Co tam, że w chwili obecnej programów obsługujących moc dwóch czterordzeniowych procków prawie nie ma. Za to RAM, odpowiedzialny za płynną pracę na komputerze jest w Twoim przypadku traktowany po macoszemu - daj co najmniej 2 GB jak nie 4, teraz to są absolutnie podstawy. Teraz najśmieszniejszy punkt - karta grafiki. Ge Force 7300GT? Oklaski. Z tym nic już nie zdziałaś, to tak jakbyś miała faceta ze złotymi jajami i wynajęła do tego kogoś ażeby go w nie kopał. Twoje procki będą pożerały kupę energii i nie będą dawały w zamian nic, bo karta grafiki będzie je ograniczać. 8800 lub 9200 jest co najmniej zalecane. Lepiej zamiast jednego z tych czterordzeniowych procków kup sobie dodatkowy RAM i kartę, na procki jeszcze przyjdzie czas bo pod koniec roku mają stanieć.
Uff...

Odpowiedz do tematu