Wysłany: 2006-11-26, 01:55 Dready = rasta ? Polecający: google
własnie dready sa uwazane powszechnie za atrybut rastamana jednak teraz raczej sa modne i dlatego tak duzo ludzi je nosi ... co wy o tym sadzicie ze jesli ktos robi sobie dready moze czuc sie rasta ? nie majac o tym pojecia ? co czuja ci ktorzy nimi naprawde sa widzac ludzi ktorzy sa w srodku "pusci" a na glowie dready ? dlaczego wy zrobiliscie dready ? siedzicie w tych klimatach czy dready to tylko dla was fryzura ?
ja osobiscie nie czuje sie w zadnym stopniu rasta bo ma na glowie dready ... slucham reggae i interesuje mnie w jakis stopniu ta kultura ... moze i dlatego nosze dready, nie zrobilam ich tez dlatego ze sa modne i tez nie sa dla mnie fryzura zrobilam bo poprostu czulam taka potrzebe
Wysłany: 2006-11-26, 10:17
Poszczelona żaden biały tak naprawdę nie jest rasta, to kolejna forma subkultrurowa, dzieciaki i mlodziez nie zdaja sobie sprawy czym jest rastafarianizm, co oznaczaja dredy, a co smieszniejsze nie myla nawet flagi Etiopi i Jamajki. Nik z Nas tak naprawde nie moze wiedziec co oznaczaja te trzy kolory (zakladac, ze wiemy co znacza) bo nie zyjemy w tej kulturzy w tym swiecie. Dla mnie to zwykla nedzna kopia. To jakby w Afryce zaczeli sobie robić pejsy i mówić, że są Żydami....
Interesuje się kulturą afrykańską, jednak nie ograniczam się do rastafarianizmu, bo Afryka to takze inne religie i kultury a najgorsze co moze byc to ograniczac sie...
_________________ warkoczyki (od 200zł), dredy (od 50zł), piercing (50zł), tatuaże
Dredy (dredloki, z ang. dreadlocks) to rodzaj fryzury powstałej ze zfilcowanych pęków włosów na głowie. Dredy są typowe dla osób identyfikujących się z filozofią ruchu Rastafari
Znaczenie w wierzeniach
Dredy mają dla rastafarian znaczenie duchowe. Symbolizują jedność z naturą, symbolizują też grzywę Lwa Judy. Niemniej, nie trzeba mieć dredów, by podążać drogą rasta. "You don't haffi dread to be rasta"- głoszą słowa jednej z popularnych piosenek z kręgu rasta. Rastafarianie uznają tylko naturalne dredy.
Nazireat
Dredy w Rastafari prawdopodobnie wywodzą się z Nazireatu:
Przez cały czas trwania nazireatu nożyce nie dotkną jego głowy. Dopóki nie upłynie okres, na który poświęcił się Panu, będzie święty i ma pozwolić, by włosy jego rosły swobodnie. (Biblia Tysiąclecia, Księga Liczb 6:5)
All the days of the vow of his separation there shall no razor come upon his head: until the days be fulfilled, in the which he separateth himself unto the LORD, he shall be holy, and shall let the locks of the hair of his head grow. (Numbers 6:5, Biblia w wersji Króla Jamesa, tzw. KJV, używanej przez Rastafarian)
_________________ Zamykam oczy i widzę piękny świat
to ma wyobrażnia, to co często widzę w snach
hmm...nie mzona zrobic dredow poczytac, dowiedziec sie czegos o rastafarianizmie i powiedziec ze jest sie rasta dlatego ze to sie komus podoba. Rastafarianem trzeba sie urodzic... trzeba nim po prostu byc... a nie ustalic sobie "jestem rasta". Co do tego co napisales Nori... dla mnie dredy to nie jest normalna fryzura przynajmniej dla mnie. Ale widzisz to inczej wiec looz.
Wysłany: 2006-11-26, 14:21
Polecający: bierdonka
Nori napisał/a:
przeciez dredy to normalna fryzura
no i dokładnie mam takie samo zdanie ... po cholere dokładac do tego ideologie ;] Nie podważam tutaj autorytetów prawdziwych rastafarian , no ale nie każdy kto ma dredy jest rasta i odwrotnie , nie kazdy rasta musi mieć dredy ;] Tak samo nie każdy łysy jest mnichem klasztoru Szaolin ;] Proste. Chyba jest ważne co ma sie w głowie a nie na głowie , co sie wyznaje , a wszelkie próby dopasowania kogoś do czegoś , z czym sam sie nie identyfikuje sa bezcelowe i smieszne. Moze ktoś sobie zrobił dredy bo lubi , nie trzeba go odrazu wyzywac od pustych bezmózgowców bo on nie wie co to rasta. No i niech sobie nie wie. Jego to nie interesuje , bo zrobił sobie dredy bo chciał. Tyle. Nie wszystkie rzeczy niosa za soba wielką filozofie.
Ja znam co najmniej 2 osoby które zrobiły sobie dredy od tak; od hej..bo były cool bo chodzili na koncerty choc nie sluchali specjalnie tej muzyki (wogole nie wiedzieli co to reagge jest tak na prawde0 zrobili bo chciali tak wygladac ;] efekt tego był taki ze po kilku tyg scieli sie bo stwierdzili ze im to nie do twarzy i teraz kpia z stylu rasta i obrzucaja reagge. To dziwne przypadki ale mysle ze prawdziwe dredy maja ludzie ktorzy w jakims stopniu sa powiazani sa ta muzyka, sluchaja jej isa zaglebieni w tej kulturze.
Mysle ze dredy w jakims stopniu rowna sie rasta .
Wysłany: 2006-11-26, 14:39
Polecający: Jakoś tak wyszło ^^
Wg mnie dredy to tylko fryzura nie mniej nie wiecej... Mam je niecale 6 miesiecy i nie uwazam sie za zadnego rasta. Reagge lubie chodz wole dancehall (ragga). Najwiecej slucham metalu (power i heavy), a dredy zrobilem sobie bo mi sie spodobaly i tak sobie rosna dalej... Juz sie do nich przyzwyczaile i polubilem je wiec po co tu dorabiac ideologie jakas... ;p
Wysłany: 2006-11-26, 15:12
byebus napisał/a:
Dredy (dredloki, z ang. dreadlocks) to rodzaj fryzury powstałej ze zfilcowanych pęków włosów na głowie. Dredy są typowe dla osób identyfikujących się z filozofią ruchu Rastafari
Znaczenie w wierzeniach
Dredy mają dla rastafarian znaczenie duchowe. Symbolizują jedność z naturą, symbolizują też grzywę Lwa Judy. Niemniej, nie trzeba mieć dredów, by podążać drogą rasta. "You don't haffi dread to be rasta"- głoszą słowa jednej z popularnych piosenek z kręgu rasta. Rastafarianie uznają tylko naturalne dredy.
Nazireat
Dredy w Rastafari prawdopodobnie wywodzą się z Nazireatu:
Przez cały czas trwania nazireatu nożyce nie dotkną jego głowy. Dopóki nie upłynie okres, na który poświęcił się Panu, będzie święty i ma pozwolić, by włosy jego rosły swobodnie. (Biblia Tysiąclecia, Księga Liczb 6:5)
All the days of the vow of his separation there shall no razor come upon his head: until the days be fulfilled, in the which he separateth himself unto the LORD, he shall be holy, and shall let the locks of the hair of his head grow. (Numbers 6:5, Biblia w wersji Króla Jamesa, tzw. KJV, używanej przez Rastafarian)
byebus i wlasnie wielu osoba wystarczy wylacznie taka wiedza zeby okreslac sie rastafarianinem...
i ktos napisal, ze rastafarianinem sie rodzi, to nie prawda, tak samo jak nie rodzic sie katolikiem etc. Rodzic sie czlowiekiem, a jestes wychowywany w danej kulturze, religii etc...
_________________ warkoczyki (od 200zł), dredy (od 50zł), piercing (50zł), tatuaże
przeciez dredy to normalna fryzura masz dziwne podejscie
mam dziwne podejscie ? mam swoje podejscie a to roznica
sekkmet napisał/a:
Dla mnie to zwykla nedzna kopia. To jakby w Afryce zaczeli sobie robić pejsy i mówić, że są Żydami....
tak własnie nedzna kopia i tez odnosze takie wrazenie czemu ludzie robia wszytsko na pokaz
sekkmet napisał/a:
i ktos napisal, ze rastafarianinem sie rodzi, to nie prawda, tak samo jak nie rodzic sie katolikiem etc. Rodzic sie czlowiekiem, a jestes wychowywany w danej kulturze, religii etc...
dokladnie rodze sie czlowiekiem ktos mnie tam wychowuje w danej kulturze ale przeciez dorastajac sami sie ksztaltujemy nie musimy byc ludzmi takimi jakimi nas ktos chcial zrobic ... (maslo maslane oO)
Wysłany: 2006-11-26, 17:53
Polecający: bierdonka
jusia_like napisał/a:
od hej..bo były cool bo chodzili na koncerty choc nie sluchali specjalnie tej muzyki (wogole nie wiedzieli co to reagge jest tak na prawde0 zrobili bo chciali tak wygladac ;] efekt tego był taki ze po kilku tyg scieli sie bo stwierdzili ze im to nie do twarzy i teraz kpia z stylu rasta i obrzucaja reagge.
dlaczego sądzisz ze kazdy kto zrobi sobie dredy ot tak , dla siebie jest bee i robi to tylko by sie pokazac i być cool ? to trzeba miec do tego specjalne papiery ? Zatwierdzone przez rade starszych rastamanów , trzeba jarac ganje i słuchac reggae zeby pokazac ze jest sie godnym noszenia tej fryzury? Własnie ze nie trzeba , dla mnie dredy to tylko fajna , ciekawa fryzura , którą planuje sobie zrobic , a do rastafari daleko mi i nawet nie mam zamiaru sie utożsamiac z ta kulturą , bo mnie ona nie obchodzi. A reggae jest fajne , lubie słuchac. NIE TRZEBA we wszystkim doszukiwac sie ukrytych znaczen , dopisywac ideologie i wysuwac wnioski , które tylko kreuje nasza wyobraznia. I to dotyczy sie każdej subkultury , nie tylko rasta.
dlaczego sądzisz ze kazdy kto zrobi sobie dredy ot tak , dla siebie jest bee i robi to tylko by sie pokazac i być cool ?
nie mozemy kogos na tej podstawie oceniac bo tak naprawde nie wiemy dlaczego se je zrobil xD
a co do uznawania kogos i wrzucania go do jednego wora to jest to kompletnie chore nienawidze szufladkowania i przypisywania komus etykietki bo nosi to i to, dlatego tez nie przyklejajmy ludzia etykietki rasta jesli ma dready(bo to nie idzie ze soba w parze owszem dready dla prawidziwym rasta cos znacza ) albo kogos kto chcial sie wyroznic dlatego se je zrobil, ja czesto sie spotykam wlasnie z tkaimi opiniami "a chciala sie wyroznic to se zrobila " albo "fajne bo modne nie ? " czasem mam komus ochote dac poprostu w pysk
[ Dodano: 2006-11-26, 18:23 ]
a i jeszcze jedno xD spokojnie Ci co zrobili se dready na pokaz i tak po krotkim czasie noszenia zetna ( w wiekszosci przypadkow to sie sprawdza xD)
dla mnie dredy to już tylko fryzura. Rasta nigdy nie byłem, nigdy nie czułem się jak rasta i nigdy nim nie będe. Corey mial dredy, a swego czasu bardzo lubiłem go słuchac - to był chyba główny powod zrobienia, a że teraz corey to zwykła menda, to inna sprawa. ale stwierdzenie "dredy=rasta" jest dośc popularne. Gdy ktoś ze znajomych mnie zobaczył(dawno temu), to zawsze mówił"co ty ku**a rasta jesteś?!", teraz też się takie przypały zdarzają, ale w dupie to mam. Dredy to fryzura, nawet bardzo uzależniająca i nie wyobrażam sobie siebie znowu z długimi włosami.
_________________ Kim Ty jesteś, że tak Cię nienawidzę?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum