• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

wilku  

Wysłany: 2008-05-11, 12:06   

coz. w ganskim konradinum<liceum mundurowe> noszenie dreadow jest zabronione. ale to chba jedyna taka szkola. W moim liceum jakos nigdy nie zdarzylo mi sie miec jakichkolwiek problemow z powodu nosznia dreadow, mimo ze jestem w szkole jedyna z makaronikiem na glowie. W gimnazjum ktore konczylam tez jakos nikt problemow mi nie robil. No ale to chyba zalezy od tego jakie grono pedagogiczne ma sie w szkole. Poza tym fruzura nie powinna miec jakiegokolwiek znaczenia dla nauczycieli. no a niestety zdarza się ze ma...pewnie zazdroszcza i tyle:P

forp 

Wysłany: 2008-08-26, 05:03   

Zaintrygował mnie ten wątek, wiec napiszę parę słów z punktu widzenia osoby ciut bardziej wiekowej;) (wkrótce dobijam do 30, loki mam od ~7 lat).

Formalnie-tak, w szkole nie mogą zabronić Wam dredów, nie będzie to zgodne z prawem, możecie walczyć z takimi zapisami w statutach i regulaminach, iść do rzecznika praw ucznia itp. Formalnie nawet pewnie wygracie, zapisy zostaną usunięte.
Nieformalnie natomiast będziecie się i tak spotykali z pewnymi szykanami, niestosownymi uwagami, może nie do końca sprawiedliwym ocenianiem.

Ale, niestety, tak będzie też później, w 'dorosłym' życiu.
Formalnie pracodawca nie może robić Wam problemów z tego powodu, nie może Was zwolnić z pracy ponieważ zrobiliście sobie dredy.
Ale nieformalnie... No cóż. Jeśli szukacie roboty, to przy rozmowie o pracę, która poszła bardzo dobrze, usłyszycie 'odezwiemy się do pana', a jeśli już pracujecie, to pracodawca nie przedłuży z Wami umowy. No, zawsze możecie próbować przed sądem dochodzić sprawiedliwości, ale na to trzeba mieć 3-4 lata wolnego czasu;)

Boruch napisał/a:
swoją drogą, na tym właśnie polega problem, że w szkole nauczyciele jeszcze mają tendencje do myślenia, że to oni rządzą uczniami i nie dopuszczają myśli, że jakiś uczeń ma (faktycznie ma i to o wiele) większe prawa w szkole niż oni.

Mógłbyś wyjaśnić, jak w kontekście tego wątku uczeń ma mieć większe prawa niż nauczyciel? I dlaczego.

Ofca  

Wysłany: 2008-09-24, 19:05   

hmn..a jak to wygląda na studiach..wie ktoś?Bo ja właśnie od pon.się wybieram pierwszy raz na uczelnię i kurde nie wiem jaki tam będzie odzew na "mopa na głowie"?czy wykładowcy mają tendencję do ulewania takich jednostek na egzaminach?

sis  

Zaproszone osoby: 2

Wysłany: 2008-09-24, 19:15   

Ofca napisał/a:
czy wykładowcy mają tendencję do ulewania takich jednostek na egzaminach?
Czepliwi wykładowcy mają tendencję do ulewania za cokolwiek - za dready, krzywy uśmiech, brudne buty, niebieską koszulę czy nie taki sposób pukania do ich kanciapki :luka: Na takich nie ma sposobów.
Natomiast normalni wykładowcy na studiach mają serdecznie gdzieś, co nosisz na głowie albo na sobie. Jeśli widzą, że chodzisz na ich zajęcia, udzielasz się i masz coś mądrego do powiedzenia, możesz nawet paradować po uczelni w piżamie i zielonej peruce.
Weź jednak pod uwagę, że jest spora szansa, że dzięki dreadom zostaniesz szybko zapamiętany i będziesz łatwo rozpoznawany w tłumie studentów. Mnie osobiście b. się to przydaje (np. w czerwcu, podczas rozdawania wpisów profesor serdecznie dziękował mi za udział w swoim wykładzie, co raczej się nie zdarza ;>), ale ma to też swoje minusy - jeśli podpadniesz któremuś wykładowcy, to nie ma przebacz, będziesz za bardzo charakterystyczny, aby Cię później nie kojarzył.
Chłopiec zjada łyżeczką

grlało, matulu

Ofca  

Wysłany: 2008-09-24, 19:42   

no ja raczej nigdy jakoś nie podpadłem żadnemu nauczycielowi wcześniej-to i wykładowcy nie mam zamiaru :D No w sumie to może mieć faktycznie też dobre strony :) dzięki :padam:

EwkA_77  

Wysłany: 2008-09-28, 20:19   

u mnie w liceum na początku straszyli że nie wolno mieć dredów a że ja już miałam to olałam zarządzenie pani dyrektor całkowicie, po czym okazało się że żadnemu z nauczycieli to nie przeszkadza i nawet sama pani dyrektor jakoś nigdy mi nie zwróciła uwagi na ten temat wręcz przeciwnie raz na lekcji historii dopytywała się 'jak to się robi?' nigdy nie spotkałam się też z niesprawiedliwym ocenianiem. Widocznie dobrze trafiłam. A tak z innej paki to jakoś w maju tego roku zrobiłam dredy siostrzeńcowi ma 6 lat ale wszyscy bardzo pozytywnie w szkole podchodzą do jego włosów z tego co opowiada. :]

Anouk  

Wysłany: 2008-09-30, 13:50   

u mnie na szczescie jest luzno na orientalistyce i sporo ludzi nosi dredy:)
dopoki trzyma sie poziom intelektualny i higiene osobista, nie powinno to byc problemem:)

sis  

Zaproszone osoby: 2

Wysłany: 2008-09-30, 18:22   

Na moich - jak by nie patrzeć - dość konserwatywnych studiach dreadów jak na lekarstwo (na 200 osób na roku jestem jedyna, w pozostałych równie licznych rocznikach też nędza), ale również nikt nie robi z tego problemu. Fryzura jak fryzura. I jako studenci chyba już trochę za starzy jesteśmy, żeby wykładowcy mieli nam czynić z jej powodu obiekcje.
Chłopiec zjada łyżeczką

grlało, matulu

Wonex 

Wysłany: 2008-10-08, 19:26   

U nas noszą DREDY.A wychowawczyni klasy mówi że nie można co to ma BYĆ :zly: :zly: :zly:

majeranek 

Wysłany: 2008-10-10, 16:17   

u nas w LO jest lajcik, dwie osoby w dredach sa i jest ok, nawet dyro na poczatek roku na apelu mowil cos takiego: "co do fryzur... ( tu spojrzal na mnie, bo siedzialem w 1 rzedzie) ... sa ok"

flower  

Wysłany: 2008-10-11, 11:15   

u mnie tez jest lajowo ;)
chociaz ja nie mam dredow na calej glowie,ale jesli chodi o ogolna tolerancje co do wygladu to jest naprawde spoko:)

Odpowiedz do tematu