Wysłany: 2006-06-10, 16:38 Gazety - jakie czytacie Polecający: Ptaq
Tak po tym co teraz sobie przeczytalem w SB, nasunal mi sie wlasnie taki temat, moze nie o ksiazkach no ale mysle ze moze tu być.
Wiec jakie gazety czytamy?
Ja średnio tak z 3-4 razy w tyg. jak wracam z uczelni (a wracam 50 min i mi sie nudzi) kupuje sobie Wyborczą, ew. Dziennik. Czasem fajne artykuły są. Kiedyś czytalem jeszcze gazety dot. komputerow ale teraz juz szkoda mi kasy bo generalnie same pierdoly piszą, a konkrety porady takie jak chce uzyskac to w necie wszystko jest. Co jeszcze? W domu sie u mnie tam czasem pojawia "Polityka" ew. "Wprosty" to tez czasem zerkam ale tu to raczej bardzo wybiórczo.
Ja czytam: Takie jest życie, Bravo, Bravo Girl, Chwila dla Ciebie, Z życia wzięte, Sukcesy i porażki, PC format, Click! Chyba to będzie wszystko. Są gazety w których tylko czytam horoskopy np. teletydzień, tele świat, życie na gorąco, Tygodnik Ciechanowski, kiedyś w świecie seriali bo już nie dają No i to na tyle
newsweek,
czasem gazeta olsztynska, gala, viva, elle
_________________ Panie, chciałabym żebyś zesłał na mnie taki deszcz...taki szalony, wściekły, ogromny deszcz...który zmyłby ze mnie wszystkie wyrzuty sumienia...
Oj z gazetami to u mnie cięzko. Wiele informacji wyciągam z internetu. Np. w jakimś momencie zauważyłem, że można za darmo czytać Newsweeka z tygodniowym opuźnieniem, co nie jest zawsze takie uciążliwe.
Ogólnie rzecz biorąc to czytam Tygodnik Siedlecki, z zamiłowania do filmu czasami "Film", kiedyś "Cinemę". Pojawia się u mnie "Polityka" "Newsweek" lub "Przekrój". Do tego dochodzi coś o motoryzacji AutoŚwiat, Motor, etc.
Ale mówię, że to wszystko to jest tak wybiórczo. Jedyną gazetą którą kupował regularnie, to był "CD-Action", od 2000 roku przez ok. 3 lata, później mój komputer odmawiał posłuszeństwa coraz to nowszym grom, mnie przestał bawić humor głupkowatego odpowiadania na listy i się skończyło.
_________________ Gość chcesz dowiedzieć się więcej o wilkach? Strona dla miłośników przyrody:
www.wilk.boo.pl
Wysłany: 2006-06-10, 23:18
Polecający: bierdonka
ja czytam duzo i namiętnie , z racji profilu w szkole (dziennikarstwo) i własnych zainteresowan , głównie jest to Polityka, wg mnie jeden z lepszych zródeł informacji wszelakiej , dalej Wprost, Przekrój, Newsweek, Focus, Forum, Angora, z dzienników głownie gazeta wyborcza, ale sporadycznie , ponieważ nie uznaje takiej prasy, gdzie informacje pisane sa na szybko, byle zaskoczyc i zszokowac ;] Ale czasem maja fajne dodatki, jak np Wysokie Obcasy czy Kultura w Dzienniku , ciekawe artykuły, felietony, dotyczace kultury ...
Głownie czytam wszystko to co ma związek z polityka i kultura w naszym kraju i moim regionie ;]
Z prasy tzw kobiecej preferuję Glamour , ciekawe artykuły i duzo o modzie , która lubie , a nie duzo o seksie , który mnie drazni w tego typu prasie dlatego nie znosze Cosmopolitan, który kreuje kobiety tylko jako kochanki i puste lalki do robienia swojemu facetowi dobrze ;]
Nie toleruje prasy typu Fakt, i inne codzienne szmatławce , żerujące na ludzkim nieszczęsciu ;] Ale z praktyki wiem ze to sie sprzedaje , ludzie lubia szokujące niusy , które zapominaja po dwóch dniach , ale gazeta zarabia a konta rosna ;]
Nie lubie prasy typu Twoje imperium, Claudia , Naj, Pani Domu itd itd , czyli wszytsko to co kusi ceną 1zł ,a nie zawiera nic , co kształotwałoby w jakikolwiek sposób ludzka psychike , chyba ze na gorsze , bo jak czasem dostane w rece któras z tych gazet, to nie wiem czy sie smiac czy płakać ;]
Dalej prasa młodziezowa, która skrzywia psychike , setki porad jak złapac chłopaka , w co sie ubrac na randke, makijaze itd, jakby młodzi ludzie zapomnieli po co maja mózg w głowach!
przeczytałam w zyciu mase tygodników, miesięczników, dzienników , niektórych nawet nie miałam ochoty czytać , i mam wyrobione zdanie o pewnych gazetach, ale polska prasa trzyma jakis poziom , wbrew pozorom, nie jest tak zle , gorzej jest z sytuacja dziennikarzy i tematami jakie poruszaja ;]
Angora, czasem Newsweek.
a ostatnio wpadł mi w ręce u Jahmana Ślizg i powiem szczerze, też mi się podoba ^^`
_________________ Jutro, gdy zabraknie poezji,
Jutro dziwne słońce nauki zmrozi krew,
Jutro przestaniemy być piękni,
Jutro! Lecz dzisiaj ostatni chwalmy dzień..
Wysłany: 2006-06-11, 08:55
Polecający: link na gronie
Ja lubię Focusa i Nie.
[ Dodano: 2006-06-11, 09:56 ]
Czytam oczywiście prasę codzienną, np. Rzeczpospolitą czy Wyborczą, bardzo często również tygodniki o charakterze politycznym - Newsweek czy Wprost
_________________ Always look on the life side of life...
ale polska prasa trzyma jakis poziom , wbrew pozorom, nie jest tak zle , gorzej jest z sytuacja dziennikarzy i tematami jakie poruszaja ;]
To jak rozumiesz, że prasa jest OK, ale tematy dziennikarzy już są złe. Chyba właśnie kształt prasy polega na tym co ciekawego piszą w gazetach dziennikarze. Jeżeli te artykuły są słabe, to i prasa jest słaba... .
_________________ Gość chcesz dowiedzieć się więcej o wilkach? Strona dla miłośników przyrody:
www.wilk.boo.pl
Lębork > Chuligani starli się z policją
Policja użyła broni
Aż 120 gumowych kul wystrzelili w stronę pseudokibiców policjanci ochraniający wczorajszy mecz Pogoni Lebork z Gryfem Słupsk. Rannych zostało pięciu policjantów.
Wysłany: 2006-06-11, 11:26
Polecający: bierdonka
Dishman napisał/a:
To jak rozumiesz, że prasa jest OK, ale tematy dziennikarzy już są złe. Chyba właśnie kształt prasy polega na tym co ciekawego piszą w gazetach dziennikarze. Jeżeli te artykuły są słabe, to i prasa jest słaba... .
stan polskiej prasy na rynku jest dobry, jest w czym wybierac: prasa tematyczna, młodziezowa, dla pan , dla panów, dla dzieci itd Biorąc do reki jeden z tygodników dla pań(nie powiem jaki bo zwolennicy mnie zlinczuja a nie chce tutaj wojny), prestizowy, z dobra reklamą , pierwszymi miejscami w rankingach , zauważam ze gazeta nie oferuje nic , co pogłębiałoby myslenie , kilka stron o modzie , jakis artykuł, wywiad, przeczytałam i stwierdziłam ze szkoda kasy ... więc teoretycznie ta prasa jest OK, ma wszystko, pozycje na rynku, prestiż, ale stwierdzam ze jest prosta i nie rózni sie niczym od innych ,
Takze z pozoru niektóre gazety sa dobre, świetne, poczytne , ale tak naprawde dziennikarze nie poruszaja w nich tematów istotnych, ambitnych, pogłebiających myslenie przeciętnego czytacza ...
Wezmy np taki miesięcznik dla panów CKM, sławny, oznaczony juz jakąs marka , ma swoja pozycje na rynku , zaraz po Playboyu , ale przeglądając go stwierdzam ze jest średni, fakt pisany z humorem, lekka ironia, tylko mam wrazenie ze traktuje przecietnego faceta jako mało inteligentnego samca , który tylko złoie piwo i bzyka kobiety ;] Czasem przeglądam tam wydarzenia kulturalne , ale jeszcze nie doczekałam sie zadnej porządnej recenzji filmu albo płyty , a z pozoru gazeta świetna , a zaglądając do srodka mozemy sie rozczarować ;]
Wiem ze na takie gazety jest popyt, bo skąds ten prestiz musza mieć , ok , ale własnie zauwazyłamz e te gazety które stoja wysoko , maja niski poziom , tak naprawde ;]
Ale prasa sie na tym utrzymuje , i wyrabia sobie silna pozycje w mediach...
Dlatego tak sformuowałam to zdanie , trudno mi jest to wytłumaczyc, ale na serio jak sie czyta kilkanascie gazet tygodniowo to mozna miec wyrobione zdanie ;]
Oczywiscie , sa wyjątki, bardzo mi sie pododbaja tygodniki na naszym rynku typu Polityka, Wprost, Przkrój, Newsweek itd , Fajnie pisane , fajne ,ambitne artykuły, dobrzy dziennikarze,
choc nie lubie prasy kobiecej, to czasem czytuje Glamour , ale to z czystego sentymentu do artykułów Bukszy, Brodzik,Prokopa i tematów o modzie ... kiedys byl dobry Twoj Styl , ale to jeszcze kilka lat temu, zjuz dawno nie miałam tej gazety w rękach ;]
Takze moze cięzko to pojąc i teoretycznie to paradoks ze prasa na rynku jest ok ale tematy srednie , ale przy bliższym poznaniu wyciaga sie wnioski ;]
pzdr
ale to jest wyłącznie moje zdanie , moje osobiste odczucia ... w temacie dziennikarstwa prasowego mam dosyc wyrobione zdanie ;]
Hm. Gazety, powinnam czytać dużo dużo, jeżeli chcę zdać jakoś ten WOS.
W Polsce jednak nie łatwo o coś, co nie jest pełne badziewnych, kłamliwych 'faktów'.
Wydaje mi się, że całkiem dobry jest niedawno powstały 'Dziennik'. Ma dużo artykułów i są o wiele ciekawsze, niż te w 'Wyborczej'.
U mnie w domu najczęściej króluje 'Wyborcza' z przyzwyczajenia i czasów, gdy jeszcze była dobra, a ostatnio 'Dziennik' i 'Rzeczpospolita'.
Z gazet typowo kobiecych nie preferuję nic. Jakoś nie lubię.
A jak chce ploteczki, to wstukuję wp lub interię.
_________________ to co widzisz w lustrze to nie jest odbicie
to tylko maniera, to nie jest życie
w naszych źrenicach jest za mało boga
a droga jest prosta, czy jest kręta droga
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum