• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

Sol  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2008-05-23, 21:10   

sis napisał/a:
zakimać też się nad tym specjalnie nie da, bo przydzwoni się czołem w klawiaturę, wrzucić pod łóżko w pasji nie sposób...
xD

Ciężko wyrazić mi jakąś opinię, bo ich zwyczajnie nie używam. A nie używam z powodów wymienionych przez sis - ja do czytania muszę mieć kawałek swojego miejsca, wygodną pozycję, coś do pomacania, a nie tak bezdusznie przed monitorem... chociaż mam jakieś 6 tomów Mrocznej Wieży na kompie, to nie mogę się przemóc, na dłuższą metę czytanie z monitora jest męczące.

need a hug.
anyone?

charon  

Wysłany: 2008-05-23, 21:20   
   Polecający: Colorblind

Nie ma to jak czytanie w łóżku książki aż do zaśnięcia z nią w ręku lub położenia resztkami sił odok poduszki. Obowiązkowo we wszystkich możliwych pozycjach leżących.

Z monitora mogę tylko na siedząco, przed biurkiem, a to męczące właśnie.
(...) The tiny strings inside our genome, they own us, they control us, and they torture us. Do not reproduce, do not support them, bring them to an end. Stop the agony of concious life, eradicate life.

gosia_93  

Wysłany: 2008-05-23, 22:41   

Uwielbiam czytać wciągające horrory. Ebook nie oddjae takich emocji tego gatunku jak zwykła ksiąka czytana w zacisznym kąciku.
Zdecydowanie tradycyjne książki!!

A tak nawiasem mówiąc pierwszy raz uczestniczę w forum internetowy i muszę przyznać, że na pewno nie po raz ostatni, także pozdrawiam i do zobaczenia ;)

Karczoch  

Wysłany: 2008-05-23, 23:19   

nie używam ebooków i nie rozumiem, jak można porównywać tradycyjną książkę, mięciutkie kartki, pachnące, może pożółkłe ze starości, miłe w dotyku, szeleszczące pod palcami z monitorem :niepewny:

Umysłowa konsumpcja towaru taśmowego. ^^

przytyłam pół kilo.

Colorblind  

Wysłany: 2008-05-24, 00:01   

Tylko i wyłącznie tradycyjne książki, literki mają pachnieć uroczym książkowym zapachem, można czytać na leżąco, wygodnie się rozłożyć, potem niechcący ją wygnieść, bo się przysnęło. Mam swoje miejsce do czytania - łóżko, kocyk, samo przewracanie kartek ma swój niesamowity urok - czary istne, a ebooki tego nie dają, nie potrafią zaczarować słowem, czyta się mechanicznie, aż tak wielkiej radości nie sprawiają. Książkę mam czuć - dotykiem, nosem, zmysłami, wyobraźnią, rozumem, no!

'A ja lubię zapach narkozy, a najbardziej - gdy jest męska'
wszystko gra

Complicated  

Wysłany: 2008-05-24, 22:28   

Zdecydowanie wolę książki.
Jedyny e-book, jaki przeczytałam w całości, to był przeddruk (jeśli można to tak nazwać) "Harry'ego Pottera i Insygniów Śmierci". Byłam ciekawa zakończenia, więc ściągnęłam i przeczytałam, ale później książkę też kupiłam - tak dla porównania. :)
Po prostu męczy mnie, jeśli muszę czytać tak długi tekst na komputerze. Kiedy czytam, wolę się położyć, przewrócić na bok, jak mi wygodnie, i czytać, a nie sztywno siedzieć przy komputerze.

Colorblind napisał/a:
samo przewracanie kartek ma swój niesamowity urok - czary istne, a ebooki tego nie dają, nie potrafią zaczarować słowem, czyta się mechanicznie, aż tak wielkiej radości nie sprawiają.

Dokładnie tak.

dkf  

Wysłany: 2008-05-25, 01:35   

Nie lubię czytać długich tekstów na komputerze, cała przyjemność z lektury znika, bo wszystko boli, a głównie oczy. Lecz na pewno jest to wygodniejsze i łatwiejsze do rozpowszechnienia.

gackowa 

Wysłany: 2008-06-19, 11:27   

ebooki - blee. Posiadam dwa ale nie chce mi się tego czytać. Głównym powodem są bolące oczy. Nie ma to jak tradycyjna książka. Kiedy można dotknąć te literki, czuć objętość i radość z przewracanych kartek... :oczami: Gorzej z tym że w bibliotekach w małych mieścinach takich jak moja wybór książek jest przygnębiający

missblair  

Wysłany: 2008-06-19, 12:10   
   Polecający: google.pl

ja posiadam e-bookową pozycję tylko jedną. List w butelce, Sparksa. chciałam przeczytać, bo to jego ^^, na forum jakaś dziewczyna napisała, że ma i chętnym prześle, więc skorzystałam.
oczywiście, że wolę książki. nie ma to jak piękna okładka, indywidualny kształt i grubość każdej. no i tak jak wcześniej pisaliście, można się położyć z nią, zabrać w podróż, gdziekolwiek.
mimo wszystko spędzam dużo czasu przed komputerem, czasem czytam różne opowiadania czy blogi, które też wciągają. i uważam, że przy np. jednoczesnym jedzeniu czy prostowaniu włosów wygodniej jest czytać z ekranu, bo nie muszę ręką przytrzymywać strony, ani ich przerzucać. ale na dłuższą metę, preferuję książki.

Colorblind  

Wysłany: 2008-06-20, 15:19   

niedawno zebrałam sporą ilość właśnie takowych e-booków, ale wywaliłam, bo po prostu nie umiem tak czytać, czytanie nie sprawia mi przyjemności, jakaś totalna profanacja, może i dzięki e-bookom oszczędza się wiele pieniążków, może i łatwo się dane pozycje rozpowszechnia, ale to totalnie nie dla mnie - brak duszy ;] i magii!

wszystko gra

charon  

Wysłany: 2008-06-20, 15:23   
   Polecający: Colorblind

Colorblind napisał/a:
niedawno zebrałam sporą ilość właśnie takowych e-booków, ale wywaliłam, bo po prostu nie umiem tak czytać, czytanie nie sprawia mi przyjemności (...)

U mnie na dysku jest kilkadziesiąt ebooków. W tym całkiem sporo rzeczy, które musiałbym zamawiać wysyłkowo zza granicy, bo u nas niedostępne. Nie mogę się do nich zabrać. Perspektywa przeczywania kilkuset (lub więcej) stron w PDF mnie odrzuca.
(...) The tiny strings inside our genome, they own us, they control us, and they torture us. Do not reproduce, do not support them, bring them to an end. Stop the agony of concious life, eradicate life.

Colorblind  

Wysłany: 2008-06-20, 15:26   

charon napisał/a:
Perspektywa przeczywania kilkuset (lub więcej) stron w PDF mnie odrzuca.
jedynym wyjściem jest jeszcze wydrukowanie tego^^ no już trochę lepsza perspektywa, ale i tak to nie jest to samo ;p tyle, że jak ma się kilkaset stron to trochę szkoda kartek na drukowanie

wszystko gra

Psycho Krusher  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2008-06-20, 16:41   

Jak dla mnie ebooki to kolejna cegiełka do powiększania wady wzroku. Bo nie dość, że przesiaduje na kompie przez pół dnia, to jeszcze miałbym czytać na nim ksiązki? Panie, daj pan spokój.

Nic nie zastąpi papierowej lektrury, na której można nawet położyć głowę jak cię czytanie znuży :]

Tró

blue_sister
[Usunięty] 

Wysłany: 2008-06-24, 09:09   

dokladnie tak. Głowa musi czasem odpoczywać. Poza tym nie mam laptopa i średnio wygodne jest czytanie ebookow, choć i takie czytanie mi się zdarza :P

kanarinho18  

Wysłany: 2008-07-06, 15:13   
   Polecający: Paulinaaa

e-book? tylko nie to! nie dosc, ze głowa od tego boli bo ciągłe wpatrywanie sie w małe literki na ekranie jest uciązliwe to jeszcze nie moge sie wygodnie połozyc na mojej ulubionej podłodze(.) i zacząc czytaj jak mi najwygodniej. Jedyny e-book jaki przeczytałem to był kurs C++'a miał 582 strony :)

Odpowiedz do tematu