• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

jamjestja 

Wysłany: 2008-07-12, 10:09   Czy jest sens pisac odwolanie na studia??

Witam. Mam takiep ytanko. Czy jest sens pisac odwolanie na studia skoro jestem 250 na liscie rezerwowej. Ale znajomi mi mowili zeby napisac takie odwolanie. Podac za argumenty ze mialem klopoty osobiste i nie moglem sie przygotowac do matury, ze zalezy mi na zdobyciu wyksztalcenia, a nasteonie zaowdu i ze to pomoze mi w staniu sie poprawnym obywatelem naszego kraju. I ze pomimo zajetego miejsca na liscie powinienem to zrobic. Czy maja racje?? Dzieukje :)

sis  

Zaproszone osoby: 2

Wysłany: 2008-07-12, 12:30   

Napisać nigdy nie zaszkodzi, w końcu wysiłek to niewielki. Ale jeśli jesteś na 250 pozycji, nie obiecuj sobie po tym odwołaniu zbyt wiele, bo jest raczej nikłe prawdopodobieństwo, że jakiekolwiek opowieści o problemach osobistych w tym wypadku podziałają.

"czasem mam ochotę ich wszystkich obrzygać"

grlało, matulu

dj RKNZ 

Wysłany: 2008-07-12, 13:31   

Jeżeli to prawda z tymi kłopotami osobistymi to pisz, jeżeli nie to nie rób z siebie nędznego kombinatora.

Sol  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2008-07-12, 13:42   

dj RKNZ napisał/a:
nie rób z siebie nędznego kombinatora.
Dla mnie nie ma sensu pisać odwołania, bo takich właśnie nędznych kombinatorów jest cała masa i nikogo na uczelni już nie wzrusza, że nie mogłeś się do matury przygotować. W końcu nie każdy musi iść na studia.

need a hug.
anyone?

gracja  

Wysłany: 2008-07-12, 13:45   

Sol napisał/a:
Dla mnie nie ma sensu pisać odwołania, bo takich właśnie nędznych kombinatorów jest cała masa i nikogo na uczelni już nie wzrusza, że nie mogłeś się do matury przygotować. W końcu nie każdy musi iść na studia.

Myślę podobnie, co to w ogóle za uzasadnienie ,,kłopoty osobiste''.. przez cały czas trwania nauki je miałeś?

Użytkownik  

Wysłany: 2008-07-12, 13:50   

Mój kumpel miał podobną sytuację w zeszłym roku. Był na odległej pozycji, wiedział, że szanse na dostanie się są nikłe, ale złożył podanie. Niestety nie udało się, ale nie poddał się i walczył do samego końca. Wiedział, że zrobił już wszystko co mógł. Dlatego według mnie również nie powinieneś się poddawać - przecież nic Cię to nie kosztuje, a nagroda jest wielka ;) .

Sol  

Wysłany: 2008-07-12, 13:53   

Użytkownik napisał/a:
a nagroda jest wielka
Jaka? Rok w plecy? Zamiast bez sensu ładować czas i energię w sprawę beznadziejną niech lepiej poszuka miejsca tam, gdzie ma jakieś szanse się dostać.

need a hug.
anyone?

sis  

Wysłany: 2008-07-12, 13:56   

Sol napisał/a:
Jaka? Rok w plecy?
Nie no, taka, że się dostanie na studia. Może ktoś, kto będzie czytał jego odwołanie, będzie wyjątkowo skory do wzruszeń i urzeknie go łzawa historia.
Choć raczej nie liczyłabym na to.

grlało, matulu

Użytkownik  

Wysłany: 2008-07-12, 15:27   

Sol, źle mnie zrozumiałaś, sis ma racje - chodziło mi, że nagrodą są studia. Jamjestja, sytuacja nie jest ciekawa, ale jak złożysz odwołanie, będziesz pewien, że zrobiłeś wszystko co mogłeś. A jak nie złożysz to będziesz dręczył siebie pytaniami: "A może trzeba było złożyć?", "Może by się udało?". Walcz do końca !

Sol  

Wysłany: 2008-07-12, 15:30   

Użytkownik napisał/a:
Sol, źle mnie zrozumiałaś, sis ma racje - chodziło mi, że nagrodą są studia.
Zastanów się jeszcze raz dobrze nad tym, co sis napisała.

Użytkownik napisał/a:
chodziło mi, że nagrodą są studia
Użytkownik napisał/a:
Niestety nie udało się,
Ja tu nie widzę nagrody w postaci studiów. Tylko stracony rok, bo pakował się tam, gdzie go nie chcieli. Co mu po satysfakcji? Osobiście wolałabym miejsce na uczelni.

need a hug.
anyone?

Użytkownik  

Wysłany: 2008-07-12, 15:45   

Ogólnie, chodzi mi o to, że mojemu kumplowi się nie udało, ale jemu może się udać. Owszem, powinien wziąć pod uwagę, że raczej się nie uda i zabrać się za rozglądaniem innej uczelni/kierunku, ale odwołania napisać nie zaszkodzi. Straci tylko czas na napisanie odwołania+dojazd.

Sol  

Wysłany: 2008-07-12, 15:54   

Użytkownik napisał/a:
Straci tylko czas na napisanie odwołania+dojazd.
Do tego straci czas kogoś, kto będzie musiał to przeczytać, pieniądze na dojazd, papier, tusz/atrament... a po co mu to kombinowanie? I tak go nie przyjmą. Zamiast kombinować jak koń pod górkę w sprawie beznadziejnej, niech się lepiej weźmie za kombinowanie w sprawie, w której może cokolwiek sensownego zdziałać.

need a hug.
anyone?

sis  

Wysłany: 2008-07-12, 16:51   

Użytkownik napisał/a:
jemu może się udać
Prawdopodobieństwo jest mniej więcej takie samo jak to, że trafi szóstkę w totka. Jest 250 na liście rezerwowej, jakiekolwiek nadzieje mógłby mieć, gdyby był 1, 2, 5, nawet 10, ale nie 250. Moim zdaniem napisać nigdy nie zaszkodzi, ale raczej dla spokoju sumienia, niż w oczekiwaniu na pozytywne rezultaty. Generalnie więc trudno nie przyznać trzeźwo podchodzącej do całej sprawy Sol racji.

grlało, matulu

Użytkownik  

Wysłany: 2008-07-12, 16:58   

sis napisał/a:
Moim zdaniem napisać nigdy nie zaszkodzi, ale raczej dla spokoju sumienia

Tak samo uważam. Szanse są marne, ale dla spokoju warto napisać.

Colorblind  

Wysłany: 2008-07-12, 17:26   

jamjestja napisał/a:
Czy jest sens pisac odwolanie na studia skoro jestem 250 na liscie rezerwowej.
jest sens pisać, bo bywa i tak, że uczelnie przyjmują osoby wg własnych kryteriów, a nie wg listy rezerwowej - znam osoby, które dostały się na studia z odwołania, bo były w harcerstwie, pomagały w kościołach sprzątać, brały udział w charytatywnych akcjach, a na liście rezerwowej były hen hen daleko. Ale to wszystko zależy od uczelni. Szansa jakaś jest, ale nie obiecywałabym sobie za wiele.

'Ooo, jak on mi strasznie pokaże!!! Ooo, jak ja okropnie zobaczę!!!'
wszystko gra

Odpowiedz do tematu