• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

Leilah  

Wysłany: 2008-07-12, 23:53   nauka w UK?

Od nowego roku będę w klasie maturalnej,w maju miałabym pisać maturę.Miałam plan później iść na studia w UK,na filologię angielską.Z angielskim u mnie tak sobie,jednak przed studiami pomieszkałabym troszkę i popracowała by poduczyć się go.Taki miałam pomysł wcześniej.Jednak
Moi rodzice wpadli na 'genialny pomysł',bym kończyła szkołę,pisała maturę i od razu bez problemu poszła na studia-w UK.Podobno znaleźli coś w sylu polskiego LO wieczorowego,gdzie mogłabym zdawać maturę(choć szczerze nie wiem czy faktycznie jest coś takiego-oni słyszeli tylko taką pogłoskę).Dodatkowo znajomych rodziców córka jest w moim wieku i również zostaje by zdawać maturę,jednak jestem dopiero umówiona z tą dziewczyną by dopytać się jak to wygląda i na co ona się decyduje,więc nie wiem.
Słyszałam,by iść do collegu musiałabym zdać egzamin angielskiego i przejść wcześniej kurs,a łączny czas tego wynosi około roku.Dajmy na to nie ma tego LO a moim jedynym wyjściem jest college.Czy jest sens 'zmarnowanie'roku na kursy,by po roku iść do collegu i zdać egzamin,który się zdaje w ostatniej klasie collegu(zapomniałam jak on się nazywa),czy lepiej po prostu skończyć szkołę w Polsce,wrócić tu i przez rok pracować by po roku starać się o przyjęcie na Uniwersytet?
Nie wiem w zasadzie co robić,czy zostać i tu kończyć(tylko jak bo słyszałam o wielu problemach jak np ten kurs i egzamin na który się czeka czeka),czy jednak napisać maturę i dopiero wtedy wyjechać?Czy wy słyszeliście o tym jak to wygląda?I czy faktycznie jest coś takiego jak polskie LO wieczorowe?Słyszałam o jednej polskiej szkole gdzie są również klasy LO,ale tylko pierwsza i druga,którą już w Polsce skończyłam i w której bardziej chodzi o to,by uczyć się o geografii,zwyczajach i języku Polski(jak chyba w każdej polskiej szkole na obczyźnie),a nie przygotowywującej do napisania egzaminu.

kochanica Karczocha^^

Alucard  

Wysłany: 2008-07-14, 07:09   
   Polecający: Fantasmagoria

Lepiej zostań, pomęcz się trochę, jakieś korki, dodatkowe zajęcia, kursy, może spróbuj FCE zdobyć i dopiero zasuwaj na obczyznę. Nie to, że bez tego sobie nie poradzisz na studiach (bo jeśli już będziesz przez rok w szkole w UK, to będziesz miała dobry start), ale im lepiej wyjdziesz na testach, tym lepiej.

Poza tym brytole mają 'ciut' inny system edukacyjny (tzw.'model anglosaski'). Tam nie ma raczej nic podobnego do naszego LO. Z grubsza z nazwy pasuje High School, ale system działa zupełnie inaczej, inny system jest, w ogóle wszystko na głowie postawione. Po 11 latach w polskim systemie edukacyjnym przez pierwszy semestr byś się przystosowywała do zmian, a później na naukę byłoby za późno.

Lepiej zrób tak, jak mój znajomy ze studiów zrobił. Idź na uniwerek w Polsce, zawalcz trochę o oceny, złap stypendium, zapisz się do Erasmusa i wyjeżdżaj sobie na półroczne stypendia edukacyjne. Ten mój kumpel już trzeci raz tak będzie w październiku wyjeżdżał (teraz będzie na trzecim roku studiów)

dj RKNZ 

Wysłany: 2008-07-14, 16:35   

Alucard napisał/a:
zapisz się do Erasmusa i wyjeżdżaj sobie na półroczne stypendia edukacyjne. Ten mój kumpel już trzeci raz tak będzie w październiku wyjeżdżał (teraz będzie na trzecim roku studiów

Tyle, że dyplom będzie mieć polski. A z relacji moich znajomych, którzy na Erasmusa pojechali wynika, że to jest dobre do imprezowania, a nie do nauki.

Leilah  

Wysłany: 2008-07-14, 20:17   

Nie bardzo mnie to interesuje..Mam zamiar przez dobrych parę lat pomieszkać w Manchesterze,a nie studiować to tu to tam.A o odmiennym systemie edukacyjnym wiem.Chyba będę musiała sama pochodzić i popytać choć na razie nie mam czasu.Każdy coś tu wie,ale każdy mówi co innego,jak sama tego nie załatwię to chyba nigdy się prawdy nie dowiem.

kochanica Karczocha^^

Odpowiedz do tematu