• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

black C.  

Wysłany: 2008-07-28, 16:24   

kanarinho18 napisał/a:
Kawa!! kocham kawe w prawie kazdej postaci, ale najbardziej uwielbiam taką z 2,5 łyzeczek(czubatych) 2 łyzeczki cukru i kapke mleka, mmm taka mieszanka jest prawie lepsza niz piwo;]

no właśnie... prawie lepsza niż piwo ;)

a tak swoją drogą, to najlepszą kawę piłam we Włoszech. Co prawda była bardzo droga, ale piłam jej dość sporo...
mmmm.... na samo wspomnienie robi się dobrze ;)

kanarinho18  

Wysłany: 2008-07-28, 16:42   
   Polecający: Paulinaaa

black C. napisał/a:
a tak swoją drogą, to najlepszą kawę piłam we Włoszech.

ja najlepszą kawe piłem w kawiarni w Szcz-nie tylko zapomniałem jak sie nazywała, ale była cudowna, taka delitatna i do tego jeszcze ciastko z takim kremem orzechowym. ;)

freaky_way  

Wysłany: 2008-07-30, 15:36   

Ja nie przepadam za kawą. Ale jak już muszę wypić, to piję albo z mlekiem albo, właśnie, taką 3w1.

kabaretka  

Wysłany: 2008-07-30, 16:10   

waniliowe/śmietankowe cappucino zalane mlekiem - ubóstwiam :padam:
Lubię też kawę rozpuszczalną z łyżeczką cukru - również zalaną mlekiem.
Za innymi rodzajami kawy i kawami zalanymi wodą nie przepadam.

sis  

Zaproszone osoby: 2

Wysłany: 2008-07-30, 19:59   

Jestem szczęśliwa jak norka - przy okazji łikendowych porządków w domu, w którym pomieszkuję od miesiąca, z czeluści szafek kuchennych na światło dzienne nieoczekiwanie wychynął mikser, którego nie powstydziłaby się Nigella Lawson, zaopatrzony (ihaaaaa!) w blender. Co oznacza, że po zaprzyjaźnieniu się z tą maszyną będę w stanie przygotować tyle rodzajów kaw mrożonych, lodowych, smakowych, bitośmietanowych, likierowych i mleczno-kawopodobnych koktajli, na ile starczy mi fantazji. Aktualnie jestem na etapie eksperymentowania z tymi ostatnimi, bo odkryłam, że nie ma nic lepszego na obecne temperatury - nie dość, że pyszne, to jeszcze fantastycznie chłodzą. Pokusiłabym się o stwierdzenie, że nawet Sol mogłaby się w nich rozsmakować :luka:
A kiedy okiełznam już w pełni to genialne urządzenie, zamierzam zabrać się za majstrowanie latte - spienienie mleka dla mojego przecudownego blendera to fraszka :D Łiiiiiiii!!!
Jestem kavovą królovą! ;]
Chłopiec zjada łyżeczką

grlało, matulu

Mads  

Wysłany: 2008-07-31, 11:03   

ja lubię zwykłą rozpuszczalną z mlekiem i cukrem

kanarinho18  

Wysłany: 2008-08-10, 15:46   

sis napisał/a:
Co oznacza, że po zaprzyjaźnieniu się z tą maszyną będę w stanie przygotować tyle rodzajów kaw mrożonych, lodowych, smakowych, bitośmietanowych, likierowych i mleczno-kawopodobnych koktajli, na ile starczy mi fantazji.
slinka mi leci... u mnie w domu tez jest gdzies mikser z blenderem :D sis, z łaski swojej, mozesz podac jakies przepisy na takie cuda? :luka:

sis  

Wysłany: 2008-08-10, 17:21   

kanarinho18 napisał/a:
sis, z łaski swojej, mozesz podac jakies przepisy na takie cuda? :luka:
Mogę. Z taką maszyną zrobienie ich to pestka, a smakują wyśmienicie ;>

kawowaty koktajl:
Wlewasz do blendera pół szklanki zimnego mleka, wsypujesz łyżeczkę kawy rozpuszczalnej (ew. więcej, jeśli lubisz bardzo mocną), dodajesz parę kostek lodu i to, co aktualnie masz pod ręką - cynamon, wiórki kokosowe (z wiórkami wychodzi mniam :] ), kakao, wanilię, syrop o dowolnym smaku, etc. Jeśli lubisz bardzo słodką kawę, możesz dodać trochę cukru, ja osobiście nie przepadam. Miksujesz to wszystko, a potem przelewasz gęsty, puchaty płyn do wysokiej szklanki. Jeśli masz ochotę na full wypas, możesz dodać gałkę lodów, posypać wiórkami czekoladowymi, dołożyć na wierzch bitą śmietanę, udekorować wisienką albo wszystko na raz ;] Na upały - super.

latte:
Podgrzewasz mleko, spieniasz je w blenderze i przelewasz do wysokiej szklanki. W drugim naczyniu przygotowujesz espresso (wsypujesz normalną ilość kawy, tzn. taką, jaką zwykle pijesz i zalewasz niewielką ilością wody, ok. 1/3 kubka). Dobrze, jeśli naczynie zaopatrzone jest w dzióbek, jest wygodniej. Następnie powoli, delikatnie (najlepiej po ściance) dolewasz kawę do spienionego mleka i voilà! Masz domowe latte. Dla spotęgowania doznań estetycznych możesz udekorować je wiórkami czekoladowymi, kakao albo cynamonem. Możesz też pobawić się smakami, dodając do kawy różnych syropów.

Właśnie popijam (mój lattowy debiut, łiiiiii!!!) i jest przepyszne. Nie wyszły mi z tego co prawda trzy warstwy (powinno być mleko, espresso, a na górze piana^^), ale pewnie dlatego, że użyłam zimnego mleka. Co nie zmienia faktu, że to kawowe niebo w gębie. Mrrrr... :]
Chłopiec zjada łyżeczką

grlało, matulu

gessa  

Wysłany: 2008-08-10, 17:25   
   Polecający: link na gronie

No tak ;) ale do tego wszystkiego trzeba mieć spieniacz... tak to ja muszę się raz na jakiś czas raczyć kawą z zimnym mlekiem.

sis  

Wysłany: 2008-08-10, 17:30   

gessa napisał/a:
No tak ;) ale do tego wszystkiego trzeba mieć spieniacz...
Ano trzeba. Ale z tego co pamiętam takie nieskomplikowane spieniacze, na baterie bodajże, były kiedyś do kupienia w Ikei, za niewielką cenę. Sama nie testowałam, ale z tego, co słyszałam, sprawdzały się. Może jeszcze je mają.

gessa napisał/a:
sis, w Ikei mówisz :) ?
Ano. Powinny i teraz być. Zabawka wygląda tak:

6,99 PLN, na dwie baterie-paluszki.

Nie jest to co prawda profesjonalny ekspres ciśnieniowy ze spieniaczem do mleka (marzenieeee... ^^

jedyne 2612.00 zł; po przeczytaniu opisu wszystkich jego funkcji mam poważne podejrzenie, że ta maszyna jest inteligentniejsza ode mnie :luka: ), ale z braku laku...
Chłopiec zjada łyżeczką

grlało, matulu

Karczoch  

Wysłany: 2008-08-10, 19:16   

coraz więcej kawy ostatnio piję.
pff.
sis, zarażasz...

Umysłowa konsumpcja towaru taśmowego. ^^

przytyłam pół kilo.

kanarinho18  

Wysłany: 2008-08-10, 19:23   

sis, To wszytsko co napisałas wygląda słitaśnie :D Dzieki. Jutro z rana skocze do sklepu i kupie wszystko co wpadnie pod rękę, ale przed tym wypije... kawe. Taką mocną na pobudzenie, zeby w sklepie nie zabłądzic.

Sol  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2008-08-12, 18:57   

sis napisał/a:
Pokusiłabym się o stwierdzenie, że nawet Sol mogłaby się w nich rozsmakować :luka:
Wróć na ziemię, dobrze? :luka: A ja sobie przypomniałam, że taki spieniacz jak wyżej prezentowałaś na zdjęciu już od kilku lat leży u mnie w domu. Nabyty po wycieczce do Grecji, gdzie mama delektowała się jakimś mrożonym kawowym, spienionym wynalazkiem^^ ale z tego, co wiem, nigdy nie poszedł w ruch. Lenistwo? ;>

need a hug.
anyone?

BabciaKartoflanka  

Wysłany: 2008-08-12, 19:34   
   Polecający: Google ;p

hmm, a ja dalej nie pije kawy, chcoiaz ostatnim czasem by sie sprzydała ;p ale jakos sie nie moge przekonac do jej smaku ;p

Plastik NIE jest fantastik.

Colorblind  

Wysłany: 2008-08-12, 20:15   

a mnie ostatnio urzekł jeden przepis na wydawałoby się pyszną kawę, piszę wydawałoby się bo jeszcze nie próbowałam smaku ;]

Cafe Frappe - tak więc do wysokiego naczynia wsypujemy* 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, dodajemy 2 łyżeczki cukru, 50 ml zagęszczanego mleka oraz 150-200 ml lodowato zimnej wody. Miksujemy to powoli blenderem, aż na powierzchni powstanie gruba warstwa puszystej pianki, następnie do wysokiej szklanki wkładamy kulkę lodów waniliowych i zalewamy przygotowaną kawą. Ten przysmak podaje się z rurką.

Nie wypróbowałam przepisu, bo nie mam blendera, ale chyba wiem, kto mi może taką kawę przygotować :luka:

*
bro, uprzedzając Twoje pytanie, już odpowiem - ja i mój brzuch ;p

'Ooo, jak on mi strasznie pokaże!!! Ooo, jak ja okropnie zobaczę!!!'
wszystko gra

Odpowiedz do tematu